Eroon kiusaamisesta -ohjelma

Tampereella Itätuulen ja Metsästäjän päiväkodeissa, sekä Linnainmaankoulun esiopetuksessa on käytössä Eroon kiusaamisesta ohjelma. Ohjelman on suunnitellut Annukka Kronqvist, Marjo Kata, Elisa Annila, Outi Lehtonen, Jaana Lyyra-Holopainen sekä Mari Penttinen.

Mitä ja miksi tehdään?

Konkreettinen ohjelma kiusaamisen ehkäisyyn. Ohjelmaan kuuluu 5 sääntökorttia, jotka on jaettu myös koteihin käytettäviksi. Näin päiväkodissa ja kotona on mahdollista noudattaa yhtenäisiä sääntöjä.

Ohjelmassa panostetaan aikuisen ja lapsen väliseen lämpimään, empaattiseen ja kunnioittavaan suhteeseen, jota aikuinen kannattelee. Aikuinen on läsnä oleva ja rajoja asettaessa aikuinen kertoo lapselle, että hänen käyttäytymisensä ei ole hyväksyttävää, mutta lapsi saa silti tuntea olevansa hyväksytty ja rakastettu.

Kiusaamiseen suhtaudutaan vakavasti ja lapselle osoitetaan, ettei kiusaaminen ole hyväksyttävää käytöstä. Aikuinen on läsnä ja ohjaa lapsia kiusaamistilanteissa ja sanoittaa tunnetiloja lapsille.

Kiusaamisen ehkäisy kulkee jatkuvana prosessina: ennakointi-tunnistaminen-puuttuminen-arviointi-havainnointi. Aikuiset ja lapset luovat yhdessä sopimukset ja säännöt. Kiusaamisesta ja lapsen koskemattomuudesta keskustellaan lasten kanssa. Ristiriitatilanteet selvitetään huolellisesti ja kaikkien pääsy leikkeihin mahdollistetaan. Aikuiset ovat läsnä arjessa ja luovat luottamuksellisen ilmapiirin sekä kohtelevat kaikkia tasavertaisesti. Avoin yhteistyö perheiden kanssa on tiivistä ja on tärkeä osa eri toimipisteiden arkea.

Kun aikuiset kiinnittävät huomiota kiusaamisen ehkäisyyn ja tilanteisiin puuttumiseen, kiusaaminen tutkitusti vähenee.

Miltä näyttää?

Ohjelmaan kuuluvat sääntökortit:

Eroon kiusaamisesta -kortit

Pyydän puheenvuoroa: kunnioitetaan toisen puheenvuoroa kuuntelemalla toista. Odotetaan omaa puheenvuoroa.

Uskon aikuista: aikuiset toimivat johdonmukaisesti, päättäväisesti ja rauhallisesti. Kehutaan kuuluvasti kaunista ja epäitsekästä käytöstä. Muistetaan hyväksyvä katse: näe minut sellaisena kun olen ja hyväksy minut, vaikka tekoni ei olisi hyväksyttävä.

Ollaan kavereita: kavereita kohdellaan mukavasti (hymyily, ystävälliset teot, katse, kuuntelu) ja heille puhutaan ystävällisesti ja rauhallisella äänellä. Ketään ei satuteta.

Laitan tavarat paikoilleen: tarkoituksena on huomioida toiset.

Peli seis!: säännön käyttäminen tarkoittaa keskustelun avaamista tilanteessa ja tilanteen pysäyttämistä.

Sääntökortteihin löytyy tarkemmat ja yksityiskohtaisemmat käyttöohjeet. Myös Eroon kiusaamisesta -ohjelmasta on tehty yksityiskohtaisempi opus kuvaamaan päiväkodin toimintaa.  Mikäli haluat näistä enemmän tietoa, ota yhteyttä annukka.kronqvist@tampere.fitai  marjo.kata@tampere.fi