Mikä yhdistää avaruusolioita ja Heprealaisen Raamatun kirjoittajia?

Kirjoittanut Peppi O’Connor

Vuonna 2016 julkaistussa scifielokuvassa Arrival päähenkilöt Louise ja Ian tutustuvat erikoisia kirjoitusmerkkejä käyttävien avaruusolioiden, niin sanottujen ”heptapodien”, lajiin. Elokuva käsittelee virkeällä tavalla sitä, miten käytetty kieli voi vaikuttaa maailmankuvaan. Unenomaista tunnelmaa pyritään myös tekemään realistisemmaksi ammentamalla todellisesta kielitieteestä. Alla pätkä elokuvan dialogista:

Ian: If you immerse yourself into a foreign language you can actually rewire your brain?

Louise: The Sapir-Whorf Hypothesis. It’s the theory that the language you speak determines  how    you think.

Ian: Yeah, affects how you see everything.

Sapirin ja Whorfin hypoteesin mukaan käytetty kieli siis vaikuttaa jollain tasolla siihen, miten näemme, tulkitsemme ja kategorisoimme ympäröivää maailmaa ja tapahtumia. Teoria on monestakin syystä kiistelty, ja siitä on olemassa eriasteisia versioita (pehmeä ja vahva versio). Tässä esitetyssä pehmeässä muodossaan teoria kuitenkin tarjoaa tärkeän näkökulman kielen, kulttuurin ja ajattelun suhteiden tarkasteluun. Voimmeko todella olettaa ymmärtävämme jonkun tapaa ajatella, ellemme tiedä mitään hänen kulttuuristaan tai kielestään? Lue loppuun

Mitä kaikkea uskontotieteilijät nykyään tutkivatkin?

Millainen on julkiateistin asema Yhdysvalloissa? Miten uskonto, historia, politiikka ja kirkkojen valtataistelu kietoutuvat yhteen Ukrainassa? Miten natsit, enkelit ja spagettihirviöt liittyvät toisiinsa? Ovatko NHL-seurojen logot pyhiä symboleita? Voiko tee olla muutakin kuin juoma? Miten tehdä uskontotieteellistä netnografiaa – ja mitä netnografia olikaan? Miten ymmärtää amerikkalaisten urheilijoiden protesteja kansalaisuskonnon viitekehyksestä?

Mitra Härkönen veti kolmannessa periodissa kurssin Uskontotieteen ajankohtaiset keskustelut. Kurssin aikana opiskelijat kirjoittivat laajemman ja tieteellisemmän esseensä pohjalta yleistajuisemmat blogitekstit. Tekstit julkaistiin kurssin omassa Uskontotieteen ajankohtaiset keskustelut –blogissa. Kirjoituksia pääset lukemaan tästä.