Karhu Korpisavu, Victory Ale ja Davenports Top Brew De Luxe

korpisavu.jpgkorpisavu.jpgkorpisavu.jpg 

Karhu Korpisavupullon heittämisellä keskelle AOS:laisten Rochefort 10:n maistelua voisi saada suuremman valituksen aikaan kuin Ylänteen Olutta! –kirjalla kuukausitapaamisessa. Olut on kuitenkin niin monimuotoinen tuote, että pitäisi aina muistaa suhteuttaa erilaiset oluet erilaisiin käyttötapoihin ja tilanteisiin. Kaulan ”Savuolut” lupauksesta huolimatta Karhu on tehty massatuotteeksi ja sillä hyvä. Karhun savuolutversiosta on turha etsiä savustettujen maltaiden omalaatuista aromikkuutta kuten perinteisestä rauchbier:stä. Maltaiden savustamisen sijasta palvikinkkumainen aromi on keinotekoisesti tehty. Miten, se ei pullon etiketistä selviä.  Alkon määritelmässä on erityinen huomautus ”Savuoluista poiketen Korpisavussa on vain mieto savunmaku”.

Korpisavu ei ole huono olut, kun muistetaan sen käyttötarkoitus eli edullinen ja perinteisiä lagerlitkuja vähän aromikkaampi janojuoma ravintolaan ja kotiin asiakkaille, jotka pääsääntöisesti juovat suomalaisia lagereita etiketin ja nimen perusteella. Korpisavun etiketti onkin todella tyylikäs, mutta hinta 5,5 euroa 0,33 litran pullosta SK-ravintoloihin kuuluvassa KY Klubissa ei ollut tyylikäs. Otin mieluummin Matlun laskiaisbileissä 3 euron tuopin Koffin punaista. Alkon hinta 1,69 euroa on Korpisavulle sopiva ja 6 %:n alkoholipitoisuuteen nähden kohtuullinen. Värin 18,4 EBC-yksikköä ja katkeroainepitoisuuden 16 EBU-yksikköä kertonevat paljon oluesta. Suosittelen kuitenkin maistamaan Korpisavua, sillä esimerkiksi sen vaahdon normaalia Karhun vaahtoa pidempi kesto kertoo yrityksestä saavuttaa tuotantotalouden sallimissa rajoissa massaolutta parempi tuote.

 

Victory Ale on Bateman´s panimon näyttävä olut. Näin on, jos näyttävyydellä tarkoitetaan pulloa ja etikettiä. Pullossa on Bateman´s:n tuulimyllylogo ja perustamisvuosi 1874 kohokirjaimilla. Panimo on kunnioitettavasti edelleen perheyhtiö. Etiketissä Amiraali Nelson seisoo ruumiistaan poistuneena (veden päällä?) lippulaivansa HMS Victory ulkopuolelle, koska hän on haavoittunut tarkka-ampujan luodista. HMS Victoryn takamasto on poikki, joten parhaillaan on menossa Ranskalais-espanjalaisen laivaston Renoutablen upottaminen Trafalgarin taistelussa. Amiraali Nelson kuoli, mutta Britannia voitti. Brittiläinen imperiumi syntyi, ja Suomessakin saa nykyään kaupasta laadukasta alea. Kaukaa haettu aasinsilta, mutta oli panimon perustamisen ja Trafalgarin taistelun päättymisen välilläkin 69 vuotta.  

Harmillista on, ettei tämä Alkossa 3,68 euroa maksava 0,5 litran bitter täytä etiketin lupausta. Kaulassa on ”kissan kokoisin kirjaimin” Champion premium ale. Takaetiketissä vaakadiagrammeilla todistellaan oluen eri osatekijöiden hyvää luonnetta. Värin 32,1 EBC-yksikköä ja katkeroainepitoisuus 31 EBU-yksikköä ovat kohdallaan, mutta Victory ale on vain keskinkertainen bitter, jossa 6 %:n alkoholipitoisuus maistuu läpi. Luokittelen bitterin pale aleksi AOS:maiseen tapaan, vaikka todellisessa oluthifistelyssä bitterin ja pale alen välille tehdään eroa. Olut on makean maltainen ja raikas, mutta ei yhtään hedelmäinen. Victory alen vaahto katoaa liian nopeasti. Pahinta on kuitenkin alkoholipitoisuus, joka tuntuu sopimattoman korkealta tälle alelle.

  

En totisesti valitse oluita etikettien perusteella vaikka sellainen vaikutelma saattaa muodostua.  Kokonaisvaltaiseen arviointiin kuuluu kuitenkin myös kuluttajan kannalta oleellisesti ostopäätökseen vaikuttava ulkonäkö oluthyllyssä. Davenports Top Brew De Luxe oli toinen uutuusolut, minkä pari viikkoa sitten löysin Järvenpään Alkosta. Hinta 0,5 litran pullosta oli 3,73 euroa. Pullon etiketti on näyttävä, mutta oluen koko nimi se vasta näyttävä onkin: ” Davenports Top Brew De Luxe Extra Strong Export””. Tämä voimakas 8,2 %:nen pale ale on tuoksultaan erittäin houkuttava. Tuoksu on marjaisa ja voimakkaan humaloitu. Alkoholin määrä on niin voimakas aleenkin, että sen on lähes pakko maistua. Se ei ole kuitenkaan liian hyökkäävää, mutta oluen tuoksu on makua parempi. Tekniset arvot eivät vastaa vaikutelmaa, mikä Davenports:n pale ale:sta syntyy. Väri 17,2 EBC-yksikköä tuntuu liian pieneltä arvolta ja katkeroainepitoisuus 30 EBU-yksikköä taas liian suurelta arvolta. Hyvän tuoksun vuoksi kuitenkin suosittelen maistamaan Davenports:n luxusolutta.

  

Olutkolumnisti

Ilmo Teikari

   

2 thoughts on “Karhu Korpisavu, Victory Ale ja Davenports Top Brew De Luxe

  1. Viljanen

    Samaa mieltä olen Korpisavusta. Bulkkibazaan verrattuna se on jopa loistava panimotuote. Tätä pitäisi saada 24-packista laivalta tai Virosta, niin ei tarvitsisi aina ostaa Sakua.

Kommentointi on suljettu.