Takaiskuja mökkielämään

Sain arkkitehdilta huonoja uutisia. Yliopiston oma paja Viikissä ei pystyisikään tekemään tekemään noita VR-mökkejä, vaikka saisimmekin suunnitelmat heille. Pajan kohtaloksi on tullut lopettaminen, joka on todella sääli. Olemme mm. maalauttaneet siellä alumiinilevyjä, joita on käytetty referenssimateriaalina tieteellisessä tutkimuksessa ja aineiston kalibroinnissa, ja olemme olleet heidän työhänsä ja toimintanopeuteensa äärimmäisen tyytyväisiä. Tieto siitä, että paja lakkautetaan kokonaan on todella huono uutinen. Se tarkoittaa sitä, että moni pieni rakentelua vaativa operaatio muuttuu huomattavasti monimutkaisemmaksi ja hitaammaksi toteuttaa, puhumattakaan rahasta, jota saatetaan tarvita joka välissä vähän enemmän kuin mihin oli varauduttu.

Maantieteen digiloikan osalta tämä muutos tarkoittaa sitä, että VR-mökkien rakentaminen monimutkaistuu ja aikataulut voivat venyä hallitsemattomasti. Se on aina huono asia ja digiloikan edistymisen kannalta tuo mukaan ikäviä epävarmuustekijöitä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tilojen rakentamisesta on luovuttu ja seuraavaksi käännetään katse kohti nk. vetäytymistiloja, joita on usealla toimittajalla valmiina. Niiden ongelmana on usein hinta, sillä tiloihin on suunniteltu huomattavasti järeämpi äänieristys kuin mitä olisi tarpeen, joka nostaa tilan hintaa. Toisaalta muutostyöt valmiiseen tuotteeseen ovat myös kalliita, joten helppoa reittiä ei välttämättä ole. Sain arkkitehdiltä malliesimerkkejä muutamasta melko kelvollisesta tilasta, mutta niiden lopullinen soveltuvuus suhteessa niiden hintaan arveluttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *