Tiedonhaun sietämätön keveys

Sopenkorpeen tehdyn tutustumisretken jälkeen alkoi tiedonhaku. Yleisen maaperän puhdistukseen liittyvän tiedon ohella tarvitsimme yksinomaan Sopenkorven kaupunginosan historiasta ja tehdyistä maaperän tilan kartoituksista. Tuutorimme Vili vihjasi, että näitä olisi paras kysellä ELY-keskukselta tai SYKE:ltä. Koska varmuutta oikeasta osoitteesta ei heti ollut, lähetimme viestin ymparisto.fi –palveluun josta viestimme ohjattiin oikeaan osoitteeseen eli Hämeen ELY-keskukseen.

 

Muutaman päivän sisällä saapunut ELY-keskuksen vastaus oli täsmällinen ja helpotti työtämme suuresti. Hämeen ELY-keskus nimittäin käynnisti syksyllä 2008 PIUHA-ohjelman (PIUHA = pilaantuneiden teollisuusalueiden uudelleenkäyttöönottohanke), ja vuonna 2011 julkaistussa dokumentissa oli käsitelty myös Sopenkorpea. Liitteistä löytyi kiinteistökohtainen kartta, johon oli merkattu värikoodein maa-alueet niiden sisältämän maaperän kunnon mukaan. Nyt on työn alla viiden vuoden takaisen kartan päivittäminen ajan tasalle mm. vuoden 2011 jälkeisten PIMA-päätösten (PIMA = pilaantuneen maa-alueen kunnostamispäätökset) avulla. Kun saamme listan vuoden 2016 tasalle, voimme päästää kartanpiirtäjä Annukan kunnolla vauhtiin.

 

Tietojen etsiminen voi saada kokemattoman opiskelijan pään pyörälle. Karttapalveluja, hankkeita ja projektinimiä riittää, samoin toimijoita ympäristöalan kentällä. Vinkkinä siis kaikille muillekin: ympäristöhallinnon yhteinen verkkopalvelu (www.ymparisto.fi) on kansalaisen paras ystävä jos ei tiedä mistä tarkalleen tietoa pitäisi etsiä. Meidän tapauksessamme viestimme ohjattiin suoraan oikean ELY-keskuksen työntekijälle ja vastaus tuli nopeasti. Olemme luottavaisia aikataulun suhteen, ja lähellä tilannetta jossa voimme koota hankkimamme tiedon ja esittää sen muille.

Tietoa kirjoittajasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *