Ekan kurssikerran kotitehtävä

Ensimmäisen kurssikerran tehtävään oli kolme eri vaihtoehtoa vaikeustason mukaan, tässä näkyy vaikeustason 1  kartta, johon on käytetty yhtä aineiston valmiista muuttujista. Valitsin muuttujaksi yli 64-vuotiaiden osuuden kunnan väestöstä. Kartasta näkyy selkeästi esimerkiksi “kuolevat” Kainuun sekä muun Itä-Suomen kunnat, joissa väestö ikääntyy. Näistä kunnista nuoret muuttavat usein pois opintojen perässä, eivätkä ne välttämättä ole houkuttelevia esimerkiksi lapsiperheille huonojen työllistymismahdollisuuksien sekä vähäisten palveluiden vuoksi. Marjamäki (2023) on tehnyt samantyyppisen kartan alle 15-vuotiaiden osuuksista kunnittain. Kun vertaan Marjamäen karttaa omaani, ne ovat karkeasti ottaen vastakkaiset, alle 15-vuotiaiden osuus väestöstä on suurimmillaan länsirannikon kunnissa. Tällainen karttavertailu antaa kuvaa Suomen kuntien väestökehityksestä ja sen jakaantumisesta.

Yritin tehdä myös vaikeustaso 2:n tehtävää, jossa yritin ladata tiedostoa .csv-muodossa ja viedä se QGIS:in. Toistaiseksi tämä ei ole vielä onnistunut, sillä tiedosto jostakin syystä päätyy automaattisesti exceliin, enkä ole vielä keksinyt, miten sen saisi sieltä oikeassa muodossa QGIS:iin. Onneksi tämä toinen harjoitus kuitenkin onnistui.

Kuva / Yli 64-vuotiaiden osuus kunnan väestöstä (%)

Lähteet: Marjamäki, I. (27.1.2023). 1. kurssikerta, 20.1.2023. Noudettu osoitteesta Innan blogi: Innan blogi | Geoinformatiikan menetelmät 1 (helsinki.fi) (Viitattu 11.2.2023).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *