Näkyykö uniapnea telomeerien pituudessa?

Telomeerit ovat toistuvista lyhyistä DNA-sekvensseistä ja niihin liittyvistä proteiineista  koostuvia rakenteita, joiden tehtävänä on suojella kromosomien päitä.  Telomeerit lyhenevät solun jakautuessa ja kun ne käyvät liian lyhyiksi, solu menettää jakautumiskykynsä. Lyhyt telomeeripituus on liitetty erilaisten ikääntymiseen liittyvien sairauksien riskiin, mm. sydän- ja verisuonisairauksien ja tyypin 2 diabeteksen riskiin. Myös uniapnean tiedetään lisäävän näiden sairauksien riskiä.

Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan tutkijat sekä Johan Eriksson ja Eero Kajantie lääketieteellisestä tiedekunnasta tutkivat valkosolujen telomeerien pituuksia Helsingin syntymäkohorttitutkimuksen aineistossa. Tieto uniapneasta, kuorsauksesta ja valkosolujen telomeerien pituuksista oli käytettävissä 1948 tutkittavalta. Näistä 44:llä (2.3%) oli ollut sairaalahoitojakso uniapneaan liittyen ja 29:llä (1.6%) kuorsaukseen liittyen. Uniapneapotilailla todettiin merkitsevästi lyhyemmät valkosolujen telomeerit kuin verrokeilla, mutta kuorsaus ilman uniapneaa ei näyttänyt liittyvän lyhyisiin telomeereihin.

Tutkimus osoitti siis, että ainakin sairaalahoitojaksoon johtavaan uniapneaan liittyy telomeerien lyhentyminen valkosoluissa. Näin ollen uniapnea saattaa nopeuttaa solujen vanhenemista ja siten lisätä ikääntymiseen liittyvien sairauksien riskiä.

Savolainen K, Eriksson JG, Kajantie E, Lahti M, Räikkönen K. The history of sleep apnea is associated with shorter leukocyte telomere length: the Helsinki Birth Cohort Study. Sleep Med. 2013 Dec 1. pii: S1389-9457(13)01999-0. doi: 10.1016/j.sleep.2013.11.779. [Epub ahead of print]