Olutlajit


INDIA PALE ALE



[
Alla oleva teksti on aikoinaan laadittu Yliopiston avajaiskarnevaaleille kiinnostuneille jaettavaksi. Kattavampi selonteko tulossa lähiaikoina

]

Tässä esityksessä on annettu pintapuolinen kuvaus yleisimmistä oluttyypeistä sekä varsin subjektiivinen otos mielestämme kokeilemisen arvoisista oluista, joita on saatavilla joko valtion monopoliliikkeestä tai hyvinvarustetuista olutravintoloista. Myös oluttyyppien esittelyt ovat subjektiivisia. Mitään selkeää standardia oluttyyleille ei ole, ja moni olut voikin hyvin sijoittua useaan eri kategoriaan, mielipiteestä riippuen. Etiketin kuvauskin voi monesti olla harhaanjohtava… Alen monipuolisuuden takia valtaosa tässä yhteydessä mainituista tyyleistä on nimenomaan pintahiivaoluita.

ALE

Alessa panimotuotteen valmistamiseen käytettävä hiiva nousee käymisastian pinnalle, mistä suomenkielinen nimitys pintahiivaolut johtaa juurensa. Tyypillisiä ominaisuuksia aleille ovat täyteläisyys sekä hiivan mukanaan tuoma hedelmäisyys. Maku- ja väriskaala on äärimmäisen monipuolinen vaihdellen kuivasta makeaan ja kellertävästä punaisen kautta mustaan. Humalan katkeroita voi olla parhaimmillaan todella runsaasti. Real aleksi kutsutaan peribrittiläistä, yleensä kuparinpunaista ja huomattavan mietoa aletyyppiä, jonka käymisprosessi jatkuu vielä panimon ulkopuolella ja joka pumpataan hanaan lihasvoimin hiilihappopatruunaa käyttämättä.

BARLEY WINE
Viinin vahvuista, mutta silti olutta. Harvinainen oluttyyli, jota kannattaa kokeilla, kun sellainen tulee vastaan. Hedelmäinen, joskus makean maltainen juoma, joka parhaimmillaan on mukavan aromikas, sopivasti humaloitu ja lämmittävä olut. Kehnoimmillaan maussa ei erotu muu kuin alkoholi, jota barley winessä on noin 8