Karu matkakertomus: suomalaisäidin turistiloma johti sikiön zikainfektioon ja mikrokefaliaan

Tämän talven suuri infektiouutinen on ollut zikaviruksen leviäminen uuteen maailmaan. Varsinkin Brasiliasta on raportoitu mikrokefalian voimakas lisääntyminen. Kiivasta keskustelua on käyty siitä, ovatko zika ja mikrokefalia suorassa syyseuraussuhteessa vai tarvitaanko zikainfektion lisäksi joku muu altistava tekijä. Suomalaisäidin tapauksen valossa näyttää syysseuraussuhde aika varmalta. Washingtonissa asuva suomalaispariskunta oli lomamatkalla keski- ja etelä-Amerikassa. He kävivät Meksikossa, Guatemalassa ja Belizessä marraskuussa 2015. Nainen oli tällöin 11-viikolla raskaana. Vuorokauden kuluttua paluusta Washingtoniin hän kuumeili, oli pahoinvoiva ja nivelkipuja. Oireet jatkuivat viiden päivän ajan. Myös miehellä oli samanlaisia oireita. Neljän viikon kuluttua pariskunta tuli käymään kotimaassaan, jossa naisella todettiin ensin Denguevirus- ja myöhemmin Zikavirus-vasta-aineita. Sikiölle tehtiin ultraäänitutkimus 13-, 16- ja 17-viikolla. Niissä ei todettu mikrokefaliaa. Sensijaan viikosta 16 viikolle 20 sikiön päänympärys jäi ikäverrokeista jälkeen noin 40%. 16. raskausviikolla todettiin r-PCR-tutkimuksella sikiössä flavivirusta ja sekvensiointi osoitti sen edustavan Keski-Amerikan zikavirusta. 20-viikolla tehty sikiön MRI osoitti, että aivoissa oli diffuusia atrofiaa eri puolilla. Huonon ennusteen takia vanhemmat päätyivät raskauden keskeytykseen. Post mortem-näytteistä tutkittiin zikavirusmäärää eri puolelta kehoa. Korkeinta se oli aivoissa, sen jälkeen istukassa, sikiönkalvoissa ja napanuorassa. Matalia pitoisuuksia todettiin eri puolilla kehoa ja lapsivedessä.

Hyvin tutkittu ja analysoitu tapausselostus sitoo varsin pitävästi yhteen sikiön mikrokefalian ja zikavirusinfektion, ja viittaa siihen että zikavirus on yksinään riittävä aiheuttamaan mikrokefalian eikä siihen tarvita altistumista muille teratogeeneille. Olli Vapalahden artikkeli ansaitsi paikkansa the New England Journal of Medicinessa. Onnittelut Olli!

Driggers RW, Ho CY, Korhonen EM, Kuivanen S, Jääskeläinen AJ, Smura T, Rosenberg A, Hill DA, DeBiasi RL, Vezina G, Timofeev J, Rodriguez FJ, Levanov L, Razak J, Iyengar P, Hennenfent A, Kennedy R, Lanciotti R, du Plessis A, Vapalahti O. Zika Virus Infection with Prolonged Maternal Viremia and Fetal Brain Abnormalities.
N Engl J Med. 2016 Mar 30. [Epub ahead of print]