Tiistai | Tuesday 20.11.

Kuvat Hanna-Maria Rajala & Tea Havukainen
Kuva Tea Havukainen

YHTEISKUNTA MUUTOKSESSA

12.15
Macondolaiset: Myytinmurtajaiset
Latinalaisen Amerikan tutkimuksen opiskelijat ovat keränneet ja kartoittaneet uutisia, käsityksiä ja oletuksia liittyen Latinalaiseen Amerikkaan sekä sitä miten latinalaisamerikkalaiseksi mielletyt asiat ilmenevät kulttuurissamme. Varaudu ravistelemaan myös omia ajatuksiasi kun myyttejä paljastetaan ja ammutaan alas armotta.

12.50 noin
YLLÄTYSNUMERO: Ihmeiden maailma!
Tule hämmästymään!

16.15
Pauliina Raento: Vastakohtien Kuuba

Kuubalaisen terveydenhuollon, koulutuksen ja kulttuuritoimen laatu kestää kansainvälisen vertailun. Vallankumouksen sosiaalisen tasa-arvon ihanteet ovat toteutuneet siinä, että ne takaavat kansalaisille perustoimeentulon ja mahdollisuuden koulutukseen. Kuubalaiset ovat sosiaalisia, arvostavat henkilökohtaista vuorovaikutusta ja huolehtivat naapuristaan. Toisaalta heillä on yksipuoluejärjestelmä, ilmaisun ja liikkumisen vapautta on rajoitettu ja ihmiset valvovat toistensa tekemisiä. Kafkamainen byrokratia, puute ja
infrastruktuurin ongelmat hankaloittavat elämää. Esitys taustoittaa meneillään olevaa muutosta ja ravistelee ”perinteisiä suomalaisia” tapoja katsoa Kuubaa.

16.35
Maaria Seppänen: Nicaragua: onko elämää kehitysavun jälkeen?

Kuluneena vuonna Suomi päätti ajaa alas kahdenvälisen (hallitusten välisen) kehitysyhteistyön Nicaraguan kanssa. Päätöstä on kritisoitu huonosti perustelluksi, mutta toisten mielestä päätös oli oikea hallituksen hyvän hallinnon ja demokratian periaatteiden rikkomusten jälkeen. Useat muutkin eurooppalaiset perinteisesti Nicaraguaa tukeneet maat ovat lakkauttaneet tai lakkauttamassa apuaan. Alustuksessa pohditaan tunnelmia Nicaraguassa sekä sitä, mitä henkisesti maalle tarkoittaa apusuhteesta ja kenties apuriip-puvuudestakin irtautuminen. Mitä maalle seuraa laajan, hyvätuloisen ulkomaalaisväestön pakenemisesta maasta? Kuka nyt ostaa oliiveja supermarketeista vai ostaako kukaan? Kenelle Nicaraguan rikkaat nyt vuokraavat asuntojaan?

18.15
Hanna-Maria Rajala: ¡Lupa hablata! – Kielikahvila / Café de idiomas

¡Los idiomas abren mundos! Tiedekulma se convierte en un espacio de encuentro y intercambio entre hispano- y finohablantes. ¡Ven a hablar tu castellano, finés o fiñol, y a compartir tu mundo!
Uusia maailmoja kielten kautta! Tänä iltana kielikahvilan pannussa porisevat espanja ja suomi. Sinun ei tarvitse olla sujuva hablaaja tai hallita gramátican hienouksia tullaksesi mukaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *