Kesä ilmaston parissa

Tervetuloa viettämään kesä ilmastokysymysten parissa! Ilmasto.nyt tutustumiskurssi perustuu Climate Universityn uuteen Lukiolaisen Ilmasto.nyt -kurssiin ja on tiivistetty versio jo monena vuonna järjestetystä Ilmasto.nyt -kurssista. Kurssin lisäksi järjestämme toukokuussa Nuorten ilmastowebinaarin, jossa kurssin aiheita käsitellään vierailevien puhujien kanssa ennen varsinaisen kurssin aloittamista. Sekä opiskelijat että opettajat ovat tervetulleita kuuntelemaan sekä maksutonta webinaaria että osallistumaan kurssille.

Ilmasto.nyt tutustumiskurssi (2 op, kurssikoodi FYS4027)

Ilmasto.nyt -tutustumiskurssi järjestetään 11.5 – 22.6.2021 Digicampus-kurssialustalla. Kurssi tarjoaa pohjustuksen ilmastonmuutoksen moninaisiin aiheisiin. Kurssin materiaalit ovat pääosin itseopiskeltavia, ja ne soveltuvat sekä lukiolaisille että kandidaatin tutkintoaan suorittaville opiskelijoille, kuin myös muuten vaan aiheesta kiinnostuneille. Kurssilla järjestetään tiistaisin klo 16-17 yhteinen Zoom-sessio, jossa halukkaat voivat osallistua keskusteluun ja kysyä kurssiin liittyviä kysymyksiä. Ainoastaan kurssin ensimmäinen ja viimeinen etätapaaminen ovat pakollisia kaikille osallistujille (ja ne järjestetään 11.5 ja 22.6.2021 klo 16-17). Kurssi on ilmainen ja sinne ilmoittaudutaan avoimen yliopiston kautta.

Kurssin kolme keskeistä teemaa ovat

  • ilmastonmuutoksen luonnontieteelliset perusteet (esimerkiksi kasvihuoneilmiö, hiilenkierto, ilmastomallit)
  • ilmastonmuutoksen hillintä (esimerkiksi hiilineutraali energia ja uusiutuvan energian tuotanto, hiilijalanjälki, ilmastopolitiikka)
  • ilmastonmuutoksen vaikutukset ja niihin sopeutuminen (esimerkiksi ekosysteemipalvelut, palauteilmiöt, ilmastonmuutokseen sopeutuminen)

 

Kurssin tarkempi kuvaus löytyy kurssin wiki-alustalta: https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=367946481

 

Kurssille ilmoittaudutaan Avoimen yliopiston kautta:

https://studies.helsinki.fi/opintotarjonta/cur/hy-CUR-142447848/Avoin_yo_Ilmasto_nyt_tutustumiskurssi_kes%C3%A4

 

Nuorten ilmastowebinaari – Vihreä kaupunki

Maksuton Vihreä kaupunki -webinaari järjestetään torstaina 6.5.2021 klo 15-16.15. Webinaarissa ilmastonmuutosta lähestytään kaupunkisuunnittelun ja sopeutumisen näkökulmista. Webinaari soveltuu hyvin lukiolaisille ja muille Ilmasto.nyt tutustumiskurssista kiinnostuneille.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan yhdessä Climate University:n tutkijoiden ja vierailevien puhujien kanssa!

Webinaarin ohjelma:

15.00-15.10 Tervetuloa

15.10-15.30 Leena Järvi (apulaisprofessori, Ilmakehätieteiden keskus, Helsingin yliopisto) – Puuston ilmastovaikutukset

15.30-15.45 Riikka Äärelä (maisema-arkkitehti, Helsingin kaupunki) – Hiilinielut ja –varastot tiivistyvässä kaupungissa

15.45-16.00 Susanna Kankaanpää (ympäristösuunnittelija, ilmastonmuutos, Helsingin kaupunki) – Miten puusto auttaa sopeutumaan

16.00-16.15 Koonti ja Ilmasto.nyt tutustumiskurssin esittely

 

Webinaari on maksuton eikä edellytä kurssille ilmoittautumista. Webinaarin osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittautuminen webinaariin:  https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/110980/lomake.html 

 

Webinaarin järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopisto INAR, Helsingin kaupunki ja Lukioiden korkeakouluyhteistyö pääkaupunkiseudulla –hanke.

 

Tulevia tapahtumia:

Global Challenges camp for the youth 3.-4.8.

Kansainvälinen Global Challenges –leiri, joka sopii hyvin jatkoksi Ilmasto.nyt verkkokurssin teemoille. Lisätietoja löydät leiristä tiedekasvatuksen verkkosivuilta:

https://www2.helsinki.fi/en/science-education/for-children-the-youth-and-the-families/global-challenges-course-for-the-youth

 

4.-5.8. Teachers’ Climate Change Forum 

Opettajien kansainvälinen ilmastonmuutosfoorumi (TCCF):

https://www2.helsinki.fi/en/science-education/for-teachers-and-learning-communities/teachers-climate-change-forum

 

Janina Taurinen & Mikko Äijälä 

Helsingin yliopisto 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *