Voisiko suunnittelumalleilla auttaa opettajaa virtuaalisen opetuksen kehittämiseksi?

Virtuaalisessa luokkahuoneessa opettaminen on erilaista kuin tavallisessa luokkahuoneessa, etuineen ja ongelmineen. Tavanomaiset keinot eivät toimi aina esimerkiksi asioiden havainnollistamisessa, opiskelijoiden aktivoimisessa tai opiskelijoiden yhteistyön organisoimiseksi. Opettaja voi tavallisessa luokassa reagoida opiskelijoiden työskentelyyn nopeasti tunnistaessaan jotakin reagointia vaativaa, mutta virtuaaliluokassa opettaja ei samalla tavalla välttämättä tunnista eri tilanteita. Kamera ei kerro kaikkea.

Hankkeemme vajaan kahden vuoden aikana olemme yhdessä opettajien kanssa jo tunnistaneet useita sellaisia ongelmakohtia, jotka ovat tyypillisiä virtuaaliselle opetukselle, osaksi riippumatta oppiaineesta. Niitä ovat esimerkiksi suullisen kielitaidon opettaminen (vieraat kielet), opiskelijoiden ryhmäytyminen ja ryhmätöiden organisointi, opiskelijoiden motivointi ilta-aikaiseen opiskeluun ja opiskelutaitojen tukeminen. Monet näistä eivät tosin ole vain virtuaalisen opetuksen ongelmia, mutta ne ehkä korostuvat virtuaalisessa luokkahuoneessa.

Koska hankkeen yhtenä tavoitteena on luoda malleja virtuaaliselle opetukselle ja opiskelulle, olemme ryhtyneet kehittämään jonkin ison ja kaiken kattavan mallin sijaan ns. suunnittelumalleja eli design patterneja. Niillä tarkoitetaan sellaisia ratkaisuja, jotka osin ovat oppiaine- tai koulutasoriippumattomia: ongelma voi olla sama, ratkaisut samoja vaikka opiskelijat ja oppiaineet vaihtelevat. On heti tietysti tarkennettava, että opettaja kuitenkin soveltaa ratkaisuja oman pedagogisen ymmärryksensä mukaan.

Suunnittelumallit ovat rakenteeltaan yksinkertaisia. Niillä on kuvaava otsikko (esimerkiksi Virtuaaliluokan opiskelijoiden yhteisyyden kehittäminen), sitten tiivis ongelman kuvaus, ongelman ratkaisu sekä kontekstin kuvaus (esimerkiksi kielten opetus tai aikuisopiskelijat). Suunnittelumalliin voi liittyä linkkejä, oppimateriaalia tai muuta sopivaa aineistoa. Viereisessä kuvassa on ensimmäisiä esimerkkejä malleista. Tarkoitus on, että ne ovat kaikille avoimesti saatavilla verkossa ja niitä voi katsella vaikkapa oman työpöydän ääressä.

Hankkeen ensimmäiset työpajat suunnittelumalleista on pidetty. Tämän kevään aikana tavoittelemme useita suunnittelumalleja kokeiltavaksi ja kevään lopussa toivottavasti pääsemme myös jakamaan niitä laajemmin. Perästä kuuluu!