Moodlesta apua etäopetukseen

Koronaviruksen vaikutus Moodlessa järjestettävään opetukseen

Moodle-tuki seuraa Moodlen kapasiteettia ja pyrkii mahdollistamaan sen, että Moodlessa tapahtuva opetus toimii normaalisti. Mikäli olet viemässä Moodleen yli 100 henkilön tenttiä, ilmoitathan siitä hyvissä ajoin moodle@helsinki.fi. Jos tentti on tähän mennessä vaatinut tenttipalvelun toimenpiteitä, ilmoita ainakin viisi arkipäivää ennen muutoksista tenttipalveluun. Kiitos yhteistyöstäsi!

Moodle verkko-oppimisympäristönä

Verkko-oppimisympäristö Moodle taipuu hyvin etäopetuksen monenlaisiin tarpeisiin. Moodlessa opettajalla on useita mahdollisuuksia teettää opiskelijoilla tehtäviä, vastaanottaa palautuksia ja arvioida ne. Mitä työvälinettä milloinkin kannattaa käyttää, riippuu kurssin oppimistavoitteista ja opettajan valitsemista työtavoista.

Mikä Moodle?

Jos verkko-oppimisympäristö Moodle ei ole sinulle tuttu, ks. esittelyvideo (voit tekstityksestä valita suomen): What is Moodle?

Voit myös perehtyä Moodleen itseopiskelukurssilla, ks.  Perehdy Moodlen perusteisiin itseopiskelukurssilla.

Näin saat Moodlen käyttöösi

Luo jokaiselle kurssillesi Moodle-alue. Laita kaikki saman kurssin materiaalit, tehtävät ja tentit samalle alueelle, jolloin kurssin hallinnointi helpottuu.

Suositus on, että luot uuden alueen etkä “kierrätä” vanhaa aluetta. Mahdollisen edellisen kurssin sisällöt saat kopioitua näppärästi Tuo-toiminnolla.

Voit tilata uuden Moodle-alueen kahdella tavalla (ei koske Avoimen yliopiston kursseja):

1. Tilauslomakkeella, joka löytyy Moodlen etusivulta  moodle.helsinki.fi  > Ohjeet opettajalle: Tilaa uusi kurssialue. Kun alue on luotu, saat sähköpostiisi automaattiviestin, joka sisältää linkin Moodle-alueellesi ja ohjeita mm. alueen avaamiseen opiskelijoille.
  2. Voit luoda Moodle-alueen kurssisivuilla (courses.helsinki.fi). Tällöin Oodissa ilmoittautuneet opiskelijat liitetään automaattisesti opiskelijoiksi Moodle-alueellesi. Ks. WebOodista yhdistetyn Moodle-alueen luonti.

Luento-opetus

Luentoja voi korvata esim. e-aineistoilla, artikkeleilla tai oppimistehtävillä, joissa opiskelija itse etsii aineistoa. Opiskelijat voivat myös jakaa aineistoja toisilleen Moodlessa esim. Keskustelu- tai Sanasto-aktiviteeteilla.

Muita ohjeita:

Videoiden jakaminen

Suositus on, että itse tuotetut luentotallenteet jaetaan Moodleen Unitubesta, joka on Helsingin yliopiston oma videojulkaisukanava.

Opettajan Moodle-opas:

Tehtävät mm. referaatit ja esseet

Tehtävä-aktiviteetilla opettaja voi jakaa tehtävänantoja opiskelijoille ja opiskelijat voivat palauttaa opettajalle arvioitavaksi töitään. Opettaja voi arvioida tehtävät Moodlessa ja antaa niistä palautteen.

Tentit

Mieti, voisiko tentin korvata esseellä tai ns. koti-/aineistotentillä. Moodlessa ei ole työkalua, joka “valvoisi” tenttijää tentin aikana. Tenttijällä on siis käytössä mm. kirjallisuus ja nettilähteet. Näin ollen pyri tekemään tenttikysymyksiä, jotka ovat soveltavia. Lue tarkemmin: Millainen on hyvä etätentti?

Tentin voi toteuttaa Moodlessa kahdella aktiviteetilla: Tentti- ja Tehtävä-aktiviteella.

Laita tentit samalle Moodle-alueelle, jossa muukin kurssin sisältö on.

Tehtävä-aktiviteetti

Essee-tentit tms. tentit, joissa opiskelija kirjoittaa vastauksensa, kannattaa toteuttaa Tehtävä-aktiviteetilla, jossa on mahdollisuus myös Urkund-plagiaatintunnistukseen.

Tentti-aktiviteetti

Kun tenttijöille halutaan eri kysymykset, se onnistuu käyttämällä Moodlen Tentti-aktiviteettia. Kysymykset laaditaan tällöin kurssialueen kysymyspankin kategoriaan, josta lisätään tarvittava määrä arvottavia kysymyksiä Tentti-aktiviteettiin. Tentti-aktiviteetilla voit myös toteuttaa automaattisesti tarkistettavia tenttikysymyksiä kuten monivalintoja, yhdistämis- ja aukkotehtäviä. Tentti yleensä ajastetaan ja tenttiajan päätyttyä tenttikysymykset menevät automaattisesti piiloon. Jos mahdollista, laita tentin ajankohtaan joustoa tenttimis- ja palautusaikaan esim. niin, että kahden tunnin tentin voi suorittaa kuuden tunnin aikana.

Yli 100 hengen tentit

• Ilmoita ko. tentin ajankohta viimeistään kolme päivää ennen osoitteeseen moodle@helsinki.fi. Laita mukaan linkki ko. tenttiin ja osallistujamäär. Moodle-tuki pyrkii päivystämään tentin aikana ja varmistamaan, että Moodlen kapasiteetti riittää.
  • Vältä kapasiteettiongelmat
    • porrastamalla tenttiin sisäänkirjautuminen esim. sukunimen mukaan
    • mahdollisuuksien mukaan laita tentti auki useammaksi tunniksi ja rajaa suoritusaikaa.
  • Kerro opiskelijoille, että tentin alkaessa Moodlessa saattaa olla ruuhkaa. Tällöin opiskelijan kannattaa odottaa hetki ja avata tentti uudestaan (päivittää selain).
  • Ohjeista opiskelijoita tekemään tentit mieluummin tietokoneella kuin kännykällä.

Muita tenttimahdollisuuksia

Tiedotus ja keskustelu kurssilla

Käytä Uutiset-aluetta, kun sinulla on kiireellistä asiaa, jonka pitää tavoittaa Moodle-alueella olevat opiskelijat. Huomaa, että opiskelijat eivät voi laittaa viestejä Uutisiin. Tällaisissa tapauksissa käytä Keskustelu-aktiviteettia.

Ryhmätyöskentely

Jotta voit hyödyntää Moodlen ryhmätyöskentelyä tukevia toimintoja, luo ensin ryhmät Moodleen. Tämän jälkeen voit käyttää työkaluina mm. seuraavia:

• Ryhmien omat keskustelualueet
  • Chat
  • Ryhmätyönpalautus Tehtävä-aktiviteetilla
  • Wiki esim. ryhmän yhteisen tuotoksen työstämiseen, mutta huomaa, ettei siinä voi työstää samaa sivua yhtäaikaa

Muita mahdollisuuksia:

Tuki