Arkkitehdin kuulumisia

Tapasin kampuksen arkkitehdin Pirjo Rannan alkuvuodesta. Kerroin hänelle sähköpostitse, että millaisesta ajatuksesta meidän Digiloikassamme on kyse, ja hän soi minulle arvokasta aikaansa muutaman hetken.

Alkuperäinen ajatus oli, että rakentaisimme julkiseen tilaan kaksi VR-tilaa, joiden nimi on tarkentunut matkan varrella muotoon ”VR-mökki”. Ajatus oli siis sijoittaa VR-mökit Physicumin valopihalle, geologian puolelle, sillä se on lähes täysin autio, leveä käytävä, joka on hyvin vähällä käytöllä. Arkkitehdin tapaaminen paljasti sen, josta olin kuullut huhua: tilaan olisi jo olemassa suunnitelma, jolla tuotaisiin käytävälle kalusteita ja eloa. Arkkitehdin mielestä VR-mökki sopisi erinomaiseksi lisäksi tähän suunnitelmaan ja lisäisi tilan vetovoimaa ja sitä kautta myös mahdollisesti nostaisi sen käyttöastetta, joka oli arkkitehdin mielestä ehdottomasti hyvä ja tavoiteltava asia.

Vaikka VR-mökkien onkin tarkoitus palvella ensisijaisesti opetusta, oli ajatuksena myös, että niitä voisi käyttää kuka vaan silloin kun niissä ei ole opetuskäyttöä. Näin me voisimme tarjota sitä kaikille ja samalla promota omaa maantieteen oppiainetta.

Arkkitehti oli myös sitä mieltä, että osaan suunnittelukustannuksista voisi löytyä avustusta Tilakeskukselta. Olin budjettia laatiessani toivonut, että suunnitelmat voitaisiin tehdä talon sisällä, jolloin säästyisi rahaa. Mallina VR-mökkien tyylille ja hengelle toimisivat maantieteen valopihalle suunnitellut ja toteutetut kalusteet, jotka sinne lisättiin kun yliopisto täytti 375 vuotta. Kalusteet osoittautuivat jättimenestykseksi, vaikka sekä minä, että arkkitehti myönsimme, että suhtauduimme aluksi niiden toimivuuteen hyvin epäileväisesti. Arkkitehti kuitenkin varoitti, että kyseinen suunnittelutoimisto, joka kalusteiden muotoilun takanaoli,  olisi kallis, mutta se näkyisi positiivisesti lopputuloksessa.  Vaikka tekniikka ja toiveet ovat hyvin yksinkertaisia, on suunnittelutyö aina kallista, jos sen teettää ulkopuolella ikään kuin tilaustyönä firmalta toiselle firmalle, niin kuin ”rikas” yliopisto asiakkaan asemassa näyttäytyy.

Arkkitehti lupasi lähettää suunnitelman eteenpäin ja sen jälkeen on tarkoitus lähteä haarukoimaan toteutusaikataulua Viikin pajan kanssa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *