FUKSIKIRJE

Fuksikirje uudelle Stadin psykalaiselle!

Heippa sinulle, uusi Stadin psykan fuksi- tai maisterifuksi, ja suuret onnittelut! Olet päässyt mahtavaan joukkoon mukaan ja emme täällä päässä malta odottaa teidän tapaamistanne. Päässäsi on luultavasti hyvin paljon kysymyksiä, mutta älä huoli, kaikki tulee kyllä selkiytymään ajan mittaan. Tämän kirjeen pitäisi kuitenkin jo jonkin verran valaista sinua!

Fuksivuosi tulee olemaan tapahtumarikas ja ikimuistoinen, ja tulet muistelemaan sitä varmasti lämmöllä vielä kiikkustuolissakin. Saat uusia ystäviä muista fukseista ja vanhoista psykalaisista, sekä ainutkertaisia muistoja erilaisista tapahtumista. Lisäksi pääset tietysti opiskelemaan tätä mielenkiintoista ja antoisaa alaa.

Teitä opastamaan ja opintojen alkua vauhdittamaan on rekrytoitu meidät tuutorit. Tehtävämme on johdattaa teidät orientaation läpi, tutustuttaa teidät yliopistoon, ja siihen, mitä psykan opiskelu pitää sisällään. Vastaamme tapahtumien järjestämisestä ja pidämmekin teidät kiireisinä koko orientaation!

Mikäli joku teistä haluaisi nähdä, millaisia kasvoja näette syksyllä tuutoripaidoissa, kannattaa klikkailla ainejärjestömme seurantaan Instagramissa. Meistä tulee Kompleksin Instagram-storyyn (@kompleksi_ry) esittelyt elokuussa!

Mikä ihmeen ainejärjestö? Mikä ihmeen Kompleksi? Kompleksi on sinun tuleva psykologiperheesi, johon kaikki Helsingin yliopiston psykologian opiskelijat voivat liittyä. Kompleksi järjestää tapahtumia ja hoitaa jäsentensä edunvalvontaa. Kompleksiin pääset liittymään myöhemmin syksyllä, joten tämän eteen sinun ei tarvitse vielä tehdä mitään!

Ensimmäinen tapaamisemme koko porukalla on 26.8. josta lähtee liikkeelle tapahtumarikkaat orientaatioviikot!! Orientaatioviikot sisältävät niin paljon erilaisia tapahtumia, että melkein päätä huimaa, joten suosittelemme tyhjentämään kalenteriasi täydellistä fuksielämystä varten! Kannattaa osallistua tapahtumiin mahdollisimman ennakkoluulottomasti ja avoimesti, sillä jokainen niistä sisältää uniikkeja kokemuksia! 

Meidän tapahtumissa alkoholia saa hyvillä mielin käyttää tai olla käyttämättä, eikä yhteisössämme painosteta suuntaan tai toiseen. Tätä ei siis tarvitse stressata etukäteen <3 Pakkaa mukaan juuri ne eväät, mitä itse haluat!

Mikäli missään vaiheessa jokin jää hämmentämään, älä pelkää ottaa yhteyttä meihin! Vanha viisaus kuuluu, että tyhmiä kysymyksiä ei ole, ja sama pätee tähänkin. Opintoja ja kurssi-ilmoittautumisia sinun ei tarvitse vielä stressata; kursseille ehtii vallan mainiosti ilmoittautua orientaatioviikon aikana. Kurssi-ilmoittautumista käydäänkin yhdessä läpi HOPS-tapahtumassa (Opiskelijan digitaidot – orientaatio -kurssin voi halutessaan suorittaa jo kesällä, mutta rehellisesti osa tuutoreistakaan ei ole vielä suorittanut sitä).

Ohessa saat tuutoreiden yhteystiedot (älä mielellään soita meille keskellä yötä, emme tyypillisesti tällöin vastaa), fuksiaikataulun, muistilistan ja pari karttaa, joihin voit tutustuttaa itsesi tässä elokuuta odotellessa. Oma tuutorisi on sinuun yhteydessä ennen ensimmäistä tapaamista ja varmistaa, että kaikki on hyvin. Täten orientaatioviikon alla tuntemattomasta numerosta tuleva puhelu voi tulla tuutorilta!

 Lisäksi toivoisimme, että kävisit täyttämässä esitietolomakkeen, jonka linkki on tässä:

https://forms.gle/hCdviNNNfEdREkr59

Näin tuutorisi pystyy ottamaan sinuun yhteyttä ja kaikki menee meidänkin puolestamme helpoiten! Kannattaa vastata mahdollisimman nopeasti (tämä ei vie kauaa), mutta vastaa viimeistään 13.8.! (Mikäli tulet hyväksytyksi myöhemmin, voit täyttää lomakkeen pikimmiten)

Suosittelemme myös lämpimästi liittymään Psykan fuksit 2022 -Discord- palvelimelle, jonka linkki on tässä:

https://discord.gg/wJSeThWgEQ

Tulemme tiedottamaan täällä tietoja fuksitapahtumista ja muusta vastaavasta. Mikäli et saa Discordia toimimaan, älä huoli, samat tiedot tulevat myös sähköpostitse. Ota huomioon, että Discordin voi ladata myös puhelimeen. Vaikka hartaasti toivomme ensi syksyn olevan jo täysin normaali, ovat yllätysmuutokset mahdollisia, joten ole silmät ja korvat tarkkana! Mahdollisuus lähettää palvelimelle viestejä avautuu lähempänä orientaatiota, joten älä ihmettele, jos et voi lähettää vielä viestejä.

Vielä kerran, erittäin suuret onnittelut, tervetuloa meille ja onnea uuteen etappiin elämässäsi!

Innolla leppoisaa kesää ja hauskoja hetkiä toivottaen,

 

Annika Allen

045 110 0981

annika.allen@helsinki.fi

 

Aada Hakanen

040 513 5323

aada.hakanen@helsinki.fi

 

Tuukka Heikkinen

044 255 8414

tuukka.heikkinen@helsinki.fi

 

Sonja Hiukka 

040 165 6414

sonja.hiukka@helsinki.fi

 

Iida Mattila

044 2028 910

iida.helmiina@gmail.com

 

Silvia Messala

050 415 1814

silvia.messala@helsinki.fi

 

Sampo Mustonen

040 563 5533

sampo.m.mustonen@helsinki.fi

 

Jere Ojala

044 3644 152

ojala.jere01@gmail.com

 

Henriette Plit

045 276 3399

henriette.plit@hotmail.fi

 

Sannimari Uotila

044 973 5336

sannimari.uotila@helsinki.fi

 

Pihka Oksanen (Supertuutori)

044 9925662

pihka.oksanen@helsinki.fi

 

ORIENTAATIOVIIKON AIKATAULU

Jokainen seuraavista tapahtumista on tarkoitettu sekä fukseille että maisterifukseille! Merkitse siis kaikki päivät kalenteriin! Älä hätäänny, vaikka tapahtuman vieressä ei lukisikaan vielä kellonaikaa, kaikki tarkentuu vielä myöhemmin.

Muista, että muutokset ovat hyvinkin mahdollisia säiden, maailmanlopun yms. takia. Matkustelua saattaa olla aika runsaasti, joten kannattaa ladata HSL- mobiilisovellus (jos et omista matkakorttia). Jos olet myöhässä jostain tapahtumasta, ei huolta, voit liittyä mukaan myöhemminkin. Jotta et kuitenkaan vahingossa jäisi jälkeen (jos olemme esimerkiksi siirtyneet johonkin uuteen paikkaan), kannattaa lähettää viestiä tai soittaa omalle tuutorillesi!

      

PE 26.8. ENSIMMÄINEN TAPAAMINEN KLO 10, MEILAHDEN KAMPUS, BIOMEDICUM

Tästä se lähtee! Ensimmäisessä tapaamisessa tapaat viimeinkin muut fuksit, tuutorit, sekä muita tärkeitä kompleksilaisia ja henkilökuntaa (esimerkiksi opetuutorinne esittäytyvät täällä)! Ensimmäisessä tapaamisessa tulee tärkeää infoa orientaatioviikon kulusta ja vähemmän tärkeää, mutta silti aivan yhtä hauskaa muuta infoa. Jos pelkäät, että et löydä paikalle, älä huoli, me olemme paikalla vastassa liiloissa haalareissa ja TUUTORI-t- paidoissa!

Tapaamisen jälkeen vuorossa on muun muassa kampuskierros, tutustumisleikkejä tuutoriryhmissä ja kaikkea muuta hauskaa! Noin klo 14 maissa osa teistä (ja meistä) menee syömään Meilahden Unicafe-opiskelijaravintolaan ja osa Biomedicumin Ravioli- ravintolaan. Koska luultavasti haluat ruokasi opiskelijahintaan, ota mukaan opiskelijakortti/Frankin mobiilisovellus TAI hyväksymiskirje, henkilöllisyystodistus ja HYY:n jäsenmaksun maksukuitti. Koska ruoka on aika myöhään, muista syödä tukeva aamupala.

Iltaa myöten siirrymme pikkuhiljaa puistoon ja/tai Rexille jatkamaan päivän rupeamaa. Siellä tapahtuu lisää kaikenlaisia aktiviteetteja, ja viimeistään tässä vaiheessa alamme opettaa teille yliopistoelämän saloja. Päivä on hyvinkin pitkä, joten muista levätä kunnolla, ja varata tarvittaessa mukaasi syötävää sekä juotavaa. Varaa mukaasi myös HSL:n matkakortti tai mobiililippu, sillä saatamme liikkua julkisilla tämän päivän aikana.

Jos et pääse tänne, ilmoitathan mahdollisimman pikaisesti jollekin tuutoreista. Toivoisimme, että kaikki pääsisivät osallistumaan ainakin tähän tilaisuuteen!

LA 27.8. FUKSIPIKNIK

Luulitko jo pääseväsi eroon fuksitovereihisi tutustumisesta yhdellä päivällä? Vielä mitä, voit haudata turhat luulot, sillä vuorossa on fuksipiknik! Täällä saat nauttia tuutoreiden loihtimista piknikeväistä muutamalla eurolla ja muihin fukseihin tutustumisesta leikkimielisen ohjelman parissa. Kannattaa ottaa mukaan piknikviltti ja säänmukaiset vaatteet, jotta et vilustu tai likaa vaatteitasi jonkinlaiseen epämääräiseen möhmään.

MA 29.8. TERVETULOA TIEDEKUNTAAN & FUKSISUOKKI

Tervetuloa tiedekuntaan on kaikille lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille yhteinen tilaisuus, jossa muun muassa tiedekunnan dekaani esittäytyy ja saatte kaikkea muuta hyödyllistä infoa! Kannattaa ehdottomasti osallistua!

Fuksisuokki taasen on perinteeksi muodostunut piknikretki ja leikkimieliset olympialaiset Suomenlinnassa. Suokissa pääset tutustumaan lisää muihin fukseihin ja saat ensikosketuksen vanhempiin psykan opiskelijoihin. Luvassa leikkejä, pelejä sekä loppukesän fiilistelyä. Ota mukaan piknikvarusteet: eväät, viltti ja säänmukaiset vaatteet – illemmalla tulee luultavasti vilpoinen. Halukkaat voivat suokin jälkeen siirtyä jatkoille!

KE 31.8. TERVETULOA KOULUTUSOHJELMAAN & HOPS- TYÖPAJAT

Tervetuloa koulutusohjelmaan on psykologian koulutusohjelmien (sekä kandi- että maisteriohjelmat) tervetulotilaisuus! 

HOPS-työpajat

HOPS-työpajoissa psykologian koulutusohjelman koulutussuunnittelija opastaa henkilökohtaisen opintosuunnitelman rakentamiseen ja tuutorit avustavat kursseille ilmoittautumisessa! Tässä tapahtumassa suurin osa hämmennyksestäsi tulee vain katoamaan yks kaks pois.

KE 31.8. FUKSIPESIS

HOPS-työpajan jälkeen siirrymme Meikun pesiskentälle, jossa pelataan perinteinen fuksipesis. Pelaamaan saa ja kannattaa tulla vaikka ei tietäisi miten päin mailaa kuuluu pitää kädessä. Jos haluat kuitenkin välttää ylimääräistä liikuntaa, suosittelemme että tulet silti nauttimaan toisten fuksien ja tuutoreiden seurasta sekä aistimaan todellista urheilujuhlan tuntua.

TO 1.9. HELSINKISEIKKAILU

Oletko juuri muuttanut Helsinkiin? Tai mikäli olet valmiiksi helsinkiläinen, haluatko tutustua paremmin kotikaupunkiisi? Luvassa on rastikiertelyä kaupunkisuunnistuksen muodossa, ja samalla kurkataan hiukan keskustakampuksen puolelle ja tutustutaan sen keskeisimpiin rakennuksiin! Eikä siinä vielä kaikki, Fonit (eli logopedian opiskelijat) sekä upouudet psykologian vaihto-oppilaat ovat mukana tässä hauskassa pläjäyksessä! Varaa mukaan säänmukaiset vaatteet ja juomapullo!

PE 2.9. TUTUSTUMISBILEET

Koska toivomme, että integroidut mahdollisimman hyvin Stadin psykayhteisöön, järjestämme myös tutustumisbileet! Tavataan aluksi klo 18 Rexillä ja hengaillaan ihan vain fuksien ja tuutorien kesken hauskan ohjelman parissa. Klo 20 eteenpäin vanhemmat kompleksilaiset saapuvat paikalle, ja teillä on mahdollisuus tutustua heihin! Älkää huoliko, ollaan kyllä ihan mukavaa porukkaa.

PE 9.9. STAYING DINNER

Nälättääkö? Nyt on oiva mahdollisuus päästä tutustumaan vanhempiin psykologian opiskelijoihin kotoisten illallisherkutteluiden merkeissä! Tässä perinteisessä tapahtumassa vanhat opiskelijat kestitsevät uusia fukseja omissa kodeissaan ympäri Helsinkiä.

Varaudu mahdollisesti pieneen osallistumismaksuun kulujen kattamiseksi (n. 5-10€).

SU 4.9. NUUKSIORETKI

Nyt on aika kaivaa kimpsut ja kampsut esiin ja lähteä eräjormailemaan! Nuuksioretki on lääketieteellisen tiedekunnan yhteinen tapahtuma Nuuksion metsän siimeksessä. Täällä pääsee luontoaiheiselle rastikierrokselle, (g)rillaamaan ja vieressä olevaan lampeen voi myös pulahtaa uiskentelemaan.

LÄÄKIKSEN LEIKKIPÄIVÄ

Nostalgiapläjäyksien aatelia! Oletko koskaan kaivannut niitä lapsuuden leikkejä, jotka jaksoivat viihdyttää lukuisina koulupäivinä ja kesäiltoina? Täällä leikitään yhdessä HLKS:n, LKS:n, Fonien ja tietysti Kompleksilaisten kanssa yhdessä kaikenlaista, kuten tervapataa, kirkonrottaa ja katufutista. 

SU 11.9. FUKSIKASTE

Fuksikaste on se legendaarinen tilaisuus, joka virallisesti huipentaa koko orientaatioviikon ja joka tekee teistä todellisia Stadin psykoja! Se, mitä täällä tapahtuu, jääköön vielä salaisuudeksi, mutta kannattaa varautua olemaan ulkona. Fuksikasteen lopuksi jatketaan iltaa Rexillä, tätä et halua todellakaan missata!

KE 14.9. ABC-ILTA

Mitä kaikkea opiskelujen ohessa voikaan tehdä? Saavu seuraamaan lääkiksen kerhojen esittelyjä – kerhoja löytyy joka makuun ja tulevat psykologit ovat hyvin tervetulleita osallistumaan niihin! Sen lisäksi illan aikana kuulet myös mm. Speksistä ja pääset liittymään ainejärjestömme Kompleksin jäseneksi (liittyminen maksaa 5 € ja sisältää haalarimerkin).

TO 29.9. FUKSISEIKKILU

Fuksiseikkailu on koko Helsingin Yliopiston poikkitieteellinen tapahtuma. Seikkailussa kierretään oman joukkueen kanssa HYYn, opiskelijajärjestöjen, yliopiston ja yhteistyökumppaneiden rasteilla suorittamassa tehtäviä. Parhaiten seikkailusta suoriutuvat joukkueet palkitaan huikeilla palkinnoilla!

FUKSISITSIT (päivämäärä avoin)

♪ Kirahvi sanoo öriöriöri… ♪ Sitsit ovat akateeminen pöytäjuhla, joissa syödään, juodaan, lauletaan lauluja ja pidetään puheita yhdessä vanhempien vuosikurssilaisten kanssa. Älkää pelätkö laulamista, ei siellä kukaan muukaan osaa. 

30.8. HENGAILU FONIEN KANSSA 

Täällä pääset tutustumaan sisarjärjestömme Fonin opiskelijoihin, eli logopedeihin.

Muita tapahtumia, joista tulee infoa sitten myöhemmin 

 • Haalaribileet 
 • Maisterifuksi-ilta 6.9.
 • Meikun mestaruus
 • Psylin saunailta 11.10.
 • SPOhvelit 12.9.
 • SPOLSKIS
 • SPOL-risteily Kosmospoliitti (tai vastaava tapahtuma)
 • Varjospeksi
 • Yliopiston ohjaus & hyvinvointi
 • …ja muuta hauskaa!

 

FUKSIN MUKAVA MUISTILISTA
Pääsi saattaa olla tällä hetkellä pyörällä kaikista näistä päivämääristä ja pienistä infonpalasista siellä täällä. Ei hätää! Tätä muistilistaa seuraamalla saat tarkistettua kaikista tärkeimpien olevan ok.

 • Liity Stadin psykan fuksit 2022 -Discord-palvelimelle tästä linkistä: . https://discord.gg/wJSeThWgEQ Jos Discord ei toimi, ei huolta, samat infot tulevat myös sähköpostissa (Discord vain on helpompi)!
 • Kun on mahdollista, maksa HYY:n jäsenmaksu ja ilmoittaudu läsnäolevaksi syksylle! Muista myös maksaa YTHS:n maksu Kelalle (kela.fi). Molemmat näistä maksuista ovat pakollisia opiskelijalle.
 • Käy vastaamassa esitietokyselyyn mielellään mahdollisimman pian, mutta viimeistään pe 13.8.! Linkki kyselyyn: https://forms.gle/hCdviNNNfEdREkr59
 • Tilaa itsellesi opiskelijakortti (myfrank.fi). Opiskelijakortin avulla saat todistettua olevasi opiskelija mm. VR:n junissa, Unicafessa ja HSL:n joukkoliikenteessä, mikä yleensä tarkoittaa halvempia palveluita. Kortti kannattaa tilata mahdollisimman nopeasti. Lukuvuositarran voit hakea opiskelijaneuvonnan palvelupisteistä, kuten Kaisa-talosta.
 • Koska posti on posti, kortillasi luultavasti kestää. Tämän takia kannattaa säilyttää sekä opiskelijakortin että ylioppilaskunnan maksujen kuitit. Todistamalla henkilöllisyytesi yhdessä näiden kuittien kanssa olet oikeutettu Unicafessa ja Raviolissa opiskelijahintaiseen ruokaan.
 • Mikäli fyysinen kortti ei innosta, voit myös ladata puhelimeesi FRANK-sovelluksen. Ota huomioon, että sovellus ei välttämättä vielä tunnista sinua opiskelijaksi, minkä takia et saa sitä välttämättä aktivoitua heti. Sovellus alkaa toimimaan luultavimmin elokuussa.
 • HSL:n (hsl.fi) joukkoliikenteen matkakortti kannattaa ehdottomasti hankkia. Tämä helpottaa matkustamista Helsingissä suunnattomasti. Matkakorttiin pitää päivittää asiakasryhmäksi ”opiskelija” saadaksesi lippuja alennetulla hinnalla. Tämän voi tehdä esim. HSL:n toimistossa päärautatieaseman asematunnelissa ja Kaisa- kirjastossa. Voit myös ladata HSL:n puhelinsovelluksen, jolloin tunnistautuminen tapahtuu puhelimen kautta. Reittioppaan, joka helpottaa matkustamistasi paljon, löydät HSL-sovelluksesta tai osoitteesta hsl.fi
 • HOAS, eli Helsingin opiskelija-asuntosäätiö (hoas.fi) on hyvä väylä edullisen asunnon hankkimiseen. Kannattaa lähettää hakemus mahdollisimman pian, sillä HOASin asunnoista on yleensä kova kilpailu. Myös osakunnat ja LOATS, eli lääketieteen opiskelijoiden asuntola- ja tukisäätiö ovat hyviä vaihtoehtoja asunnon hankkimiseen.
 • Muista hakea opintotukea Kelalta, jos tarvitset sitä. Saatat myös olla oikeutettu yleiseen asumistukeen, joten sitäkin kannattaa hakea. Tässäkin nopeus on valttia, eli kannattaa hakea mahdollisimman ajoissa näitä.
 • Vaikka tämä kaikki tuntuisi paljolta, älä huoli, muista että kaikki muut ovat yhtä hämmentyneitä kuin sinäkin. Vaikka nopeus on hyvästä, muista myös hengähtää, levätä ja nauttia kesästäsi!


MUUT LÄÄKETIETEELLISEN TIEDEKUNNAN AINEJÄRJESTÖT

 • Lääketieteenkandidaattiseura (LKS) on Helsingin yliopiston lääketieteen opiskelijoiden ainejärjestö.
 • Hammaslääketieteenkandidaattiseura (HLKS) on hammaslääketieteen opiskelijoiden ainejärjestö.
 • FONI ry on Helsingin yliopiston logopedian opiskelijoiden ainejärjestö ja henkinen sisarjärjestömme. Logopedejä saattaa näkyä paljonkin samoilla kursseilla varsinkin fuksivuonna!
 • Medicinarklubben THORAX r.f. on Helsingin yliopiston ruotsinkielisten lääketieteen opiskelijoiden ainejärjestö.
 • IMPACTUS ry on translationaalisen lääketieteen maisteriohjelman opiskelijoiden ainejärjestö.

MUITA TERMEJÄ JA JÄRJESTÖJÄ JOTKA TULEVAT USEIN VASTAAN

 • REX = Gustavus Rex (Leppäsuonkatu 11). Tämä on Kompleksin kerhotila. Täällä järjestetään vaikka mitä hauskaa bileistä kokouksiin ja muihin tapahtumiin!
 • SPOL = Suomen Psykologian Opiskelijain Liitto. Tämä on kaikki Suomen psykologian opiskelijat kattava järjestö, johon sinäkin kuulut automaattisesti liityttyäsi Kompleksiin. SPOLilla on lukuisia erilaisia tehtäviä, joista sinua luultavimmin eniten koskettaa edunvalvonnan lisäksi lukuisat eri tapahtumat mitä SPOL järjestää vuoden kuluessa. Tämä on ehdottoman loistava tapa päästä tutustumaan muiden kaupunkien psykoihin.
 • HEPSY, UPSY & PSYLI = Helsingin psykologiyhdistys, Uudenmaan psykologiyhdistys ja Psykologiliitto. Nämä tulevat sinulle tutuksi viimeistään Psylin saunaillassa (siellä pääset myös liittymään Psykologiliittoon!)
 • YTHS = Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Tämä on se paikka, minne menet, kun kehosi tai pääsi prakaa huolella. YTHS:n jonot voivat olla pitkiä, joten kannattaa aina varata ajoissa täältä aika!
 • HYY = Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Jokainen Helsingin yliopiston opiskelija kuuluu tähän järjestöön. HYY järkkää tapahtumia ja yrittää kaikin tavoin parantaa opiskelijoiden elämää!


MEIKUN KARTTA
Koska tulet kuitenkin viettämään Meikussa ison osan ajastasi, on hyödyllistä tietää missä kaikki (ainakin sinulle tärkeimmät asiat) sijaitsevat! Tästä linkistä saat auki Meilahden kampus- ja sairaala-alueen kartan: https://hus-opaste.hus.fi/
Tärkeimmät kohteet ovat seuraavat:Fuksikirje

 • RAKENNUS 25 on Haartman-instituutti, joka näin kansankielellä tunnetaan myös Hartsuna. Hartsu sisältää lähimmän Unicafen. Täällä myös järjestetään iso osa kaikista psykologian luennoista.
 • RAKENNUS 14 on terveystieteiden keskuskirjasto, eli Terkko! Tämä on usean opiskelijan suosikkisijainteja Meikussa. Täällä voit istua rauhassa alas kirjan ääreen ja lueskella silmiesi kyllyydestä tai sitten vain lainata tarvittavan kurssikirjan ja lähteä heti seuraavalla bussilla pois. Täällä on myös Well-kahvila, lukuisia opiskelutiloja ja riippumattoja. Terkon kellarissa sijaitsee myös Mocoma, eli Mocsu, joka on lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden yleinen, erittäin mukava hengailumesta. TÄÄLTÄ. SAA. ILMAISTA. KAHVIA.
 • RAKENNUS 21 on Biomedicum (BM), jolla valitettavasti ei ole yhtä nasevaa nimeä kuin muilla rakennuksilla. Täällä järjestetään osa teidän luennoistanne ja täällä on myös toinen ruokala, Ravioli, josta saa myös opiskelijahintaista ruokaa!

  

HELSINGIN KESKUSTA-ALUEEN KARTTA JA TÄRKEITÄ KOHTEITA

 1. SILTAVUORENPENGER (AKA Penger/Siltis) Ennen siirtymistä lääketieteelliseen tiedekuntaan vuonna 2016, psykan oppiaine sijaitsi täällä.
 2. KAISA-KIRJASTO Helsingin yliopiston pääkirjasto. Tänne menet lukemaan, jos Terkko on kiinni.
 3. HELSINGIN YLIOPISTON PÄÄRAKENNUS Tänne sinun tarvitsee harvemmin mennä, mutta hieno mesta tämä on silti.
 4. PORTHANIA (AKA Portsu) Paitsi että täällä on pari hyvää Unicafea (Café Portaalista saa panineja!), tämä on myös se, minne menet uusimaan tenttisi.
 5. RAUTATIEASEMA (AKA Steissi) Tämä on se, missä tapahtuu sekä yhteislähdöt että yöbussit että satunnaiset oksentelut kivimiesten viereen (emme suosittele).
 6. UUSI YLIOPPILASTALO Täällä sijaitsee Alina-sali, eli ns. ”THE virallinen sitsimesta”. HYY:n toimisto sijaitsee kanssa täällä, mutta se ei ole yhtä legendaarinen.
 7. LASIPALATSI Jo 1930-luvulta lähtien yleinen kohtaamispaikka.
 8. ESPLANADI (AKA Espa) Täällä on a) kahviloita, b) paljon ihmisiä, c) lokkeja. Tämä on hieno paikka yleiseen kesäiseen hengailuun.
 9. KAISANIEMEN PUISTO Suomenruåtsalaiset vappujuhlat!
 10. TUOMIOKIRKKO Lisää lokkeja. Toisaalta myös fuksisuokin yhteislähtö! Tämä on se iso valkoinen kirkko, jonka kaikki ovat nähneet jossain kohtaa elämässään vaikka olisivat aktiivisesti yrittäneet välttää sen näkemistä.
 11. HAVIS AMANDA (AKA Manta) Tämä on se patsas, jonka lakituksen jälkeen saa laittaa yo-lakin päähän ja juhlia kunnolla opiskelijavappua!
 12. GUSTAVUS REX Tämä on se legendaarinen Rex! Täällä järkätään iso osa kaikista tapahtumista.
 13. YTHS Kaikki palvelut kallonkutistuksesta juurihoitoon yhdessä kätevässä paikassa! 
 14. PSYKIATRIAKESKUS HUOM. Ei sekoitettavissa psykologiakeskukseen (onko sellaista edes olemassa?)
 15. TERVASAARI Fuksikasteen ja psykovapun legendaarinen lokaatio!
 16. KAIVOPUISTO Laskiainen ja vappu!
 17. EIRA Ai sä haluaisit asua täällä? Opiskelijan rahoilla? Hahahhahahahahahahahaha 
 18. KALLIO Opiskelijoiden, taiteilijoiden ja approilijoiden ylin ystävä.
 19. CAFE MASCOT Täällä tulee tapahtumaan paljon fuksijatkoja!
 20. KONTULA 15 km itään keskustasta, eli kuten Mordoriin, tännekään ei niin vain kävellä. Koska HOAS, tänne joudut kumminkin asumaan.

Kompleksin jäsentiedote 3/2022

Tämä on Kompleksi ry:n jäsentiedote 3/2022.

Tiedote sisältää

1 Ajankohtaista-osio

2 Touko- ja kesäkuun tulevat tapahtumat sekä SPOLin syksyn tapahtumat

AJANKOHTAISTA

Kauan odotettu vuosijuhlaviikko on vihdoin täällä! Ohjelmaa jatkuu läpi viikon. Tiistaina 10.5. päästään vuosijuhlatunnelmiin harjoittelemalla tansseja Uudella Ylioppilastalolla klo 17 alkaen. Keskiviikkona 11.5. on luvassa tutkimusryhmäekskursio klo 14-15.30, jonka jälkeen Mocusussa on kakkukahvit. Torstaina 12.5. luovuuden voi antaa kukkia Maalaus & viini -illassa klo 18 alkaen (ilmoittautuminen päättynyt). Perjantaina ehtii hieman hengähtämään, ennen Kompleksin 75-vuotisjuhlia lauantaina 14.5. Vuosijuhlien perään on vielä jatkot ja seuraavana aamuna silliaamiainen klo 10-18.

*

Tiedekunnassamme suositellaan yliopiston ohjeiden mukaisesti edelleen kasvomaskin käyttöä oman harkinnan mukaan ja tilanteissa, joissa useita henkilöitä on tilassa, jossa ei voida ylläpitää fyysistä etäisyyttä.

Haku Helsingin kaupungin kevään 2023 harjoittelupaikkoihin on auki ja jatkuu 19.5. asti. Lisätietoja Kari Lehden 5.5.2022 lähettämästä sähköpostista “Harjoitteluhaku Helsingin kaupungille”.

Syksyn kurssien ilmoittautumisajat alkavat lähtökohtaisesti 18.8. klo 12 ja päättyvät 5.9. (periodi 1) tai 24.10. (periodi 2) klo 23:59. Opetustarjontaan voi tutustua osoitteessa https://studies.helsinki.fi/ohjeet/artikkeli/opetustarjonta.

Tapausjäsennyksiin ja tapausseminaareihin ilmoittautuminen alkaa jo 1.8. klo 10 ja päättyy 11.8. klo 23:59. Kaikki tapausjäsennykset (PSYM-621 NEU, PSYM-622 LANU, PSYM-623 MT) järjestetään tulevana lukuvuonna ja jatkossa vain kerran vuodessa siten, että neuropsykologia sekä lapset ja nuoret ovat syksyllä ja mielenterveys keväällä.  Tapausseminaarit yhdistetään tämänhetkisen suunnitelman mukaan uudessa 2023 käyttöön otettavassa opetussuunnitelmassa yhdeksi seminaariksi. Tätä pilotoidaan jo syksystä 2022 alkaen siten, että tapausseminaareilla on edelleen eri koodit, mutta opiskelija voi valita kaikilta aloilta, mihin tapausesittelyihin osallistuu. Lisätietoa syksyn ilmoittautumisista löytyy Kari Lehden 2.5. lähettämästä sähköpostista “Syksyn ilmoittautumiset, erityisesti tapausjäsennykset ja tapausseminaarit”.

Opintovastaavat Salla ja Siiri kuulevat mielellään palautetta opinnoista ja opetuksesta! Lisäksi voit kysyä epäselviksi jääneistä asioista. Edunvalvontavastaavat Kaisa ja Alma vastaavat laajemmista koulutukseen ja opiskelijan etuihin sekä hyvinvointiin liittyvistä asioista. Lisäksi Kaisa, Jyri, Alma ja Iiris istuvat psykologian johtoryhmässä, kehittävät tutkinto-opetusta ja ratkovat opintojen ongelmakohtia. Meihin saa yhteyden parhaiten sähköpostitse (salla.skon@helsinki.fi / siiri.piha@helsinki.fi / kaisa.krabbe@helsinki.fi / alma.suutari@helsinki.fi). Opinnoista voi antaa palautetta myös opintovastaavien palautelomakkeella (tästä linkistä), jonka voi halutessaan täyttää nimettömästi!

*

Kompleksin Discordissa on jälleen tapahtumia ja toimintaa! Kahvittelu- ja lounashetket sekä leffaillat ovat palanneet, samoin yhteiset opiskelutuokiot. Uusi tapahtumasarja Kokemuskeskiviikko on myös lähtenyt käyntiin. Tapahtumassa opiskelijat pääsevät kuulemaan kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja ja keskustelemaan tärkeistä aiheista viikoittain. Kaikki tiedot tapahtumista ja tärkeät linkit löytyvät täältä: https://linktr.ee/kompleksi.discord

*

Kompleksin yhdenvertaisuuskyselyyn saatiin 30 vastausta. Kyselyn mukaan Kompleksin tapahtumissa on havaittu (seksuaalista) häirintää ja ulkopuolelle jättämistä enemmän kuin parina viime vuonna. Huolta herättävistä tuloksista on käyty puheenjohtajiston kanssa alustavaa keskustelua. Tutoreille ja muille hallitustoimijoille on pidetty info turvahenkilötoiminnasta ja Kompleksin turvallisemman tilan periaatteista. Yhdenvertaisuusvastaava haluaa muistuttaa, että mistä tahansa huolta herättävästä tilanteesta voi aina olla yhteydessä esimerkiksi puheenjohtajistoon tai yhdenvertaisuusvastaavaan sähköpostilla (anna.talkkari@helsinki.fi) tai yhteydenottolomakkeella https://forms.gle/VDw5ZbDDtTqKPAFZ8!

Kaikki vastanneet kokivat olonsa tervetulleiksi Kompleksin toimintaan. Kyselyn mukaan tasa-arvo toteutuu pääasiassa hyvin Kompleksissa eri ryhmien välillä ja toiminnan eri osa-alueilla. Kompleksissa ei painosteta alkoholinkäyttöön eikä holittomuus aiheuta ulkopuolisuuden tunnetta. Erityistä kiitosta yhdenvertaisuuden toteutumisesta saivat ekskursiot. Koronatilanteeseen liittyneet eriarvoisuuden kokemukset olivat laskussa, joten Kompleksi vaikuttaa olevan parantumassa koronasta yhdenvertaisuuden suhteen.

*

Kompleksi järjestää jälleen syksyllä kolmipäiväisen seminaarin (26.-28.10.2022), tällä kertaa teemalla Persoonallisuushäiriöt! Seminaarista saat uusimman tutkimuksen mukaista tietoa persoonallisuushäiriöistä, valmiuksia kohtaamiseen ja hoitamiseen psykologina, sekä monipuolisia näkökulmia persoonallisuushäiriöihin eri konteksteissa. Seminaarikurssille ilmoittautuminen tapahtuu normaalien kurssien tapaan. Lisää tietoa seminaarista ja sen tarkemmasta sisällöstä tulee lähempänä, seuraile siis tiedostusta!

TULEVAT TAPAHTUMAT

Lisätietoa tapahtumista löydät Kide.appin, Facebook-ryhmän ja sähköpostin kautta.

Toukokuu

10.5. Tanssiharjoitukset klo 17 | Uusi Ylioppilastalo | Tapahtuma

11.5. Tutkimusekskursio klo 14 | Biomedicum | Tapahtuma

11.5. Kokemuskeskiviikko klo 17 | Discord | LinkTree

12.5. Maalaus & viini klo 18 | Rex | Tapahtuma

14.5. Kompleksin 75. vuosijuhla | Wanha Satama | Tapahtuma

15.5. Vujusillis klo 10 alkaen | Rex | Tapahtuma

16.5. Kässäkerho piknik-edition klo 18 | Sibelius-puisto

18.5. Kokemuskeskiviikko klo 17 | Discord

20.5. Alumnien afterworkit

21./22.5. Alumnien kevätretki Nuuksioon

25.5. Kokemuskeskiviikko klo 17 | Discord

26.5. Lääkiksen pesisturnaus | Tapahtuma

27.5. Hallituksen kokous

28.5. Suursitsit klo 17 | Senaatintori | Tapahtuma

 

Kesäkuu

1.6. Kokemuskeskiviikko klo 17 | Discord

 

SPOLin syksy (alustavat ajankohdat)

2.-4.9. viikonloppuna ainejärjestötapaaminen Oulussa

30.9.-1.10. SPOLskis Joensuussa

12.-16.10. Vaihtopäivät Belgiassa

28.10.-1.11. Vaihtopäivät Suomessa

 

Palautetta jäsentiedotteesta voi lähettää tiedottajalle osoitteeseen tiedottaja@kompleksi.org

Kompleksin jäsentiedote 2/2022

 

Tämä on Kompleksi ry:n jäsentiedote 2/2022.

Tiedote sisältää

1 Ajankohtaista-osio

2 Maalis-, huhti- ja toukokuun tulevat tapahtumat

 

AJANKOHTAISTA

Kompleksin jäsenyys siirtyy Kide.app:iin! Kompleksin jäsenrekisteri uudistetaan, ja jokaisen kompleksilaisen tulee itse käydä ilmoittautumassa jäseneksi uudestaan Kide.app:ssa osoitteessa https://kide.app/memberships/8dbf53e2-2373-446b-8907-ac0350ae4803 . Jatkossa mm. tapahtumalippujen ostaminen ja tapahtumiin osallistuminen edellyttää voimassa olevaa jäsenyyttä Kide.app:ssa. Jäsenyyden siirto on nykyisille jäsenille ilmaista. Lisätietoa tästä voit lukea Facebookista tai sähköpostilistalta.

Vuoden opettajat 2022 palkittiin tiedekunnan yhteisessä palkitsemistilaisuudessa perjantaina 18.3. Kompleksi palkitsi vuoden innovatiivisimpana opettajana Viljami Salmisen ja vuoden kannustavimpana opettajana Sanna Koskisen. Onnea palkituille!

 

Muistathan vastata Kompleksin hyvinvointikyselyyn sunnuntaihin 3.4. mennessä osoitteessa https://forms.gle/Nt4ubCb1pmuegW639 . Vastauksia on tullut jo kiitettävästi, mutta jokainen vastaus on tärkeä! Erityisesti maisteriopiskelijoilta toivotaan vielä vastauksia. Osallistumisen yhteydessä voit ilmoittautua myös arvontaan, jossa voit voittaa leffalipun!

Psykologian koulutusohjelmalle on valittu uusi koulutusohjelman johtaja Eino Partanen. Onnea valinnasta Einolle! Lämmin kiitos hyvästä työstä virkaa alkuvuoden toimittaneelle Sanna Koskiselle, joka jatkaa koulutusohjelman varajohtajana, sekä vuoden vaihteessa opetusvaradekaanin tehtäviin siirtyneelle Anu-Katriina Pesoselle.

Opintovastaavat ovat vieneet opintopalautetta kootusti eteenpäin koulutusohjelman johdolle opintotyöryhmässä keskiviikkona 23.3.

