Henkilöt – People

Food, culture and learning tutkimusryhmä

Sukunimen kohdalla oleva linkki avaa tutkimuskuvauksen

Senioritutkijat:
– professori, Päivi Palojoki
paivi.palojoki[at] helsinki.fi

– professori emerita, dosentti Terttu Tuomi-Gröhn
terttu.grohn [at] helsinki.fi

– professor, global education, Elina Lehtomäki
University of Oulu
elina.lehtomaki [at] oulu.fi

– dosentti (adjunct professor), FT, yliopistonlehtori Hille Janhonen-Abruquah
hille.janhonen-abruquah [at] helsinki.fi

dosentti (adjunct professor), FT, Hanna Posti-Ahokas 
Jyväskylän yliopisto
etunimi.sukunimi [at]jyu.fi

Post doc tutkijat:
 FT,  Seija Lintukangas
seija.lintukangas [at] gmail.com

– KT, tutkija Salla Venäläinen
Kansallinen koulutuksen arviontikeskus
salla.venalainen [at] karvi.fi

– FT, yliopistonlehtori Anne Malin
anne.malin(at)helsinki.fi

– PeD Gun Åbacka
University of Agder, Norge
etunimi.sukunimi[at]uia.no

– FT Marja Samppala (aikuisten oppiminen, työelämän ja koulun rajapinnat)
marja-liisa.samppala[at] helsinki.fi 

FT Jaana Taar 
University of Tallinn, Estonia
jaana[at]tlu.ee

FT, KTM, Eila Kauppinen (ruokakasvatus, järjestötyö, nuoret ja ruoka)
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

 FT,  Silpa Maria Pöntinen (oppiaineyhteistyö, perusopetus, opettajankoulutus)
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

– FT Anna-Leena Riitaoja (monikulttuurisuus ja kulttuurisensitiivisyys)
etunimi.sukunimi[at] helsinki.fi

Tutkivat opettajat:
– KM, yliopisto-opettaja
Helena Soljanto
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Tohtoriopiskelijat:
– Kristi Paas (kotitalousopettajakoulutus Virossa, opettajaidentiteetin rakentuminen)
etunimi.sukunimi[at]tlu.ee

– Janni Vanhanen (oppiaineyhteistyö, ilmiöpohjainen oppiminen)
etunimi.sukunimi [at]helsinki.fi

– Liisa Lavonen (tiedeoppiminen ja kotitaloudelliset sisällöt)
etunimi.sukunimi [at]helsinki.fi

– Pirjo Lehtimäki (kotitalouden ja käsityön oppiminen kansalais- ja työväenopistoissa)
etunimi.sukunimi [at]helsinki.fi

– Leena Heino (kotitalouden oppiminen ja arviointi perusopetuksessa)
etunimi.sukunimi [at]helsinki.fi

-Sonja Anttila (perheytymisen polut)
etunimi.sukunimi [at]helsinki.fi

– Karin Sundqvist (digitaalinen oppiminen kotitaloudessa)
etunimi.sukunimi[at]abo.fi

-Charlotta Böhlström (yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot kotitaloudessa) etunimi.sukunimi[at]abo.fi

– Cecilie Beinert (experimental learning in food education)
etunimi.sukunimi[at]uia.no

Graduvaiheen opiskelijat,  sl 2009->
Pääaine kasvatustiede, tai  kotitaloustiede mikäli tutkimuskohde liittyy tutkimusryhmän aihepiireihin. Sisältö on kuvattu avainsanojen avulla.

a) valmiit gradut (avainasanat ja tekijä):

-Yrjönen, A. tammikuu 2000. Nuorten suunnistajien ruokatottumukset.

-Lintukangas, S. tammikuu 2000. Koulun ruokapalveluhenkilöstö kasvatusta ja oppimista vahvistamassa. Ruokapalveluhenkilöstön näkemyksiä oheiskasvattajuudesta ja kehittämisehdotuksia työprofiilin nostamiseksi.

-Muurinen A. maaliskuu 2000. Seitsemäsluokkalaisten kuluttajakäsitysten muuttuminen kotitalousopetuksessa. Tapaustutkimus opetus-oppimisprosessista yhden opetusjakson aikana.

-Uusitalo S. maaliskuu 2000. Omavalvonnan toteutuminen Haminan seudun koulukeittiöissä. ’Omavalvonta on meidän yhteinen asia ja meillä on aika paljon sellanen tiimityöskentely’.

-Laine T. huhtikuu 2000. Toimintakokemusmenetelmät kotitalousopetuksessa – kotitalousopettajat vuorovaikutustaitojen edistäjinä.

-Vuorenpää, S. huhtikuu 2000. Kasvisruokailu ruokapalveluhenkilöstön haasteena – selvitys Tampereen seudun kouluista.

-Haapanen M. huhtikuu 2000. Näkökulma valintaan vaikuttavista tekijöistä. Tarkasteltavana kohteena kotitalousopetuksen suunnittelu.

-Honkala K. huhtikuu 2000. Oravapolkuohjaaja ravitsemuskasvattajana – käytäntöä ja kehittämishaasteita.

-Mustonen R. huhtikuu 2000. Kasvattaako ravitsemuskasvatus – yhdeksäsluokkalaisten käsityksiä ravitsemustiedosta.

-Rämänen K. huhtikuu 2000. Kommunikointi ongelmanratkaisutilanteissa – eläytymismenetelmätutkimus nuorten käsityksistä.

-Simola S. toukokuu 2000. Opettajan kulttuurisokki. Tutkimus taito- ja taideaineiden opettajien kokemuksista maahanmuuttajaoppilaista.

-Koro U. Syyskuu 2000. Kouluruoka lapsuuden ruokamuistona. Suomalaisen kouluruokailun historiaa muistojen valossa.

-Korkalainen, T. Syyskuu 2000. Ruokakäyttäytymisen vuorovaikutteisuus kaksikulttuurisissa perheissä.

-Heino-Koskinen, M-A. Tammikuu 2001. Itseohjautuvuus peruskoulun kotitalousopetuksessa – ristiriitaa ideaalin ja käytännön välillä? K

-Taipale, S. Maaliskuu 2001. Henkilöstöravintolan asiakkaiden ruoan valintaan vaikuttavat arvot.

-Koivumäki M. Huhtikuu 2001. Peruskoulun kotitalousopettajien antama ympäristökasvatus. Kokemuksia opetuksen integroinnista.

-Stigell, L. Huhtikuu 2001. Tarpeita, toiveita vai tuhlausta. Kotihoidossa tehtävä kotitaloustyö ja sen yhteys asiakkaan hyvään elämään.

-Rantasuo T. Huhtikuu 2001. Muutos on pysyvää – opettajien kokemuksia työstä ja jaksamisesta eräässä ammatillisessa oppilaitoksessa

-Blåberg, T. huhtikuu 2001. Seksuaalikasvatusta nuorille. Anna Palaa –projektin kokemuksia peruskoulussa.

-Santapukki, M. huhtikuu 2001. Muutos ja jaksaminen opettajan näkökulmasta – uhka vai mahdollisuus.

– Peltomaa RL. Toukokuu 2001. Pastaa vai kesäkeittoa koeaterialle – 7. luokan oppilaiden ravitsemustiedon siirtyminen ruokakäyttäytymiseen. .

-Mattila L. 2001. Oppilaskeskeisten opetusmetodien käyttö perusopetuksessa, opettajien näkökulma.

-Rantanen T. 2001. Lähihoitajan kotitalousosaaminen. Tapaustutkimus lähihoitaja-opiskelijoiden ammatillisista valmiuksista kotihoidossa tehtävässä kotitaloustyössä.

-Salo, T. Ympäristövastuullisuus lapsiperheiden vaatehuollossa.

-Moisala H. Ravitsemusantropologinen näkökulma ekspatrioottien ruoan valintaan.

-Lindbohm, J. Keittiö – kodin sydän? Haastattelututkimus keittiön merkityksestä lapsiperheelle.

-Elomaa, M. Työniloa etsimässä! Ravintolahenkilöstön työssä jaksamisen kuvauksia ja keinoja.

-Lindfors, K. Elintarviketuotannosta kulutukseen – ympäristövastuullisuuden toteuttaminen kotitalouden arjessa.

-Nuppola, L: Kässäätsä – yläasteen oppilaiden ja opettajien kokemuksia taide- ja taitoaineiden integroidusta kehittämisprojektista. 2002

– Samppala, M. Kotitalousneuvonnan merkitys lapsiperheiden arjessa. Tapaustutkimus Kotirumba rullaamaan -kurssista.

-Oikarinen, P. Leikki-ikäisen lapsen ruoan torjuminen lapsen vanhempien ja perhepäivähoitajan näkökulmasta. Kotitalouskontekstin sisäisen vuorovaikutuksen tarkastelua. Kotitaloustieteen syventävien opintojen tutkielma.

-Rantala, A. Oppilaiden itsetunnon kehittäminen – opettajien käsityksiä kotitalousopetuksen mahdollisuuksista.

-Komi, S. Oppiminen ja reflektointi yhteistoiminnallisessa arviointitilanteessa. Kasvatustieteen syventävien opintojen tutkielma.

-Sjöberg, M. Yleiskvalifikaatiot laitoshuoltajan ammattitutkinnossa – ‘Pitääkö jokaisen laitoshuoltajan olla joustava ja empaattinen ekstrovertti?’Kasvatustieteen syventävien opintojen tutkielma.

-Nevalainen M. Keittokirjat suomalaisen ruokakulttuurin peilinä – semioottinen analyysikuvien kehityksestä vuosina 1945-1999.

-Ahava, AM: Nuoren kuluttajan maailmat. Rajan ylityksiä ja pedagogisia haasteita. Kotitaloustieteen syventävien opintojen tutkielma. Huhtikuu 2003.

-Tielinen E. Eettisiä haasteita opettajan työssä.  Lokakuu 2003.

-Kahri, Lilli. Vuotuisjuhlat peruskoulun kotitalousopetuksessa Lokakuu 2003.

– Pulli, Auli. Kotitalousopettajan koulutuksen valintakokeet ja opintomenestyksen ennustaminen. Lokakuu 2003.

– Karhunen, Anneli. Oppilashuollon järjestäminen 7. -9.luokilla. – aineenopettajan näkökulma oppilashuollon toteutuksee Marraskuu 2003.

-Pokkinen, Piritta. Erillään asumisen vaikutus parisuhteeseen ja kodin kokemiseen Tammikuu 2004.

-Männikkö, Minna. Tapaustutkimus painoluokkaurheilijoiden ruokakäyttäytymiseen liittyvistä sosiaalisista representaatioista ja metaforista. Helmikuu 2004.

-Lahenius, Paula. Vanhemmuutta vahvistamassa – sisällönanalyysi murrosikäisten nuorten vanhempien keskustelusta www-sivuilla. Helmikuu 2004.

-Heikkilä, Johanna. Yhteisöllisyyttä etsimässä – kotitalousopettajien ja rehtoreiden käsityksiä yhteisöllisyydestä ja sen merkityksestä koulun muutoksessa. Syyskuu 2004.

** tässä kohden kirjanpito katkeaa**

– Kouluruokailu nuorten kokemana (Katja Jäntti)
– Ruoanvalinta, laihduttaminen ja ruumiinkuva naispappien näkökulmasta (Kaisa Salmela)
– Ruisleipä osana suomalaista ruokakulttuuria (Stina Svärd)
– Kotiapulaiset ja ruokataloudenhoito: muistitietotutkimus (Virpi Manninen)
– Lapset ja ruokamedia (Jenni Roth)
– Arjen ilo ja ruoanvalmistus (Sanna Manninen)
– Nepalilaisten nuorten ympäristökäsitykset (Minna Virkki)
– Paastokulttuuri ja syöminen (Aku Haapalinna)
– Lapset ja ruokamedia (Jenni Roth)
– Yksineläjien ruokakulttuuri (Hanna-Mari Salimäki)
– Nuoret ja makeisten käyttö (Ilona Kiviranta)
– Ravintoarvomerkinnät, asiantuntijoiden ja kuluttajien käsityksiä (Laura Halonen)
– Yhteisöllisyys ja ruokakokemukset (Satu Häyrynen)
– Kuluttajakasvatuksen kehittäminen (Mirva Mäkipää)
– Suomalainen arkiruokaperinne (Johanna Pitkäkoski)
– Nuoret ja perheruokailu (Elina Ristimäki)
– Marilyn Monroe ja ruoka (Sirkku Aaltonen)
– Leipäkulttuuri ja arkiset valinnat (Sanna Huovilainen)
– Kotitalousopetus ja ravitsemuskasvatus (Maija Kurru)
– Hedonismi ja hyvinvointi ruoanvalinnassa (Elisa Heinonen)
– Nuoret ja energiajuomat (Jenni Vihersaari)
– Ruokapalveluhenkilöstö ja koristautuminen (Irmeli Mäkelä)
– Karpaten vai skarpaten, nuorten käsityksiä ruokatrendeistä (Sonja Paunu)
– Odottavien äitien kokemuksia ruokavalioneuvonnasta (Tuire Jääskeläinen)
– Nuorten välipalavalinnat (Noora Pässilä)
– Kotityöt huostaanotettujen lasten kokemana (Riikka Tarsa)
– Perheiden ruoanvalinta (Satu Taskinen)
– Allerginen arki (Tuulia Kotiaho)
– Kotityöpalvelut asiakkaan ja tuottajan näkökulmasta (Sanna Slater)
– Arviointi ja kotitalousopetus (Petra Vuorela)
– Lapsuuden ruokamuistot (Reetta Wirman)
– Fitness-urheilijat ja ruoka (Hanna Vuoristo)
– Nuorten opettajien siirtymävaihekokemukset (Laura Koskimaa)
–  Ruokaharrastajat verkossa (Anna Koro)
– Sota-ajan ruokamuistot (Marjatta Vuorinen)
– Naisen asema Emäntälehdissä (Hanna Yrttiaho)
– Kodin teknologian kehittyminen (Paula Saartoala)
– Kouluruokailu vanhempien silmin (Minna Ahola)
– Lämpökompostointi omakotitaloasumisessa (Mari Lepistö)
– Naisyksinhuoltajayrittäjät ja arki (Pia-Maria Honkanen)
– Käsityksiä modernista liesiteknologiasta (Heli Hyvämäki)
– Ruokavisa, palaute ja kehittäminen (Valpuri Kajander)
– Yhdessä syöminen (Katri Viikilä)
– Ruokamuistot sukupolvinäkökulmasta (Maiju Manni)
– Kotitalousopetuksen kehittäminen vanhempien näkökulmasta (Taina Rauhala)
– Käsityksiä kodista (Laura Saario)
– Ruokapiirit (Henriikka Etelätalo)
–  Nuoret oman kodin kynnyksellä (Susanna Haveri)
– Kotitalousopettaja työmarkkinoilla (Salla Impiö)
– Nuorten urapolut ammatillisessa koulutuksessa (Rauni Lehisto)
– Parasta ennen: käsityksiä ja käytäntöjä (Henriikka Mattila)
– Nuoret ja perinneruoka (Katja Muikku)
– Etäkoulu Kulkuri kotitalouden verkko-oppimisalustana (Mirjami Rantanen)
– Vastuullisuuskasvatus kotitaloudessa (Selma Wennonen)
– Erityistä tukea tarvitseva oppilas (Johanna Nuutinen)
– Kehonkuva ja kotitalousopettajat (Siiri Kulmala)
– Ghanalainen kotitalousopetus (Katariina Juurikkala)
– Kotivara  ja varautuminen (Roosa Antervo)
– Käsityksiä ruoan alkuperästä (Heidi Astikainen)
– Vanhukset, valta ja ruoka (Emma Saarinen)
– Opettajaidentiteetin kehittyminen (Tiina Kortetjärvi)
–  Suola: tieto, toiminta ja merkitykset (Salla Voutilainen)
– Ammatillisen koulutuksen nuoret ja ruoka (Nina Asikainen)
– Arviointi kotitalousopetuksessa (Emmi Niemelä)
– Kotitalous-lehti ruokakulttuurin ja ruokapedagogiikan välittäjänä (Emmi Lepistö)
– Ruokapuhe asiantuntijoiden näkökulmasta (Antti Rantamoijanen)
– Kotitalousopetus ja kuluttajakasvatus (Hanna Virtanen)
– Yhteisöllisyys ja kouluruokailu (L. M.)
– Astianpesu 2010-luvulla (Mari Sinisalo)
– Kotitalousopettajan opetustyylit (Elina Räsänen)
– Eduskuntakeskutelu tasa-arvoisesta avioliittolaista (Maija Oja)
– Tutkimusperustainen tapa opettaa kotitaloutta  (Liisa Lavonen)
– Nuoret ja YouTube – kuluttamisen viihteellistyminen (Ella Airola)
– Perheen digiarki ja lapset (Hanna Sinisaari)
– Keittokirjat ja ekologisuus (Elina Noso)
– Haptiset menetelmät ja kotitalousopetus (Heli Valli)
– Marttojen ABC-kurssit, kotoutuminen (Annukka Reponen)
– Hyönteiset ja ruoan valinta (Samuli Peura)
– Keliaakikon ruoka (Aura Ahola)
– Maahanmuutto ja ruokakulttuurien kohtaaminen (Eeva Palokangas)
– Onnellisuuden kokemuksien rakentuminen (Päivi Määttä)
– Kestävän elämäntavan taidot (Tanja Saarinen)
– Maahanmuuttajalasten identiteetin vahvistaminen (Elisa Quedraogo)
– Suomi 100v, syömisen yhteisöllisyys (Outi Mehto)
– Kotitaloustaidot ja  hyvän opetusvideon kriteerit  (Maiju Tunkelo)
– Luomuviinin valinta, ääneenajattelumenetelmä (Sanni Klemelä)
– Oppiaineyhteistyö ja kotitalousopetus (Leena Almgren)
– Kotitalousopetus ja moninaisuus (Ilona Erämo)
– Kot op opiskelijoiden digitaidot (Mari Hurri)
– Kotitalousopettajien työhyvinvointi (Elina Valkonen)
– Kotityöt ja nuoret (Marjo Hakala)

b) valmistumassa olevat gradut:
– Tytöt ja pojat: erot osaamisessa ja arvioinnissa (Jonna Wiren)
– Ruokataju ja viestintä (Pipsa Leppänen)
– Arjen kokemuksellisuus (Krista Karlsson)
– Nuoret ja ympäristövastuullisuus (Oona Heikkinen)
– Lapset ja leikki, oppiminen (Anuriikka Mursula)
– Itsesäätelytaidot, eritysopetus (Josefina Hietanen)
– Työaikainen ruokailu miesten näkökulma (Laura Muotka)
– Arjen yksinäisyys (Saara Niittylä)
– Älykoti (Antti Kovala)
– Erityisoppilaat ja kotitalous (Lotta Hyppönen)
– Vauvaperheet ja arki (Riikka Hurtig)