Mustapapuburritot ja guacamole

Tänään kasviskeskiviikossa vuorossa meksikolaistyylistä herkkua: mustapapuburritoja! Jos Latin market Metsätalon tortillat ovat alkaneet kyllästyttää, kannattaa kotona pistää tämä resepti testiin! Mikä onkaan parempaa kuin burritot ja vieläpä aidolla quacamolella?

Mustapapuburritot
 —
Täysjyvätortillalettuja (Varaa 1-2 lettua per ruokailija)
 —
Mustapaputäyte:
1 tölkki liotettuja luomu mustapapuja
1 keltasipuli
2 suurta valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta tai yksi punainen chili
1 tl paprikajauhetta
Pieni puristus limetinmehua
Kourallinen tuoretta korianteria
Rouhittua mustapippuria
Ripaus suolaa
 —
1. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, ja huuhtele pavut huolellisesti.
2. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja kuullota keltasipulisilppu läpikuultavaksi.
3. Kun sipuli on pehmennyt, lisää pannulle hiennonnettu valkosipuli sekä liotetut pavut.
4. Murskaa papujen rakenne rikki esimerkiksi puunuijalla jotta koostumus muuttuu tahnamaiseksi. Tämä edesauttaa samalla myös mausteiden tarttumista. Jos murskaaminen pannulla on hankalaa, voi sen tehdä jo etukäteen.
5. Lisää mausteet, korianterisilppu ja purista joukkoon aavistus limetinmehua. Sekoita hyvin, ja tarkista maku.
6. Lämmitä tortillaletut, ja kokoa burritot latomalla sisään mustapaputäytettä, guacamolea, tuoreita kasviksia ja tietysti korianteria.
 —
Guacamole: 
 
1 ½ – 2  suurta kypsää avokadoa
½ limen mehu (jos limetti on todella mehukas, vähempikin riittää)
1 keskivahva punainen chili
1 keskikokoinen punainen tomaatti
1 valkosipulinkynsi
Tuoretta korianteria
Rouhittua mustapippuria
Ripaus suolaa
 —
1.  Hienonna chili sekä valkosipulit ja kuutioi tomaatti sekä puolikas avokado.
2. Muussaa loput avokadoista haarukalla tasaiseksi tahnaksi pienessä kulhossa ja purista sekaan limetin mehu.
3. Yhdistä joukkoon pilkotut ainekset sekä runsaasti korianterisilppua, ja sekoita.
4. Rouhi lopuksi pari kierrosta mustapippuria myllystä ja pieni ripaus suolaa makuja terävöittämään.
5. Tarkista maku, koristele korianterinoksalla ja tarjoile meksikolaisten ruokien kyytipoikana, tai vaikkapa vihannesten dippikastikkeena. Guacamole kannattaa laittaa jääkaappiin hetkeksi odottamaan muiden ruokien valmistumista, jotta se maistuu erityisen raikkaalta.
6. Slurp!
 —
Reseptit löytyvät myös mainiosta Maustemittakaava -blogista!