Myoomien yksi molekulaarinen tausta paljastunut

Myoomat ovat kohtulihakseen muodostuvia kyhmyjä, jotka ovat luokiteltavissa hyvänlaatuisiksi kasvaimiksi. Myoomat ovat väestössä yleisimmin esiintyviä kasvaimia, sillä niitä esiintyy yli 20%:lla yli 30-vuotiaista naisista. Myoomat voivat aiheuttaa infertiliteettiä ja toistuvia keskenmenoja. Oireettomia myoomia ei yleensä tarvitse hoitaa, mutta jos ne aiheuttavat edellä mainittuja raskausongelmia, vuotohäiriöitä, kipuja, virtsaamis- tai ulostamishäiriöitä, niin myooma voidaan poistaa joko osittain tai poistaa kohtu kokonaan. Myooma on yleisin syy kohdun poistoon Suomessa.

Vuonna 2011 akatemiaprofessori Lauri Aaltosen ryhmä löysi MED12 geenin hankinnaisia eli somaattisia mutaatioita myoomasoluista (Mäkinen N ym. Science 0211;334:252-5). Myös muita hankinnaisia mutaatiotyyppejä on kuvattu, MED12 mutaatioita löytyy noin 70%:sta myoomia. MED12 koodaa proteiinia nimeltä RNA-polymeraasi II transcriptional Mediator subunit 12. Miten myoomissa tavatut mutaatiot vaikuttavat tämän proteiinin toimintaan on tuoreen artikkelin aiheena.

Mikko Turunen, Jussi Taipale ja Markku Varjosalo yhteistyössä Lauri Aaltosen ryhmän kanssa tutkivat normaalin ja mutantti MED12 proteiinin interaktioita transfektoiduissa soluissa (Human Embryonic Kidney 293 cells) käyttäen affiniteetti puhdistusta ja massaspektrometiraa. Tämän analyysin perusteella mutantti MED12 assosioitui heikommin Cyclin C, CDK8 ja CDK19 proteiineihin, mitkä vahvistettiin myös immunopresipitaatio-Western blotilla. Proteiinien sitoutumiskohtia ja vuorovaikutussuhteita pystyttiin kartoittamaan yksityiskohtaisesti ja tuloksena on malli, jossa MED12-mutaatioiden seurauksena MED12 sitoutuminen Cyclin C:hen heikkenee ja tätä kautta CDK8/CDK19 aktivoituminen ja muu säätely vaimenee. CDK8 ja CDK19 ovat kinaaseja, jotka ovat Cyclin C:stä riippuvaisia (CDK, Cyclin Dependent Kinase) ja näiden molekyylien tunnistaminen avaa uusia terapeuttisia mahdollisuuksia MED12 mutaatioihin liittyvien myoomien kasvun hillitsemiseksi.

 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24746821?dopt=Abstract

Turunen M*, Spaeth JM*, Keskitalo SPark MJKivioja TClark ADMäkinen NGao FPalin KNurkkala HVähärautio AAavikko MKämpjärvi K,Vahteristo PKim CAAaltonen LAVarjosalo M*, Taipale J*, Boyer TG*. Uterine Leiomyoma-Linked MED12 Mutations Disrupt Mediator-Associated CDK Activity. Cell Rep. 2014 Apr 18. pii: S2211-1247