Hyvää uutta vuotta Edinburghista

Kuukauden hiljaiselon jälkeen palaan jälleen oluiden ääreen. Toivottavasti olette sillä aikaa nauttineet joulusta ja etenkin jouluoluista. Vuosi Edinburghissa alkaa seuraavilla pullo-oluilla, jotka ehdin ensi hätään kiikuttamaan kaupasta:

Morland Old Speckled Hen, Englantilaisen Greene King -panimon olut, on Premium Bitter, 5,2%. Maku on maltainen mutta jälkimaku bitteriksi yllättävän lyhyt ja mieto. Olut on ehkä koko Britannian tunnetuin pullotetun alen brandi, varsinkin Lontoon seudulla, joten tätä oli pakko maistaa ihan vaan britti-imperiumin nimissä. Samainen panimo omistaa myös skottilaisen Belhavenin panimon, jonka oluita olen maininnut aiemmin.

McEwans Champion on tyypiltään Scotch Ale, vaikka ironisesti tätä termiä ei yleensä käytetä Skotlannissa, vaan enemmänkin Jenkkilän puolella. Olut on vahva, 7,3% ja maultaan kylläkin maltainen, mutta mielestäni jopa ällön makea. Itse en pitänyt tästä. Panimo on Scottish & Newcastle, tuo kaikkien rakastama jättiyhtiö, joka hallitsee lähes kolmasosaa Britannian markkinoista.

Harviestoun Bitter & Twisted, Golden ale/Blond ale, 4,2%. Kohtalaisesti humaloitu, kitkerä ja pitkä jälkimaku. Erehdyin jopa luulemaan aivan perusbitteriksi. Suosittelen. Panimo aloitti toimintansa ladossa Skotlannin Clackmannanshiren alueella, Dollarin kylässä vuonna 1985 (joka on muuten aivan erityisen hyvä vuosi!) Nykyään panimo on Caledonianin omistuksessa, josta myös olen maininnut aiemmin.

Viimeisenä vaan ei todellakaan vähäisenä mainittakoon olut nimeltä Fraoch. Olut saa nimensä gaelin kielen kanervaa tarkoittavasta sanasta, ja etiketti jopa väittää sen edustavan vanhinta edelleen tuotannossa olevaa oluttyyppiä. Niin tai näin, olut on joka tapauksessa virkistävä kokemus. Maussa voi huomata kanervan maun, mutta toisaalta koska en ole ennen kanervaa pureskellut, en analysoi sitä sen tarkemmin. Olut on maultaan mieto, erittäin helposti juotava eikä myöskään vaahtoa juuri ollenkaan. Panimo, Williams (tunnetaan myös nimellä Heather Ales, edelleen kanerva-aiheeseen tarttuen), on kahden ylämaalaisen veljeksen 1993 perustama yritys joka keskittyy historiallisiin perinneoluisiin. Yritän metsästää lisää näitä tulevaisuudessa.