AOS Uusien illassa Vanhalla

aos-uusien-illassa-2008-_mg_6999.jpg

Young’s Double Chocolate Stout, alkoholi: 5,2 t-%, kantavierreväkevyys: 13,8 p-%, väri: 225 EBC-yks. ja katkeroainepitoisuus: 24 EBU-yks. Musta, runsasvaahtoinen, erittäin täyteläinen, voimakkaasti humaloitu ja runsaan maitosuklainen. Uusien illan aloituksen järjestelyhässäkkä kulutti energiaa. Tuplasuklaastout korjasi tilanteen 250 kcal:n avulla. Pullokin sopi hyvin rekvisiitaksi esittelypöydälle. AOS oli sijoitettu juhlasaliin oikealle reunalle liikuteltavan Koffin olut-/siiderimyyntitiskin viereen. Tästä saatiin reippaasti huumoria irti, ja oluttynnyrit sopivat lavasteiksi, vaikka sisältö olikin Koffin punaista tai siideriä. Vanha ei tosin pystynyt ensimmäisessä Uusien illassa avaamaan siltä tiskiltä myyntiä, koska ensimmäisen hanaan kytketyn Kegin sisältö oli sameaa. Aika alkuvaiheessa iltaa nuori ML tdk:n miesopiskelija marssi päättäväisesti tyhjähkön juhlasalin poikki suoraa meidän pöydälle ja ilmoitti haluavansa liittyä ja maksaa liittymisensä heti. Olin tippua tuoliltani, vaikka olin varautunut tällaiseen printtaamalla lapun, jossa kysytään haluamamme tiedot jäsenrekisteriin.

Fuller’s London Porter, alkoholi: 5,4 t-%, kantavierreväkevyys: 14 p-%, väri: 112 EBC-yks. ja katkeroainepitoisuus: 28 EBU-yks. Musta, erittäin täyteläinen, kuiva, kahvimainen, palanut, voimakkaasti humaloitu. Tästä sai toisen pullon rekvisiitaksi pöydälle. Ajattelin, että ehkä päästään keskusteluun Portterin ja Stoutin eroista ja historiasta. Vanhalla saa Koffin erinomaista Portteria hanasta. Se välillä poistettiin hanamyynnistä, mutta nyt syksyllä Portteri on palannut takaisin. En tiedä toista ravintolaa, jossa Koffin Portteria myytäisiin hanasta. Tätä kirjoitettaessa sitä ei ole Kaislassakaan. Vanhan sisällä ei ollut vielä ennen klo 21:tä ruuhkaa. Kellon oltua n. 20:45, näin ulkoa otetun valokuvan. Jono kiemurteli Kolmen sepän patsaan ympäri. Tämän jälkeen AOSin pöydälläkin on toisinaan tungosta.

Fuller´s London Pride, alkoholi: 4,7 % t-%, väri: punertavan ruskea, mahonkinen, katkeroainepitoisuus: 30 EBU-yks. Kuiva ja katkera, maltainen, erittäin hedelmäinen, miellyttävä tuoksu, kitkerähkö, katoava vaahto. Tämä ale on panimonsa ”lippulaivaolut” ja Britanniassa yksi suosituimmista bittereistä. Uusien illan esittelyt olivat ohi ja Scandinavian Music Group aloitti esiintymisensä. AOSin kannalta ilta meni hyvin. Kuulin jälkeenpäin, että myös keskustakampuksen Uusien illassa kiinnostuneita riitti runsaasti AOSin pöydällä. Jotkut tosin sanoivat ensimmäisessä illassa, etteivät pidä tummista oluista. Pöytämme takana oli runsaasti tilaa, joka toisinaan muodostui AOSlaisten hengailupaikaksi. Lähes poikkeuksetta AOS:laisilla oli tuopeissaan tummaa olutta. Tästä saattoi tulla yleistyksiä, että meillä juodaan pelkästään tummaa olutta. Näin ei ole, mutta on myönnettävä, että tumma olut on vahvasti esillä mm. syksyn ensimmäisessä maisteluillassamme.

Ilmo Teikari, AOSin Olutkolumnisti

Kuva Juho Saarinen