Opintovastaavat Salla ja Siiri kuulevat mielellään palautetta opinnoista ja opetuksesta! Lisäksi voit kysyä epäselviksi jääneistä asioista. Edunvalvontavastaavat Kaisa ja Alma vastaavat laajemmista koulutukseen ja opiskelijan etuihin sekä hyvinvointiin liittyvistä asioista. Lisäksi Kaisa, Jyri, Alma ja Iiris istuvat psykologian johtoryhmässä, kehittävät tutkinto-opetusta ja ratkovat opintojen ongelmakohtia. Meihin saa yhteyden parhaiten sähköpostitse (salla.skon@helsinki.fi / siiri.piha@helsinki.fi / kaisa.krabbe@helsinki.fi / alma.suutari@helsinki.fi). Opinnoista voi antaa palautetta myös opintovastaavien palautelomakkeella (tästä linkistä), jonka voi halutessaan täyttää nimettömästi!

 

Vuoden 2022 yhdenvertaisuuskyselyyn kerätään vastauksia: https://forms.gle/tK7tpTtnvLu7aBS97. Kyselyllä kartoitetaan tasa-arvon toteutumista Kompleksissa kuluneen vuoden aikana. Vastaaminen kestää vain hetken, ja voit kertoa juuri niin paljon kuin haluat. Vastaukset ovat täysin anonyymejä. Kaikki palaute on Kompleksin toiminnan kehittämisessä arvokasta, joten kiitos jo etukäteen! Vastaathan maaliskuun loppuun (31.3.) mennessä!

Yhdenvertaisuusvastaavaan saa edelleen yhteyden myös lomakkeella ja sähköpostilla: anna.talkkari@helsinki.fi

 

Oletko halunnut luovuttaa? No nyt voit, nimittäin verta!

Ympäristövastaavat eivät tänäkään keväänä pysty järjestämään yhteislähtöä verenluovutukseen, mutta se ei tarkoita, ettetkö sinä voisi ojentaa kättäsi. Veren luovuttaminen on helppo tapa tehdä hyvää, se vie vain hetken ja voit jopa pelastaa hengen! Testaa, voitko luovuttaa verta: https://www.sovinkoluovuttajaksi.fi

Muistathan, että Kompleksilla on VeriRyhmä. Mainitse siis olevasi kompleksilainen luovutuksesi yhteydessä!

 

Kompleksin arvoja määriteltiin viime vuoden puolella, ja nyt Kompleksin arvoiksi on virallisesti päätetty Yhdenvertaisuus, Yhteisöllisyys, Ympäristöystävällisyys, Hyvinvointi ja Asiantuntijuus. Sitoudumme ainejärjestönä toimimaan näiden arvojen mukaisesti, ja niitä hyödynnetään ohjenuorana esimerkiksi yhteistyötahojen kanssa.

 

Kompleksi-podcastin seuraava avoin kokous järjestetään 6.4. klo 18 ravintola Mullikassa. Podcasttiimi kannustaa kaikkia kompleksilaisia osallistumaan podin tekoon, ja kokoukseen voi tulla mukaan matalalla kynnyksellä ideoimaan, ei siis tarvitse olla valmista suunnitelmaa tai sitoutua vielä mihinkään!

 

Kompleksin suositun seminaarin suunnittelua syksylle 2022 on aloitettu. Seminaarityöryhmä on muodostettu, ja sen vetäjänä toimii Siiri Opas.

 

TULEVAT TAPAHTUMAT

Osasta tapahtumista on tulossa vielä lisätietoa Facebook-ryhmän ja sähköpostin kautta.

Maaliskuu

25.3. Alumnien afterworkit

28.3. Käsityökerho klo 18 | Rex | Facebook-tapahtuma 

29.3. Ekskursio HUS Mielialahäiriöpoliklinikalle klo 9 | Etänä | Facebook-tapahtuma

30.3. Yhteislähtö Lääkiksen Speksiin klo 19

31.3. Haalaribileet, fuksit klo 18 / vanhat klo 20 | Rex | Facebook-tapahtuma

Huhtikuu

4.4. Viini & maalaus | Rex | Facebook-tapahtuma

5.4. Zoom ja valitus klo 17

6.4. Ekskursio HUS Lasten ja nuorten oikeuspsykologian yksikköön klo 14.30 | Etänä | Facebook-tapahtuma

6.4. Kompleksi-podcastin avoin kokous klo 18 | Ravintola Mullikka

8.4. Ekskursio HUS Syömishäiriöyksikköön klo 12 | Etänä | Facebook-tapahtuma

9.-10.4. KosmoSPOLiitti

11.4. Huhtisitsit | Alina-sali | Facebook-tapahtuma

12.4. Ekskursio perheneuvolaan klo 12

13.4. Psykan ja Logon Uratreffit klo 14 | Terkko | Facebook-tapahtuma

19.4. Ilmajooga

20.4. Hallituksen kokous klo 18

22.4. Alumnien afterworkit

25.4. Käsityökerho klo 18

26.4. Kahvi ja valitus klo 11

27.4. Ekskursio HUS Aivovammapoliklinikalle klo 14.30

28.4. Pussikalja Approt klo 17

30.4. Vappuaatto Tervasaaressa klo 12

Toukokuu

1.5. Vappupäivä Ullanlinnanmäellä

6.5. Varjovuosijuhlat

9.5. MinigolfMaanantai

10.5. Tanssiaisharjoitukset

11.5. Tutkimus-ekskursio

12.5. Viini & maalaus

14.5. Kompleksi 75. vuosijuhlat

15.5. Silliaamiainen

20.5. Alumnien afterworkit

28.5. Suursitsit

 

Palautetta jäsentiedotteesta voi lähettää tiedottajalle osoitteeseen tiedottaja@kompleksi.org