Kategoriat
Tapahtumat ja tempaukset

Paahdettu porkkanakeitto kookosmaidolla

Nämä kalseat kelit suorastaan huutavat lämmittävää sosekeittoa. Tähän tarpeeseen vastaakin tämän viikkoinen reseptimme, porkkanakookoskeitto, jota voisi melkein valmistaa jo pelkästään sen upean värin vuoksi. Sen lisäksi, että soppa toimii mitä mainioimpana synkkien päivien piristysruiskeena, on se vielä erittäin herkullista ja maistuu myös vegaanista ruokavaliota noudattavalle.

Resepti itsessään on äärimmäisen yksinkertainen, ja sitä valmistaessa opiskelijakukkarokin hymyilee, sillä raaka-aineet eivät budjettia kaada. Resepti onkin ympäristövaliokuntalaisten omaa kynänjälkeä ja testattu toimivaksi! Chili, lime ja tuore korianteri antavat mukavasti potkua ja ryhtiä kookosmaidon tuomalle täyteläisyydelle, ja linssit pitävät nälän loitolla pitkään. Keittoa voi myös helposti muunnella omien mieltymysten ja jääkapin sisällön mukaan – esimerkiksi porkkanoiden tilalla toimisi takuulla aivan yhtä hyvin bataatti tai kurpitsa.

Eipä siis kuin katseet kohti keittiötä ja kuorimaveitset kouraan! 


Paahdettu porkkanakeitto kookosmaidosta
n. 500g porkkanoita (joukkoon voi myös sujauttaa muita juureksia, esim. bataattia ja palsternakkaa)
2 valkosipulinkynttä
Rypsiöljyä
2 dl kookosmaitoa
1½ dl punaisia linssejä (+ 3 dl kasvislientä keittämiseen)
Vettä halutun koostumuksen mukaan
1 chili tai hyppysellinen chilihiutaleita
½ limen mehu
(1 tl kuivattua sitruunaruohoa)
Rouhittua mustapippuria & suolaa
Kourallinen tuoretta korianteria hienonnettuna

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja pilko juurekset pieniksi lohkoiksi, ja kieritä niitä pienessä tilkassa öljyä. Lado palaset uunipellille ja ripottele päälle hiven suolaa. Laita pellille myös kuoritut ja halkaistut valkosipulinkynnet, ja aseta koko komeus uuniin paahtumaan kunnes porkkanat pehmenevät ja saavat pintaan tummaa väriä.

2. Keitä tällä välin linssit pehmeiksi kasvisliemessä suuressa kattilassa.

3. Kun porkkanat ovat valmiit, laita ne linssikattilaan yhdessä kookosmaidon kanssa ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää sitten lämmintä vettä kattilaan kunnes koostumus on sopiva.

4. Mausta lopuksi chilillä, suolalla ja pippurilla (ja halutessasi myös sitruunaruoholla), purista joukkoon puolikkaan limen mehu ja saksi joukkoon myös nippu tuoretta korianteria juuri ennen tarjoilua.

5. Tarjoile esim. tuoreiden sämpylöiden kera.