Tällä kertaa skottioluita

Koska minua on aikaisemmin selkeästi johdettu harhaan ja houkuteltu juomaan erehdyksessä englantilaisia (siis lähes ulkomaalaisia) oluita, päätin olla jonkin aikaa tarkkana ja perehtyä ainoastaan skotlantilaisiin tuotteisiin. Tätä tehtävää suoritin antaumuksella sekä lasien että pullojen ääressä ja tutustuin seuraaviin oluisiin:

Arran Sunset, blond ale, 4,4%. Olut on Skottilaisen Arran -panimon tuote ja kotoisin, yllättäen, Arran saarelta, joka on eteläisin Skotlannin länsirannikon suurista saarista. Loppumaultaan kitkerä, ehkä jopa hieman metallinen. Voimakkaan humaloitu. Suosittelen lajityyppinsä edustajana. Tämän oluen nautin pullosta, mutta olisi ehkä parempi hanasta.

Stewart 80 /-, bitter, 4,4%. Tämäkin olut edusti hyvin tyypillistä perus brittibitteriä, mutta on Edinburghilaisen Stewart -panimon tuote. Panimo aloitti toimintansa vasta 2004 ja valmistaa tällä hetkellä kuutta eri olutta, joita toivottavasti ehdin maistamaan myöhemmin. Tämä olut on panimon perustuote, eikä siis kovin erikoinen verrattuna vastaaviin skottibittereihin, mutta hyvä perusolut mikäli pitää bittereistä ja ainakin hanasta nautittuna.

Calders 70 /-, bitter, 3,6%. Tässä oli toinen hyvin tyypillinen bitteri, kotoisin Belhavenin panimosta Dunbarista, 50 kilometriä Edinburghista itään. Tämä bitter oli edelliseen verrattuna melko mitäänsanomaton, ja suosittelen ainoastaan niille jotka rakastavat perusbrittibittereitä henkeen ja vereen. Jättäisin muuten mainitsematta, mutta nautin tämän Glasgow’ssa Queen Streetin metroasemalla pitkän päivän päätteeksi, joka nosti oluen pisteitä, vaikkei se niitä ansainnutkaan.

Black Isle Organic Wheat Beer, Belgian White (vehnäolut), 4,5%. Tässä tulikin kaksi baarikärpästä yhdellä iskulla: ensimmäinen maistamani skottilainen vehnä- ja luomuolut. Vehnäoluena ei kovin erikoinen, maultaan mieto, vaikkakin hieman hapan. Ihan kelpo vehnäolut, ja hyväkin hanasta nautittuna, mutta ei vedä vertoja vastaaville saksalaisille. Panimo, Black Isle, on pienehkö, 1998 perustettu ja kotoisin Pohjois-Skotlannista läheltä Invernessiä. Laajentaa kovaa vauhtia ja panostaa erikoistuotteisiin, tällä hetkellä 15 tuotetta, joista 10 luomuoluita.

Red Mountain Porter, 4,5% on ensimmäinen maistamani skotlantilainen
porter. Panimo on Cairngorm läheltä Loch Nessiä, jonka muutamaan tuotteeseen olen tutustunut aikaisemmin blogissani. Oikein mukava porter, vaikka ei maultaan kovin voimakas. Nautin tämän hanasta pubissa nimeltä The Blue Blazer, joka valittiin Edinburghin parhaaksi pubiksi viime vuonna. Takassa palavat hiilenpalaset lämmittivät mukavasti samalla kun pieni pubi täyttyi räntäkuuroa pakenevasta kansasta ja märkien villakangastakkien ”tuoksu” täytti ilman. Kulttuurielämys, suosittelen.