Lux Humana – Viikon kirja 52 / 2010 : Tuhat laulujen vuotta

 

 

 

Tuhat laulujen vuotta : valikoima länsimaista lyriikkaa

toimittanut ja suomentanut Aale Tynni (1957), (täyd. 1974), (täyd. 2004)

Kustantajan kuvaus:

“Tuhat laulujen vuotta on laajin ja monipuolisin meillä ilmestynyt länsimaisen runouden antologia. Erityisen arvon tälle suurvalikoimalle antaa se, että siihen suomennosten rinnalle – samalle kirjan aukeamalle – on painettu myös runojen alkukielinen teksti. Teos sisältää länsimaisen lyriikan edustavimpia näytteitä, alkaen Provencen trubaduureista ja päättyen modernismin mestareihin.

Aale Tynni – tämän suurantologian toimittaja – on suorittanut jättiläismäisen työn sikäli, että hän on saattanut suomenkieliseen asuun valtaosan kokoelman runoista. Suomennostavassa on havaittavissa runsaasti rytmillisiä uudistuksia, ja käännökset on kauttaaltaan pyritty saattamaan nykyajan kielellisiä vaatimuksia vastaavalle tasolle.

Valikoiman piiriin sisältyy yli kahdensadan maailman parhaan runoilijan kauneimpia runoja. Luettelemme vain muutamia nimiä: Walther von der Vogelweide, Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Francois Villon, William Shakespeare, John Milton, Carl Michael Bellman, Johan Wolfgang von Goethe, Friedrich Hölderlin, Heinrich Heine, Ciacomo Leopardi, Charles Baudelaire, Sándor Petöfi, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Gabriele D’Annunzio, William Butler Yeats, Rainer Maria Rilke, Robert Frost, Juan Ramón Jiménez, Ezra Pound, T. S. Eliot, Federíco García Lorca.

Unohtumaton maailmankirjallisuuden klassikko, jonka ensipainos ilmestyi vuonna 1957.”

Saatavuus Helka-tietokannassa:

https://helka.linneanet.fi/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?LANGUAGE=Finnish&DB=local&Search_Arg=951-0-29121-8%20&SL=None&Search_Code=020B&CNT=50&HIST=1&init=1

Artikkeleita:

Hyvä pitkän ajan kumppani

Väinö Kirstinä

Kiiltomato

http://www.kiiltomato.net/aale-tynni-tuhat-laulujen-vuotta/

Aale Tynni Kansallisbiografiassa

Kaarina Sala

SKS 18.6.1999

http://artikkelihaku.kansallisbiografia.fi/artikkeli/4839/

Muita teoksia Lux Humana -kokoelmassa teemana:

Käännöslyriikka

Lux  Humana on lääketieteen opiskelijoille  ja terveydenhuollon  ammattilaisille suunnattu humanistinen kirjakokoelma Terkossa. Siellä voit tavata ylioppilas Raskolnikovin, Sinuhe egyptiläisen ja Nalle Puhin ; voit tutustua Tsehovin, Kafkan tai Kierkegaardin maailmoihin ; voit perehtyä lääketieteen  filosofiaan, sosiologiaan tai historiaan. Lähes 3000 kokoelmaan tarkoin valittua teosta odottaa sinua, joka haluat avartaa näkemystäsi ihmiselon eri puolista.

Tervetuloa tutustumaan kokoelmaamme virtuaalisesti http://www.helsinki.fi/kirjasto/terkko/lux/
tai paikan päällä Terkossa (Haartmaninkatu 4).

*****

©Koonnut: Lassi Pohjanpää, Helsingin yliopiston kirjasto, Meilahden kampuskirjasto Terkko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *