Tie maantieteilijän sydämeen?

Tietenkin kartta!

Karttoja on joka puolella. Niitä ei ole turhaan livautettu oppikirjojen väliin. Kartta paitsi antaa hurjasti informaatiota sitoo sen aina alueisiin ja kokonaisuuksiin. Kartat ovat myös aivan oivallinen opetusväline tällaisellekin puupäälle kuin minä. Visuaalisena oppijana ilmiöiden suhdetta ja laajutta on vaikea ymmärtää pelkästään tekstimuodossa. Kartat ovat myös kauniita. Oodi kartoille.

Siispä tervetuloa rakkaat lukijat jälleen kerran ihmettelemään paikkaan sidotun tiedon magiaa. Itse kurssikerrastani onkin jo vierähtänyt tovi, mutta aiheena oli tiedon tuottamista itse Epicollect5-sovelluksen kanssa, sekä tämän tiedon esittämistä kartalla interpoloinnin avulla. Interpoloinnilla voidaan yleistää mitattu asia, tässä tapuksessa esimerkiski paikan koettu turvallisuus tai miellyttävyys, laajemmalle alueelle pisteiden sijaan. Kuten Amanda totesi blogissaan, näin pienellä aineistolla esityksestä voi tulla vähän harhaanjohtava, kun pisteet heijastavat liian laajoille alueille.

Vaikka olenkin sukulaisille monesti kertonut, että minusta ei opettajaa tule, niin tässä nyt kuitenkin varmuuden vuoksi muutama opetuskartta maanjäristyksistä ja tulivuorista yläaste- tai lukioikäisille. Opetuskartan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat  varmasti  selkeys ja ymmärrettävyys. Lisäksi olisi hyvä keskittyä vain yhteen asiaan, tai sellasisiin asoihin, jotka liittyvät kiinteästi toisiinsa. Ensimmäisessä kartassa on  vuodesta 2000 lähtien kaikki yli 6 magnitudin maanjäristykset, mannerlaatat, ja poimuttuvat alueet. Toisessa kartassa on kuvattu kaikki tulivuoret ja vuoden 1964 jälkeen purkautuneet tulivuoret. Kolmas kartta on yhdistelmä edellisiä ja siihen on lisätty urbaanit alueet Väli-Amerikan alueelta, sekä vähän bufferia maanjäristysten ympärille. Hasardihan on riski nimenomaan ihmisen toiminnan näkökulmasta.

Sen verran arviointia tämän työn tuloksesta, että tehtävä vaikutti yksinkertaiselta ja sitä se olikin. Silti näinkin yksinkertaisten asioiden kuvaaminen ei olekaan niin helppoa. Kulutin hirveästi aikaa oikeanlaisten tiedostojen hakuun ja kokeilin kaikenlaista väentiehys rasterista pinnankorkeuksiin. Sellainen perustavan muutoksen tekisin karttoihin, että ne olisivat alunperinkin keskitetty Tyynenmeren alueelle, jolloin tulirengas vaikutelma olisi selkeämpi. Näin on tehnyt kartoissaan esimerkiksi Oula. Tulivuoritiedostoa olisi myös voinut karsia jotenkin, ja selvittää esim mitä tekee tuo tulivuori keskellä Ruotsia! Toivottavasti siellä ei oikeasti ole tulivuorta…

Onneksi tämän blogin suola onkin juuri se, että saa saattaa kartat loppuun asti esittämiskelpoisiksi ja vielä päälle miettiä mitä olisi voinut tehdä toisin. Itse en ainakaan ole vielä tehnyt yhtään täydellistä karttaa. Näitä voisi hioa loputtomiin.


Kuva 1 Maanjäristyksiä vuodesta 2000.


Kuva 2 Tulivuoria


Kuva 3 Väli-Amerikan tulivuoret ja maanjäristykset sekä urbaanit asutusalueet.

 

https://blogs.helsinki.fi/amandaoj/

https://blogs.helsinki.fi/inkeroul/

https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/search/

https://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/form?t=102557&s=5&d=5

https://nordpil.com/resources/world-database-of-large-cities/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *