Ihmisen parhaan ystävän monitekijäiset geneettiset taudit voivat tuoda valoa myös ihmissairauksien ymmärtämiseen

Koiran perimän tutkiminen ja eri rotujen perinnöllisten sairauksien selvittäminen etenevät vauhdilla. Koirarotuisolaatit ja niiden jatkojalostaminen suovat ainutlaatuiset olosuhteet etenkin monitekijäisten sairauksien etiologian selvittämiseen. Joissakin tapauksissa tuloksia voidaan soveltaa uusien geenitestien lanseeraamiseen, uusien tautimekanismien selvittämiseen ja myös ihmissairauksien ymmärtämiseen. Professori Hannes Lohen ryhmä on tämän tutkimusalueen pioneerejä ja kärkitutkijoita.

Anaalifurunkuloosi on krooninen ja progressiivinen perianaalinen tulehdustauti, jota tavataan etenkin saksanpaimenkoirilla ja joka muistuttaa ihmisen Crohnin tautia. Sen etiologia liittyy autoimmuunimekanismeihin ja sitä voidaan hoitaa immunosuppressiivisellä lääkityksellä. Usein myös  tarvitaan kirurgisia toimenpiteitä. Multiple Histocompatability Complex (MHC) geeniperhe ohjaa immuunijärjestelmän toimintaa ja mm. taistelee viruksia ja bekteereja vastaan. MHC-geenejä tutkimalla on löydetty DRB1-alleeli, joka aiheuttaa yli viisinkertaisen riskin saksanpaimenkoirilla sairastua anaalifurunkuloosiin (Tissue Antigens. 2008;71:51-6).

Nyt ilmestyneessä jatkotutkimuksessa hyödynnettiin perimänlaajuisia assosiaatiotutkimuksia (Genome-Wide Association Study, GWAS) 21 sairastuneessa and 25 kontrollikoirassa. Näiden englantilaiskoirien data ei vielä paljastunut merkittäviä geenimerkkejä eli snippejä (single nucleotide polymorphism, SNP, yhden emäksen polymorfismi).  Vasta kun suomalaiskoirien perimä saatiin apuun (76 sairastunutta ja 191 kontrollia Englannista ja Suomesta) löytyi yhdeksän merkityksellistä SNP:ä, joista kuusi aiheutti muutoksen proteiinisekvensissä (ei-synonyyminen mutaatio). Näistä mielenkiintoisimmiksi osoittautuivat ADAMTS16 ja CTNND2 geenit (ks. alla). Etenkin CTNND2 geenilokus on mielenkiintoinen, koska sen on osoitettu liittyvän ihmisellä ulseratiiviseen koliittiin ja Crohnin tautiin. Jatkotutkimuksia tarvitaan em. geenien funktionaalisen merkityksen selvittämisessä näihin tauteihin liittyen, ja ovatko ne merkityksellisiä myös ihmisen sairauksissa.

http://www.genecards.org:

ADAMTS16 (ADAM metallopeptidase with thrombospondin type 1 motif, 16) is a protein-coding gene. Diseases associated with ADAMTS16 include hypertension and prostatitis.

CTNND2 (catenin (cadherin-associated protein), delta 2) is a protein-coding gene. Diseases associated with CTNND2 include cri-du-chat-syndrome and prostate adenocarcinoma.

Massey J, Short AD, Catchpole B, House A, Day MJ, Lohi H, Ollier WE, Kennedy LJ. Genetics of canine anal furunculosis in the German shepherd dog. Immunogenetics. 2014 Mar 14. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 24626934.