Miniryijy luonnonväriaineilla värjätyistä langoista

Luonnonväriaineet ja ilmiölähtöisyys kurssilla yhtenä kurssityönä oli valmistaa miniryijy luonnonväriaineilla värjätyistä langoista tai muista luonnonväriaineilla värjätyistä materiaaleista. Helsingin yliopisto oli saanut lahjoituksena suuren määrän luonnonväriaineilla värjättyjä lankoja, joten myös minä päädyin käyttämään niitä omassa miniryijyssäni.

Tehtävää ohjaavana ajatuksena oli kurssin toisen opettajan, yliopiston lehtori Päivi Fernströmin ajatus metsä mättäästä. Tämä ajatus edellä lähdin valitsemaan lankoja laatikosta. Valitsin eri ruskean sävyjä sekä hieman keltaista ja sekä oranssin punaista.

Lähdin työstämään miniryijyä virkkauskoukun kanssa. Vedin monikertaisella langalla lenkkejä ryijykankaan läpi. Työtä tehdessäni ajatus metsän kerrostuksellisuudesta nousi päällimmäiseksi ja lähdin tämä ajatus edellä työstämään ryijyäni.

Miniryijyssäni alaosassa on enemmän rusehtavia sävyjä. Keskiosassa rusehtavien sävyjen lisäksi on runsaasti keltaista. Yläosassa häivähtää aavistuksen punaoranssia. Rusehtavat sävyt kuvaavat metsän pohjaa. Kellertävät sävyt rusehtavien joukossa kuvaavat puista maahan pudonneita kellastuneita koivun lehtiä. Punaoranssit ovat kypsyviä puolukoita, jotka vähän kerrassaan punertuvat ja kypsyvät syötäviksi.

Susanna Kirvesniemi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *