I have no words for this one

Moiccu taas!

Toisella kurssikerralla syvennyimme tietokantojen perushallintaan ja tarkastelimme projektioiden vaikutusta karttaan ja sen mittoihin. Tästä kerrasta ei valitettavasti jäänyt mitään “hassunhauskaa” kerrottavaa. Oma fokukseni oli katossa, joten hauskuuttelu pakotettiin jäähylle.

Taulukko 1. Pinta-ala -ja etäisyys eroja eri projektioiden välillä. Myös vertailua projektioiden pinta-alojen välillä suhteessa ETRS/TM35:n.

Voi veljet. Tämän taulukon tekemisessä tappelin aivan liian kauan. Excelin käytöstä oli kulunut liian kauan ja perustemputkin olivat unohtuneet. No toivottavasti se on nyt ainakin oikein. Mutta posin kautta, ainakin muistan jälleen miten Excel toimii :))).

Kuten taulukosta 1 näkee pinta-alojen muutokset ovat varsin suuria eri projektioiden välillä. Esimerkiksi Sphere Mercator ja Albers Equal Area -projektiot näyttävät etäisyydet ja alueet ylisuurina. Kolme jäljelle jäävää näyttävät tiedot ainakin enemmän realistisina. En ainakaan itse ollut aikasemmin sisäistänyt, kuinka paljon eri projektiot oikeasti vääristävät, mutta tämä tehtävä konkretisoi asian hyvin. Tässä Gis-specialistin ammattitaito tulee esiin, sillä epäsopiva karttaprojektio voi esittää halutun informaation täysin väärällä tavalla. Toisaalta tämä tyyli on suosittu propagandan muoto, jotta voidaan uskotella esimerkiksi omalle kansalle, että valtio on suurempi mitä se oikeasti on. Karttoja kannattaa juuri näiden asioiden takia katsoa todella kriittisesti, varsinkin jos lähde ei ole luotettava.

Kuva 1. Mercatorin ja ETRS-TM35FIN pinta-alojen erot Suomen kunnista.

Toisena tehtävä oli vertailla eri koordinaatistojärjestelmillä kuntien pinta-ala eroja koropleettikartalla. Lopputuloksesta voi nähdä sen, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä suurempi vääristymä on.  Tämä johtuu tietenkin siitä, että Mercator projektiot vääristävät pinta-aloja eniten napa-alueilla. Mercator sopiikin parhaiten merikarttoihin, koska ne ovat oikeakulmaisuutensa vuoksi oikein esitetty, kuten Sanya blogissaan toteaa.

Olisin voinut tehdä kartastani vieläkin dramaattisemman, jos olisin lisännyt luokkien määrää. Tällöin Etelä-Suomen kunnat olisivat olleet paljon tummemmalla ja informaatio olisi tullut selkeämmin, mutta ehkä liian vahvasti esille.

Yritin vielä omalla ajalla vääntää toista karttaa, mutta en kertakaikkiaan onnistunut. Ehkä Arttu osaa auttaa seuraavalla kurssikerralla 🙂

Onneksi olen löytänyt hengenheimolaisia (esim. Mikko Kangasmaa), jotka ovat innoissaan QGis:in käytöstä. Loppuntunti meni tosin hieman yli hilseen, mutta ei kai tässä.

“Eteenpäin” tokaisi mummo lumessa.

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karttaprojektio
(luettu 25.1.2020)

Schubak, Sanya. Viikko II – GIS ei olekkaan niin hirveää? 26.1.2020
https://blogs.helsinki.fi/sanya/ (luettu 28.1.2020)

Kangasmaa, Mikko. Projektioita ja valintatyökaluja (Kurssikerta 2) 26.1.2020
https://blogs.helsinki.fi/kanmikko/ (luettu 28.1.2020)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *