Tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutuksista ja kuluttajan valinnoista

Useat suuret vaateketjut ovat päätyneet otsikoihin polttaessaan myymättä jääneitä ja palautettuja tuotteitaan. Kohujen seurauksena muotijätit kuten Burberry ovat luvannet luopua tästä ympäristölle haitallisesta tavasta toimia. Myös tekstiiliteollisuuden käyttämiin haitallisiin kemikaaleihin kohdistuva kampanjointi on tuottanut tulosta, kun monet vaateketjut ovat sitoutuneet luopumaan haitallisista ympäristöä ja terveyttä kuormittavista kemikaaleista. Jo näiden esimerkkien perusteella on selvää, ettei tekstiiliteollisuuden aiheuttamia ympäristövaikutuksia sovi unohtaa ilmastonmuutokseen liittyvässä keskustelussa.

Tekstiiliteollisuus aiheuttaa merkittävän määrän kasvihuonekaasupäästöjä. Ympäristöministeriön mukaan päästöt ylittävät jopa lentoliikenteen ja merenkulun yhteenlasketut kasvihuonekaasupäästöt. Asia nousi taannoin myös Helsingin Sanomien otsikoihin.

Tekstiiliteollisuus myös kuluttaa luonnonvaroja kuten vettä. Vedenkulutuksen suhteen materiaalien välillä on eroavaisuuksia. Vaatteen elinkaaren aikana kuluvan veden määrään vaikuttaa paitsi kuidun tuottamiseen tarvittava vesi, myös tekstiilin tai vaatteen käsittelyn vaatima vesi. Vettä kuluu niin valkaisu-, värjäys- kuin printinpainoprosesseissa. Edellä mainitut prosessit vaativat myös sellaisten kemikaalien käyttöä, joilla voi olla haitallisia ympäristö- ja terveysvaikutuksia.

Vedenkulutuksen ja kemikaalikuorman vertailu saattaa tuntua vaikealta, eikä yhtä tai kahtakaan ylivoimaisesti parasta materiaalia tai kuitua voi nimetä. Ympäristönäkökulman lisäksi ostopäätös voi perustua myös esimerkiksi työntekijöiden kohtelusta kertoviin sertifikaatteihin. On kuitenkin muutama yksinkertainen periaate, joita seuraamalla pääsee jo pitkälle. Mitä minä siis voin tehdä?

Huolla ja korjaa. Mitä pidempään vanhat vaatteesi kestävät, sitä vähemmän tarvitset uusia. Kiinnitä jo vaatteita ostaessasi huomio huollettavuuteen ja kestävyyteen. Jos sauma purkautuu jo kaupassa, miten kauan se kestää käytössä? Entä miten käytännöllinen on vaate, joka vaatii kuivapesun?

Kaikkea ei tarvitse itse omistaa. Kuinka usein käytät esimerkiksi iltapukua? Ehkä satunnaisia tilaisuuksia varten vaatteen voisikin lainata kaverilta tai vaikkapa vaatelainaamosta.

Osta käytettyä aina kun voit. Vaatelöydön tekeminen kirpputorilla on paitsi ekologisempaa, usein myös halvempaa ja palkitsevampaa kuin ketjuliikkeessä! Omaa kirpputorituntemustaan voi kartuttaa voi osallistumalla HYYn ympäristövaliokunnan järjestämään  kirppisapproon. Kirppisappro järjestetään 29.3.-16.4.2019 välisenä aikana. Mukana olevat kirpputorit ja tarkemmat osallistumisohjeet voit tarkistaa tapahtuman Facebook-sivulta! Appron päätteeksi järjestetään myös vaatteidenvaihtotapahtuma, jossa voit tehdä löytöjä, laittaa omia vaatteitasi kiertoon sekä noutaa täytettyä appropassia vastaan haalarimerkin.