Laitilan Brandy Long Drink

brandylonkero-1

 

  Lonkerojuomat ovat varsin suomalainen ilmiö. Juomahan kehitettiin vuoden 1952 Olympialaisiin ravintolamyyntiin nopeuttamaan drinkkien myyntitapahtumaa. Hartwall:n Gin Long Drink:n kanssa yhtäaikaisesti tuli markkinoille Brandy Long Drink, joka kuitenkin poistui valikoimasta 70-luvulla. Nyt heinäkuusta alkaen on Alkosta ollut saatavilla Laitilan tekemää 5,5 til-% Brandy Long Drink:iä. Kannattaa huomata lonkeroiden osalta makuun vaikuttava perustavanlaatuinen ero. Vähittäiskaupassa myytävät keskioluen vahvuiset long drink –juomat, jotka sisältävät yli 2,8 til-% ja enintään 4,7 til-% alkoholia, valmistetaan käymisteitse. Alkossa ja ravintoloissa myytävät yli 4,7 til-% -juomat saavat sisältää tislattua alkoholia. Tämän myös huomaa maussa, sillä on aivan eri asia tehdä käymisteitse lonkeroa kuin sekoittaa esim. Gin Long Drink ginistä ja greippilimonadista. Miedoissa lonkeroissa yksinkertaisesti maistuu hiiva eikä se ole sopivaa limuviinaan, mitä lonkerotkin ovat, vaikka nimitys tarkoittaa enemmänkin kansainvälisten väkevien juomien valmiita drinkkisekoituksia.

 

Laitilan Brandy Long Drink:iin tutustuin Helsinki Beer Festival:lla, joten meni muutama kuukausi ennen kuin se saatiin Alkon hyllylle. Toki on kyse makuasiasta, mutta juoma tuntuisi sopivan oluen juojalle paremmin kuin perinteinen giniarominen lonkero. Brandylonkeron valmistusaineina ovat brandy, väkiviina ja tammikypsytetty hedelmäjuoma eli pommac-tyyppinen limonadi. Varsinainen este juoman menestykselle tulee olemaan sen myyntihinta Alkossa. 0,33 l lasipullo Laitilan Brandy Long Drink:iä maksaa 3,26 €. Litrahinnan ollessa näin lähellä 10 €, on brandylonkero lähes samanhintaista kuin tunnetut kansainväliset limuviinat. Perinteiset lonkerot maksat alle 2 euroa (0,33 l) Alkossa, joten ne ovat litrahintavertailussa puolet halvempia kuin Laitilan uutuuslonkero. Ravintolamyynti saattaa pelastaa brandylonkeron olemassaolon, mutta pelkäänpä, että se tulee kesän jälkeen poistumaan markkinoilta. Harmillista siksi, että tämä juoma tuo valikoimaan monipuolisuutta. Oluen juojille brandylonkero on toki liian limumaisen makea, mutta maun pehmeys ja brandyaromin sekoittuminen pommacmaisuuteen tekee juomasta kehittyneelle oluenjuojan makuaistille sopivan. Lonkeroista brandylonkero on ehkä kaikkein aikuismaisin. Suosittelen maistamaan tuotetta, kun sitä vielä on saatavilla markkinoilla.

 

brandylonkero-2 

 

Olutkolumnisti Ilmo Teikari

Kuvat: Juho Saarinen, Helsinki Beer Festival 2009:stä