Vegaaninen kaalilaatikko

Syksy etenee kiivasta tahtia, ja ilmassa tuoksuu tuulen pudottamat lehdet. Viileänkirkkaina päivinä ja hämärtyvinä iltoina tekee mieli puuskahtaa, laittaa lempimusiikkia soimaan ja puuhastella kodin lämmössä – niin, miksei vaikka keittiössäkin. Mainion tasapainon ajanvietteen ja laiskottelun välille tuo tämä täyteläinen ja rapsakka kaalilaatikko!

Härkäpapu-kaalilaatikko

n. 1kg kaalia
2 porkkanaa
Nokare voita/kasvimargariinia + rypsiöljyä
2 rkl oreganoa
1 rkl timjamia
4 tl tummaa siirappia
Ripaus suolaa
2 suurta sipulia
3 keskikokoista valkosipulinkynttä
loraus balsamviinietikkaa
2 ½ dl härkäpapurouhetta (esim. vihreä härkä)
5 dl kasvislientä
Rouhittua mustapippuria
1½ tl paprikajauhetta
1 dl spelttihelmiä (voit myös käyttää ohraa)
1 ½ dl kermaa/kaurakermaa
4 dl kasvislientä

1. Suikaloi kaali noin puolen sentin paksuisiksi suikaleiksi ja pilko samalla myös porkkanat sekä hienonna sipulit ja valkosipuli.
2. Kuullota sipulit ja valkosipulit pehmeäksi tilkassa öljyä, ja kaada sekaan pieni loraus balsamviinietikkaa. Lisää sitten härkäpapurouhe, ja kaada joukkoon puolet (2,5 dl) kasvisliemestä. Kun neste on imeytynyt, lisää vähitellen loput kasvisliemestä kunnes rouhe on kypsää. Ota syrjään liedeltä, ja mausta mustapippurilla ja paprikajauheella.
3. Ota isoin pannusi/kasarisi, laita sen pohjalle nokare voita/margariinia ja loraus rypsiöljyä ja lisää puolet kaalista ja porkkanoista. Paista keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt. Lisää puolet oreganosta ja timjamista sekä siirapista ja ripottele päälle vähän suolaa. Siirrä kaalisatsi suureen uunivuokaan odottamaan, ja toista operaatio lopulle kaalille ja siirrä nekin lopuksi uunivuokaan.
Jos tarpeeksi suuri pannu löytyy, tämän voi tietenkin tehdä myös kerralla!
4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Yhdistä härkäpapurouhe-sipuliseos pehmenneiden kaalien joukkoon. Lisää myös spelttihelmet (ei tarvitse siis esikypsentää), kerma sekä kasviliemi, ja sekoita tasaiseksi. Voit haluettasi lisätä/vähentää kasvisliemen määrää riippuen siitä, haluatko kuivempaa vai kosteampaa kaalilaatikkoa.
5. Paista uunissa noin tunti, mieluiten vielä 15 minuttia lisää matalammalla lämmöllä, jotta kaalin makeutuminen maksimoituu. Anna kuuman laatikon vielä jäähtyä vartin verran, ja tarjoile sitten puolukkasoseen kera.

Kiitos tästä syksyisestä reseptistä kuuluu Maustemittakaavalle:
http://maustemittakaava.blogspot.fi/2015/11/harkapapu-kaalilaatikko-speltista.html#.WBCJ-smVrJo