Keskiviikko | Wednesday 28.11.


Kuvat Heini Ikäheimo

AITOA JA ALKUPERÄISTÄ ?

12.15 & 13.30
Aurinko-yhtye Clara Petrozzi ja Itzam Zapata:
Lattarimusaa uusiksi

Miten kolonialismi on vaikuttanut latinalaisamerikkalaiseen taidemusiikkiin ja sen tutkimukseen? Esitelmä pureutuu suomalaisillekin tuttuihin stereotyyppeihin siitä, mitä latinalaisamerikkalainen taidemusiikki tulisi olla, tai tulisiko sellaista olla ollenkaan? Kolonialismin istuttamat ennakkoluulot vaikuttavat myös latinalaisamerikkalaisissa muusikoissa ja säveltäjissä itse. Pitäisikö kuulostaa lattarilta, jotta Euroopassa arvostettaisi meidän musiikkiamme aitona? Entä jos silloin ruokitaankin stereotyyppiä?

Kolonialismi tuotti monikulttuurisen yhteiskunnan, jossa ei ole yhtä ainoaa kansaa, vaan mosaiikki erilaisista kulttuureista ja vaikutteista. Silloin on vaikeampaa esittää yhtä ainoaa oikeaa identiteettiä, oli tämä kansallinen tai alueellinen. Latinalaisamerikkalaiset taidemusiikin säveltäjät ovat pohtineet ja ratkaisseet näitä kysymyksiä eri tavoin, mitkä valotetaan äänitetyin ja elävin musiikkiesimerkein. Esityksessä pohditaan yhdessä omia ja yhteisiä latinalaisamerikkalaista musiikkia ja taidemusiikkia koskevia ennakkokäsityksiä ja niiden oikeutusta, sekä avataan väyliä mahdolliselle uudelle lattarimusiikille ja sen kuuntelemiselle.

16.1516.45
Tea Havukainen:
Kosmoksen kutojat – Mitä uutta auringon alla?
Tekstiilikierroksella tutustutaan mayojen rikkaaseen ja muuttuvaan tekstiiliperinteeseen pääasiassa naisten pukineiden kautta. Esitys avaa mayojen kiehtovaa maailmankuvaa ja kudonnan vahvaa roolia mm. sosiaalisissa suhteissa samalla kun tutustutaan yleisimpiin tekniikoihin, kuvioihin ja symboliikkaan. Näyttelyssä on esillä pukuja useilta paikkakunnilta. Näyttely on nähtävillä Tiedekulmassa 26.11.30.11.2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *