Alkutaipaleet

Maanantain (11.4) maastoretken jälkeen aloimme Moodlessa muodostaa ryhmää aiheen ”Radanvarren vaikutukset pohjaveteen ja kemikalisoituminen” ympärille. Saimme lopulta muodostettua neljän hengen ryhmän, johon kuuluvat siis me Sari, Launo, Annukka ja Noora. Aiheemmekin rajautui samalla käsittelemään Lahden Sopenkorven pilaantunutta maaperää ja pilaantumisen vaikutuksia pohjaveteen.

Oikein kellään meistä (paitsi Launolla) ei ollut kovinkaan paljoa aikaisempaa tietämystä Sopenkorven tilanteesta, kaksi meistä kun vielä asuukin Lahden ulkopuolella. Eli projektityön alkupuolen aika kului tutustumiseen Sopenkorpeen. Sopenkorpi on siis vanha teollisuusalue Lahden junaradan tuntumassa noin kahden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Alueen maaperä on saastunut siellä toimineen monipuolisen teollisuustoiminnan (puunjalostus-, ajoneuvo- ja pienteollisuutta, teurastamo, kyllästämö ym.) vuoksi muun muassa öljyllä,  bensiinillä ja arseenilla, mutta maaperää on paikoin myös puhdistettu. Tässä projektityössä olemme päättäneet käsitellä lyhyesti Sopenkorven historiaa, nykyistä tilannetta ja tulevaisuutta sekä yleisellä tasolla maaperän pilaantumisen vaikutuksia pohjaveteen ja erilaisia mahdollisia kunnostusmenetelmiä linkittäen ne tutkimusalueemme Sopenkorven tilanteeseen. Aihe on sinänsä hyvin tärkeä, sillä Lahti sijaitsee pääosin pohjavesivarantojensa päällä, jolloin vesi on altis pilaantumiselle. Pilaantuminen aiheuttaa ongelmia, kun se esimerkiksi estää pohjaveden käyttämisen talousvetenä.

Jotta saisimme Sopenkorven teollisuusalueesta paremman käsityksen, päätimme mennä yhdessä käymään ihan paikan päällä katsomassa aluetta. Reissun aikana teimme tehtävänjakoa projektityöstä, niin että kullekin tuli oma osa-alueensa, josta etsiä lisää tietoa. Koska ryhmässämme Annukka on maantieteen opiskelija, päätyi hänen tehtäväkseen tehdä Sopenkorven alueesta kartta, jossa näkyisi alueen pilaantuneet maaperäalueet sekä pohjaveden sijoittuminen alueella. Sari ja Launo ottivat tehtäväkseen Sopenkorven historian ja nykyisen tilanteen kartoituksen ja Noora etsii tietoa erilaisista maaperän puhdistusmenetelmistä sekä pilaantuneen maan vaikutuksista pohjaveteen.

Näyttökuva 2016-05-05 kello 11.24.11Näyttökuva 2016-05-05 kello 11.23.14

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *