Sysmän Ihananiemestä löytyneet hopeaesineet nähtävissä Kansallismuseossa

Sysmän Ihananiemestä löytyi syyskuussa 2017 metallinetsinnässä useita hopeaesineitä. Löytö on nähtävissä lokakuun loppuun asti Kansallismuseon Esihistoria-näyttelyssä.

Sysmän löytö, kasvokuvioinen sormus. / Fyndet från Sysmä, ring med ett ansikte som utsmyckning. / The Sysmä find, ring with face pattern. Kuva / Foto / Photo: Ville Rohiola, Museovirasto / Museiverket / Finnish Heritage Agency

Löytökokonaisuus sisältää 31 hopearahaa, soljen, hopea- ja ristiriipuksen, neljä sormusta sekä hopeaspiraaleja. Kiinnityslenkilliset rahat ja hopeariipus ovat olleet kiinni kaulanauhassa.  Rahoista useat ovat kotimaisia jäljitelmiä, joita ei ole ennen tunnettu. Merkittävin niistä on Bysantin keisarin Mikael V:n (hall. 1041-1042) harvinaiseen kultarahaan pohjautuva jäljitelmä. Rahojen perusteella esineet ovat päätyneet maahan aikaisintaan 1050-luvulla.

Kokonaisuudessa on lisäksi mm. mielenkiintoinen kasvokuvioinen sormus. Kullatun sormuksen kantaan on kuvattu kasvot, joissa on nähtävissä pyöreät ulospäin työntyvät silmät ja sivuille harottavat viikset. Kasvot kuvastavat todennäköisesti uskonnollista hahmoa, skandinaaviseen mytologiaan tai kristinuskoon liittyvää. Vastaavaa sormusta ei tunneta Suomesta aiemmin.

Sysmän löytö, rahat, riipukset ja soljet. / Fyndet från Sysmä, mynt, hängsmycken och spännen. / The Sysmä find, coins, pendants and buckles. Kuva / Foto / Photo: Ville Rohiola, Museovirasto / Museiverket / Finnish Heritage Agency

Sysmän hopealöydöstä on tehty myös dokumentti ”Löytynyt: hopea-aarre”. Ylen KulttuuriCoctailin kuvaamassa dokumentissa esitellään hopealöytöä koskevia tutkimuksia sekä konservointia. Dokumentti on nähtävissä sekä näyttelyssä että Areenassa. Lisätietoa dokumentista ja löydöstä voi lukea myös Ylen artikkelista: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/06/08/yhtakkia-kiven-alta-alkoi-valua-1000-vuotta-vanhoja-rahoja-sysmasta-loytyi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *