Lux Humana – Viikon kirja 11 / 2011 : Enon opetukset

Petri Tamminen : Enon opetukset , (2006)

 

Kustantajan kuvaus:

“On heinäkuu 1981,Diana ja Charles ovat menossa naimisiin. Varsinaissuomalaisen talon kamarissa makaava isoisä haluaa nähdä arkun johon hänet kohta pannaan. Asiasta syntyy sukulaisten kesken kova suukopu. Teini-ikäiselle kertojalle koittaa heräämisen hetki: on tilanteita joissa porukan yhtenäisyys pettää. Hän lähtee enon kanssa Turkuun arkkua hankkimaan. Eno on vain kymmenen vuotta vanhempi, mutta hän tietää miten asiat elämässä menevät. Tai ainakin miten niiden pitäisi mennä. Lokakuussa 1994 eno kutsuu kalaan. Kertoja, josta on tullut jo perheenisä, lähtee matkaan suurin odotuksin ja epävarmana kaikesta. Perillä ei kalasteta. Enolla ja hänen kaverillaan on naiset mukana, ja kaikki ovat ympäripäissään. Yöllä toinen naisista tarvitsee ambulanssia ja kertoja ihmettelee, miten ja miksi toiset elävät sellaista elämää kuin haluavat. Helmikuussa 2005 kertojan avioero astuu voimaan. Totutellessaan uuteen oloonsa hän itkee Camillan ja Charlesin häiden julistamaa kohtuuden ja armon sanomaa. Juomiseensa syrjäytynyt eno soittelee ja käskee pysymään lujana. Juhannuksena eno kuolee. Hautajaisissa poikansa kanssa jutellessaan kertoja huomaa että hänellä on kymmenen vuotta aikaa tulla enonsa kaltaiseksi tai välttää se. Petri Tamminen (s.1966)asuu Vääksyssä ja työskentelee vapaana kirjailijana ja freelance-toimittajana. Hän on julkaissut aiemmin kirjat Elämiä, Miehen ikävä, Väärä asenne, Piiloutujan maa ja Muistelmat. Tammisen tuotantoa on käännetty ruotsiksi ja saksaksi.”

Saatavuus Helka-tietokannassa:

https://helka.linneanet.fi/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?LANGUAGE=Finnish&DB=local&Search_Arg=951-1-21150-1%20%20&SL=None&Search_Code=020B&CNT=50&HIST=1&init=1

Artikkeleita:

Miten olisin mies?

Päivi Koivisto

Kiiltomato , 22.8.2006

http://www.kiiltomato.net/petri-tamminen-enon-opetukset/

Kasva aikuiseksi, pysy enona

Petri Tamminen puhkoo ja pönkittää suomalaista miesmyyttiä

Suvi Ahola

HS , 10.8.2006

http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Kasva+aikuiseksi+pysy+enonaPetri+Tamminen+puhkoo+ja+p%C3%B6nkitt%C3%A4%C3%A4+suomalaistamiesmyytti%C3%A4/HS20060810SI1KU03nxr

Petri Tamminen: Enon opetukset

Marjatta Ripsaluoma

Keskipohjanmaa , 28.8.2006

http://www.kp24.fi/uutiset/32680/Petri-Tamminen-Enon-opetukset

 Muita teoksia Lux Humana -kokoelmassa teemana:

Kehitysromaanit

Huumori

Lux Humana on lääketieteen opiskelijoille  ja terveydenhuollon  ammattilaisille suunnattu humanistinen kirjakokoelma Terkossa. Siellä voit tavata ylioppilas Raskolnikovin, Sinuhe egyptiläisen ja Nalle Puhin ; voit tutustua Tsehovin, Kafkan tai Kierkegaardin maailmoihin ; voit perehtyä lääketieteen  filosofiaan, sosiologiaan tai historiaan. Lähes 3000 kokoelmaan tarkoin valittua teosta odottaa sinua, joka haluat avartaa näkemystäsi ihmiselon eri puolista.

Tervetuloa tutustumaan kokoelmaamme virtuaalisesti http://www.helsinki.fi/kirjasto/terkko/lux/
tai paikan päällä Terkossa (Haartmaninkatu 4).

*****

©Koonnut: Lassi Pohjanpää, Helsingin yliopiston kirjasto, Meilahden kampuskirjasto Terkko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *