Moniammatillisuus on valttia lyhytsuolisyndrooman hoidossa

Moniammatillinen toiminta tutkimuksessa ja kliinisessä toiminnassa korostuu, kun työskennellään erityisen haastavien aiheiden parissa. Lyhytsuolisyndrooma syntyy laajan suolen poistoleikkauksen seurauksena ja johtaa vakavaan aliravitsemustilaan. Laajaan suoliresektioon johtavia syitä ovat mm. suolen kiertymä ja nekrotisoiva enterokoliitti, joita tavataan etenkin keskosilla. Laaja suoliresektio käynnistää jäljelle jääneen suolen mukautumisen, jolloin suolen toiminnan tehostuu. Hoidon tavoitteena on selviytyminen ilman pysyvää parenteraalista ravitsemusta ja siihen liittyviä vakavia komplikaatioita (Pakarinen M ym. Duodecim 2003;119:7–9 ).

Lyhytsuolisyndrooman hoito on monitahoista ja edellyttää onnistuakseen useiden erikoisalojen tiivistä yhteistyötä. Merras-Salmio ja Pakarinen HYKS:n Lastenklinikalta ovat verranneet retrospektiivisessä asetelmassa vuosina 1988-2014 lyhytsuolisyndrooman takia hoidettuja keskimäärin viikolla 33 syntyneitä keskospotilaita. Vuonna 2009 käyttöön otettu moderni moniammatillinen hoitoprokolla jakoi kohortin kahteen ryhmään, joista 26 potilasta oli hoidettu vuosien 1988-2008 aikana ja 22 potilasta vuosina 2009-2014. Eloonjäämisluku parani 95%:iin uudella hoitoprotokollalla, sen ollessa 88% ennen vuotta 2009 (ero ei ollut merkitsevä). Sen sijaan selvä ero saatiin parenteraalisen ravitsemuksen suhteen, jota tarvittiin keskimäärin 15 kk varhaisemmassa kohortissa ja vain 6 kk myöhemmässä (P=0,0015). Kolestaattinen maksavaurio on vakava lyhytsuolisyndrooman komplikaatio, johon varhaisemmassa kohortissa kuoli kaksi potilasta, muttei yhtäkään myöhemmässä. Infektiot ovat yleisiä lyhytsuolisyndroomaa sairastavilla ja altistavat potilaan sepsikselle. Myös katetrisaatioon liittyvät infektiot vähenivät uudemmassa protokollossa verrattuna vanhaan hoitomuotoon (P=0,0178).

Uudella moniammatillisella hoitomuodolla siis saavutettiin merkittävä hyöty vanhaan verrattuna, joka nopeutti parenteraalisesta nutritiosta vierrottamista, hillitsi infektioita ja säästi potilaat maksavaurioilta.

Merras-Salmio L, Pakarinen MP. Refined Multidisciplinary Protocol Based Approach to Short Bowel Syndrome Improves Outcomes. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015 Feb 24. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 25729889.