Kiltti maja Tesoman päiväkodissa

Mitä tehdään?

Kiltin majan rakennus liittyy tunteisiin, kannustamiseen ja toisten huomioimiseen ja auttamiseen. Metsään rakennetaan lasten kanssa majaa oksista ja kepeistä, mutta ennen kaikkea sitä rakennetaan kilteillä ja kauniilla sanoilla. Majaa rakennetaan joka kerta kun metsään mennään koko toimintavuode ajan, eikä sen tarvitse tulla koskaan valmiiksi. Kun lapsi vie kepin tai oksan majaan niin hän sanoo samalla majalle jotain kaunista tai kivaa, esim. ” Olet kiva kaveri”. Majan rakentamiseen yhdistetään myös erilaisia tunteisiin ja kaverisuhteisiin liittyviä satuja, joista majalla keskustellaan yhdessä lasten kanssa.

Miksi tehdään?

Metsä on paikka, missä myötätuntoa voidaan osoittaa luonnolle ja toisille ihmisille. Luonnossa kaikki ovat tasavertaisia, siellä kukaan ei omista mitään ja luonto hoitaa kaikkia ja rohkaisee itseilmaisuun.

Ideana majan rakentamisessa on se, että kun aluksi opetellaan sanomaan hyviä asioita majalle ilman jännitystä, niin pikkuhiljaa samoja asioita sanotaan kavereille luonnostaan kaikissa arjen tilanteissa. Samoin kun aluksi isommat lapset auttavat pienempiä lapsia kantamaan majaan oksia ja auttavat heitä sanomaan ja keksimään kivoja asioita, ovat myös auttaminen ja toisten huomioiminen siirtynyt luonnolliseksi osaksi jokapäiväistä toimintaan myöhemmin toimintakaudella.

Lapset tietävät majan sijainnin ja vievät vanhempiaan sinne vapaa-ajalla. Näin myös vanhemmat osallistetaan mukaan majan rakentamiseen ja tehdään näkyväksi arjen toimintaa.

Miltä näyttää?

Kiltti maja