Helsinki Beer Festival 2013

 

 

 

 

 

Vuoden tauon jälkeen One Pint Pubin omistajalla ja olutentusiasti Markku Korhosella oli jaksamista järjestää jälleen 19.-20.4.2013 Helsinki Beer Festival ( http://www.helsinkibeerfestival.com/ ), joka olutpiireissä tunnetaan lyhenteellä HBF.  Paikkana oli edelleen Kaapelitehdas, joka sopii tapahtuman luonteeseen hyvin. Kaapelitehtaalla tilaa riittää ja fasiliteetit ovat ylipäätään hyvät unohtamatta Ruoholahden metroaseman ansiosta hyviä kulkuyhteyksiä. Eikä varmasti haittaa One Pint Pubin ( http://www.onepintpub.com ) läheisyyskään Ruoholahden kanavan toisessa päässä.

Harmillista oli kolmen suuren panimon puuttuminen festivaaleilta, mutta toisaalta Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, jonka Imperiaali Stout valittiin HBF:ssä vuoden 2013 olueksi, voidaan laskea Suomen mittakaavassa suureksi, joten oli HBF:ssä sentään yksi näyttävä baaritiski suurelta panimolta. Olutharrastajaa kiinnostavat toki pienpanimot suuria enemmän, mutta tapahtuman kaupallisen onnistumisen kannalta olisi hyvä, että paikalla olisivat myös suuret panimot. Mitenkään tavallista keppanan juojaa halveksumatta, saattaisi tutun ja turvallisen panimon tiski miedon makuisen lagerin kera olla tarpeen. Lue loppuun

Ekskursio St. Urho’s Pubin Suomalaisille sahtipäiville 15.5. klo 15

Ensi viikolla St. Urho’s Pubin (Museokatu 10) Suomalaisilla sahtipäivillä on loistava tilaisuus tutustua sahteihin. Aitoja perinteisiä tuotteita on tarjolla useammalta valmistajalta, ja Urkin henkilökunta kertoo varmasti mielellään aiheesta lisää.

Jos kyllästyy sahtiin, Urkissa on tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi saatavilla myös kuukausittain vaihtuvat, yhteensopivaksi tehdyt Beer Hunter’sin panema Presidentti-olut ja ruoka-annos. Toukokuun Presidentti-olut on ruuasta erilläänkin varsin mukava Risto Rytin nimikko-ESB.

Huomatkaa, että Akateemista olutseuraa on paikalla jo kolmelta St. Urho’s Pubin avauduttua.

Suomalaiset sahtipäivät
Juhlavuoden Presidentti-oluiden ja ruokien tarinat

Siideriä kansalle, mallasjätettä possuille

Pääsin työn puolesta vierailemaan Saimaan juomatehtaan uudella panimolla, jonka myötä firma tavoittelee jopa miljoonan litran tuotantoa vuonna 2014. Tulossa on uusia oluita ja siidereitä sekä kauppoihin että Alkoihin.

Jo kauppoihin tullut 4,2 alkoholiprosenttinen Marsalkka Luomukarpalo on suunnattu tekijöiden mukaan juojaryhmälle, joka ei niin perinteisistä oluista perusta. Tuote onkin ihan oiva vaihtoehto kauppasiidereille ja omasta mielestäni ihan kokeilemisen arvoinen helppo, maustettu olut – jos tällaisesta tykkää.

Vahvemman Marsalkka Luomuvehnän pullo tosin tullee näyttämään erilaiselta kuin kuvassa, sillä myös pullouudistusta juonitaan.

– Meinattiin eka tehdä miedompaa, mutta alkoi mennä liian vetiseksi, kommentoikin ”mestaripanijaksi” itseään tituleeraava Pertti Oksa.

Koko tuotannossa Oksan panimo panostaa yhä enenevissä määrin lähituotantoon ja luonnonmukaisiin raaka-aineisiin. Monille jo tutusta Marsalkka Luomuvehnästä on tulossa 5,2 % Alko-versio. Myös täysin uusia tuotteita on tulossa.

Lähituotanto näkyy myös valmistuksesta jälkeen jäävien raaka-aineiden käytössä. Kuten monesta muusta panimosta (esim. Laitilalla on myynnissä Kukko-mallasleipää) myös Saimaan rannoilta yritetään kierrättää maltaat ja hiiva. Maltaista on tehty sopimus paikallisen sikatilallisen ja marttojen kanssa. Syksyllä on siis luultavasti tulossa mallaspossua ja -leipää.

Mäskissä ja hiivaliemessä on porsaille hyvä valkuaisainepitoisuus. Sikatilallisten mukaan se on lisäksi sialle erityisen maittavaa ruokaa. Oksa vitsaileekin, että siat ”pääsevät kasvamaan pienessä pöhnässä”.

Suomessa pienpanimoiden osuus oluen myynnistä on kasvanut vahvasti viime vuosina.  Harrastaja voinee toivoa, että kasvua on vastakin. Tanskassa myynti on noin 7 %:n luokkaa, joten Suomen 2,6 %:ssa on vielä kasvunvaraa.

 

Kuukausitapaaminen Kaislassa ma 6.5. klo 18

Opiskelijan vappu on ohi, mutta onneksi on Akateemisen olutseuran kuukausittainen tapaaminen Oluthuone Kaislassa (Vilhonkatu 4). Tuttu paikka Kaisaniemen metroaseman lähettyvillä.

Kokoonnumme tavalliseen tapaan klo 18 kuun ensimmäisenä maanantaina. Eli nyt ensi viikolla ma 6.5.

Kaislan hanavalikoima

Tapahtuma Facebookissa

Nähdään Kaislassa,

Simo Raittila,
AOS:n sihteeri
0405572660