Vietnamilaiset kesärullat

Kevään ensimmäinen päivä koitti, näytti ulkona miltä hyvänsä. Ainakin tämä ruokalaji antaa jo lupauksen lähestyvästä kesästä väreineen!

Vietnamilaisten kesärullien tekoon tarvitset riisipaperia, jota kannattaa ehdottomasti hankkia etnisistä kaupoista perinteisten markettien sijaan mikäli haluaa säästää rahaa. Esimerkiksi kikhernemunakasreseptin yhteydessä mainitut Kaisaniemen metroaseman Hauler sekä Hämeentien Vii Voan palvelevat hyvin tähän hätään.

Lisäksi tarvitset myös lämmintä vettä laakeassa astiassa riisipaperin pehmittämiseen sekä erilaisia täytteitä. Rullissa toimii erityisen hyvin suikaloidut, rouskuvat vihannekset, kuten esimerkiksi porkkana, punakaali, retiisi, salaatti ja kurkku. Avokadosta saa kermaista pehmeyttä ja mangosta makeutta. Lisäämällä mukaan vaikka rapeaksi paistettua tofua ja riisinuudeleita saat rullista täyttävämpiä. Yrtit tuovat rulliin mukavaa lisäpotkua. Makumaailmaan sopivat korianteri, minttu ja thaibasilika.

Ei kun rullaamaan!

 

Vietnamilaiset kesärullat

 1. Pilko ja valmistele täytteet, joita aiot käyttää. Kuvan rullissa on porkkanaa, kurkkua, punakaalia, mangoa sekä riisinuudeleita.
 2. Liota riisipapereita lämpimässä vedessä yksi kerrallaan, kunnes ne muuttuvat pehmeiksi ja läpikuultaviksi.
 3. Nappaa liotettu riisipaperi varovasti ja aseta se puhtaalle alustalle.
 4. Lisää mieleisiäsi täytteitä riisipaperin keskelle maltillisesti. Jos sinulla on paljon eri täytteitä, kokeile tehdä erilaisia makuyhdistelmiä.
 5. Käännä riisipaperin ala- ja yläreunat täytteiden päälle. Käännä myös toinen sivuista kohti keskustaa ja rullaa.

Rullat voi syödä sellaisenaan tai vaikkapa sweet chili -kastikkeen kanssa, mutta perinteinen makeansuolainen dippi niiden rinnalle valmistuu helposti maapähkinävoista.

Sitruunainen maapähkinäkastike

 • ½ dl makeuttamatonta maapähkinävoita
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 1 ½ rkl sokeria
 • 1 ½ rkl sitruunamehua
 • 1 tl jauhettua inkivääriä
 • ripaus chiliä tai hieman chilikastiketta, kuten Srirachaa
 • kuumaa vettä kastikkeen laihentamiseen
 1. Kaada maapähkinävoi, soijakastike, sokeri ja mausteet tarjoilukulhoon ja sekoita kastike tasaiseksi. Huomaat, että seos on hyvin paksua.
 2. Lisää kuumaa vettä tilkka kerrallaan, kunnes kastikkeella on haluamasi koostumus. Kuvan kastike on paksua, mutta sopivan laihaa kaadettavaksi.