Helsinki Beer Festival 2013

 

 

 

 

 

Vuoden tauon jälkeen One Pint Pubin omistajalla ja olutentusiasti Markku Korhosella oli jaksamista järjestää jälleen 19.-20.4.2013 Helsinki Beer Festival ( http://www.helsinkibeerfestival.com/ ), joka olutpiireissä tunnetaan lyhenteellä HBF.  Paikkana oli edelleen Kaapelitehdas, joka sopii tapahtuman luonteeseen hyvin. Kaapelitehtaalla tilaa riittää ja fasiliteetit ovat ylipäätään hyvät unohtamatta Ruoholahden metroaseman ansiosta hyviä kulkuyhteyksiä. Eikä varmasti haittaa One Pint Pubin ( http://www.onepintpub.com ) läheisyyskään Ruoholahden kanavan toisessa päässä.

Harmillista oli kolmen suuren panimon puuttuminen festivaaleilta, mutta toisaalta Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, jonka Imperiaali Stout valittiin HBF:ssä vuoden 2013 olueksi, voidaan laskea Suomen mittakaavassa suureksi, joten oli HBF:ssä sentään yksi näyttävä baaritiski suurelta panimolta. Olutharrastajaa kiinnostavat toki pienpanimot suuria enemmän, mutta tapahtuman kaupallisen onnistumisen kannalta olisi hyvä, että paikalla olisivat myös suuret panimot. Mitenkään tavallista keppanan juojaa halveksumatta, saattaisi tutun ja turvallisen panimon tiski miedon makuisen lagerin kera olla tarpeen.

Tapahtuman teemana oli Ranska, jossa Markku Korhonen oli kuorma-auton kanssa seikkaillut panimolta toiselle hakemassa oluita. Korhosen omat maahantuontierät kannattaa aina huomioida myös One Pint Pubin tapahtumien osalta. Saahan sieltä myös maailman ainoaa tyrnilambicia. HBF:n teemaa enemmän huomioni kiinnittyi ensimmäiseksi ja välittömästi Nomad Importersin tiskille, jossa olivat minulle aiemmin tuntemattomat Uusi-Seelantilaiset MOA-oluet ja -siiderit, joita ollaan ilmeisen vakavissaan tuomassa Suomeen. Ja hetihän napsahti MOAlle palkinto HBF:n Vaalea lager enintään 6 % -sarjasta. MOA Methode 5,0 % (Moa Brewing NZ) voitti kyseisen sarjan. MOAn juomat ovat rehellisesti sanottuna erikoisia. Toivottavasti eivät ole kuitenkaan liian erikoisia Suomeen, jossa lisäriesana on Alkon hyllypolitiikka. Aion seurata, miten MOAlle käykää, ja mahdollisesti kirjoitan artikkelin heidän oluistaan.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä eli Keuda on saanut opetuspanimonsa täyteen vauhtiin ja tiskillä maistettavana oli oluen raaka-aineiden lisäksi Vaaleaa ja Tummaa Sarvea. Tuli sitten maistettu myös niitä oluen raaka-aineita, joista täytyy varoittaa. Humalapelletin suun täyttävää totaalista kuivuutta ei ihan maisteluannoksella selvitetä. Olihan kokemus kerrassaan. Jatkossa pysyn nestemäisen oluen lisäksi enintään karamellimaltaissa. Keudasta täytynee kirjoittaa erillinen artikkelinsa, sillä sen verran vakuuttavalta toiminta nyt vaikuttaa sinällään lupaavasta mutta vaatimattomasta aloituksesta huolimatta, minkä näin HBF:n 10-vuotisjuhlafestivaaleilla vuonna 2007.  Muuta erityisen huomion arvoista HBF:ssä oli Heinon juomat Oy omalla ständillään, jossa oli näyttävä valikoima Heinon juomien maahantuomista oluista ja siidereistä. Kyseisellä tiskillä olivat laatupanimot mm. Ayingeristä La Trappeen ja Sierra Nevadaan. En ollutkaan tiedostanut pikatukkutoiminnastaan tutun Heinon laadullisesti huomattavaa oluen maahantuontia.

Lehdistötilaisuudessa Markku Korhonen lupasi, että ensi vuonna 2014 on jälleen Helsinki Beer Festival, mikä on erinomaista, ettei tapahtuma katoa festivaalitaivaaseen. Huhtikuuhun sijoittuvasta ajankohdasta johtuen tapahtumalla pitäisi olla hyvät menestymisen mahdollisuudet, sillä talvitapahtumat ovat jääneet taakse, mutta kesä massatapahtumineen ei ole vielä alkanut. Todellista olutharrastajaa saattaa häiritä HBF:n kovaääninen musafestarimeno, mutta siihen on ratkaisu. Pitää tulla paikalla heti, kun festivaali alkaa perjantaina klo 17, sillä silloin on vielä riittävän rauhallista ja täysi tarjonta saatavilla myös voittajaoluita. Järjestäjät voisivat toki Kaapelitehtaan osittain haasteellisen pitkänomaisen Merikaapelihallin antamissa rajoissa miettiä rauhallisemman alueen varaamista osalle pöydistä, jolloin musiikki voisi jäädä taustalle mahdollistaen keskustelun.

HBF:n kilpailujen tuloksen löytyvät aikaisemmin AOSin nettisivullla julkaisemastani luettelosta ja myös HBF:n kotisivuilta osoitteesta http://www.helsinkibeerfestival.com/kavijoille/vuodenjuomat.php

Kuvia HBF 2013:sta (ja aikaisemmistakin) löytyy Limes ry:n nettisivujen kuvagalleriasta http://www.limes.fi/fi/kuvagalleria/category/78-helsinki-beer-festival-1942013

mutta kannattaa huomata kuvien olevan ammattilaistunneiltä, mikä selittää hallin näyttämisen melko tyhjältä festarivieraista.

Ilmo Teikari