Kaksi kuumaa perunaa: Kuuba ja Nicaragua

PAULIINA RAENTO: Vastakohtien Kuuba & MAARIA SEPPÄNEN: Nicaragua: onko elämää kehitysavun jälkeen?

Tiedekulmassa eilen  20. 11.

Kuubaa pitkään harrastanut kulttuurimaantieteen professori ja Pelitoiminnan tutkimussäätiön johtaja Pauliina Raento pohti esitelmässään Kuubaan liittyviä vastakkaisia mielikuvia: toisaalta romantisointia ja stereotypioita yhteisöllisyyden, tanssin, nautintojen ja sikarien maasta; toisaalta esimerkiksi maan ihmisoikeustilanteeseen liittyvää voimakasta kritiikkiä, jota on esitetty myös suomalaisessa mediassa ja julkisessa keskustelussa. Kauppasaarto jatkuu ja kuubalaisten elämää rajoitetaan monin tavoin. Kuubalaista tuttuaan siteeraten Raento kuitenkin muistutti Kuuban jo selvinneen niin espanjalaisvalloittajista, Yhdysvaltain hallinnon kaudesta, kylmästä sodasta ja lamasta – positiivisen elämänasenteensa ansiosta kuubalaiset selvinnevät nyt ja jatkossakin. Kuubalainen terveydenhuolto, koulutus ja kulttuuritoimi ovat myös voimissaan merkkinä sinnikkyydestä ja siitä, että järjestelmässä on edelleen toimivatkin puolensa.

Jos Kuuba on kuuma peruna, sellainen on myös Nicaragua, johon Suomikin keskeytti kehitysavun antamisen vastalauseena Daniel Ortegan hallinnolle. Nicaraguan hyvin tunteva filosofian tohtori ja kehitysyhteistyön konsultti Maaria Seppänen vastasi omaan kysymykseensä ”Onko elämää kehitysavun jälkeen” vastauksella ”on totta kai, mutta millaista?” Kehitysavun lopettaminen Nicaragualle on poikinut kannanottoja puolesta ja vastaan. Seppänen totesi itse olevansa sitä mieltä, ettei meidän verorahoillamme tulisi tukea hallintoa, joka ei anna julkisuuteen avoimesti tietoja varainkäytöstään, manipuloi tiedotusvälineitä ja kieltäytyy esimerkiksi vaalien valvonnasta. Miten Nicaraguan käy tulevaisuudessa? Seppäsen mukaan nicaragualaiset saattavat hyvinkin kyllästyä jatkuvaan pelon ilmapiiriin ja protesti saa siivet – tai sitten kansalaiset vaipuvat apatiaan.

Tilaisuuden lopuksi yleisö kiinnostui kyselemään muun muassa Nicaraguan ja Kuuban suhteesta, johon Raento ja Seppänen ottivat kantaa kumpikin vuorollaan. Seppänen totesi Ortegan todennäköisesti pitävän Fidel Castroa eräänlaisena oppi-isänään. Molemmat maat ovat saaneet merkittävää tukea Hugo Chávezin Venezuelasta. Venezuelasta lisää Rikhard Lalanderin luennolla torstaina 29.11. klo 12:15: “The 2012 Presidential Race in Venezuela: Chronicle of a Reelection Foretold.” Tervetuloa kuuntelemaan!

About Deleted User

Special user account.
This entry was posted in Aiheeton. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *