A. Le Coq Tartu Õlletehas ja Õllemuuseum

 

tartu-paakallotuoppi

 

 tartu-tankkitoppi

 

 

 

 

 

 

 

 

Matlun matka Tarttoon oli jälleen olutpitoinen. Asiaan ei vaikuttanut millään muotoa se, että olin matkanjohtajana ;-). Kuvan mukainen AOSillekin sopiva pääkallotuoppi löytyi Tarton yliopistomuseosta, joka sijaitsee Toomemäellä vanhan tuomiokirkon raunioissa. Luit aivan oikein, raunioissa. Se kuten A. Le Coq:n panimokierros eivät sovi korkeanpaikankammoisille. Tällä kertaa olimme panimokierrokselle ilman bussilastillista latvialaisia, joten pääsimme paikkoihin, joihin ei suuria ryhmiä viedä. A. Le Coq:n panimolla pääsee sympaattisen vanhan johtajan, Ilmar:n, johdattamana tuotantotiloihin keittotankkien viereen näkemään parhaillaan menossa olevaa keittoa. A. Le Coq on 52 miljoonan litran vuosituotannollaan Viron suurin panimo. Mikäli varastohallin käymistankkien päällä huimasi, niin pyörryttämään alkoi todenteolla ulkona tankkitoppien päällä. Ei se, että tankit olivat kymmeniä metrejä korkeita, mutta kun vieressä oli jyrkkä mäenreuna ”soppakaupunkiin”. Tällä nimellä Ilmar kutsui viereistä vähän rähjäistä, mutta idyllistä puutarhakaupunginosaa, jossa oli kaiken lisäksi hiekkakadut. Kuvasta ei erota korkeuseroa, mutta selväksi tuli, ettei panimotyö sovi korkeita paikkoja arastaville. Ryhmämme piti tiukasti kiinni kaiteesta seistessään ritilälevyjen päällä korkeuksissa.

Olutharrastajalle paras anti oli kuitenkin kierros panimon vanhaan torniin rakennettuun olutmuseoon, jossa pääsi tutustumaan varsinkin vanhoihin oluen tuotantolaitteisiin. Tällä kertaa pääsimme myös kellarin avattujen mallastustakkien luokse, joita oli käytetty viimeisen kerran vuonna 1998. Kummeksuntaa herätti asbestilevyjen käyttö oluen suodatuksessa. Rankkaa työtä oluen teollinen valmistus on ollut aikoinaan. Hyvä työmies sai päivän päätteeksi bonuksena olutkolikon, jolla sain panimolta pullon olutta. Tänä päivänä nuo kolikot ovattartu-olutrahat numismaatikkojen keskuudessa haluttuja, ja niistä maksetaan 4000 viron kruunua. A. Le Coq on ollut viimeisten Tsaarien aikaan hovihankkijana Imperial Stout oluellaan, joka on ollut todella kallis tuote venäjällä. Pullon hinta oli 90 kopeekkaa, kun halvat oluet maksoivat vain muutaman kopeekan. On harmillista, että muutama vuosi sitten valikoimasta poistuivat Stout ja English Ale. Lagereiden lisäksi valikoimassa on enää yksi pintahiivaolut, A. Le Coq Porter.

Kierros päättyi A. le Coq:n tuotteiden maisteluun panimon pubissa. Siiderin juojiakaan ei unohdettu, sillä he saivat maistaa viinisiideriä, joka ilmeisesti on todella uusi tuote, sillä sitä ei löydy A. Le Coq:n nettisivuilta. Ilmar sai suuren huomion avaamalla panimon 200 vuotisjuhlaoluen Special-pullolla toisen Special-pullon. Kyseisessä pullossa on pohjassa pullonavaaja. Temppu onnistuu siksi, että pullossa on kruunukorkin ja kierrekorkin yhdistelmä.

Olutkolumnisti Ilmo Teikari

Kuvat Juho Saarinen, olutkolikkokuva A. Le Coq

 

tartu-olletehas-pub

 

 

 

 

 

 

 

Kuukausitapaaminen ma 1.6. klo 18 Olutkellari Helsingissä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tervetuloa kesän ensimmäiseen kuukausitapaamiseen!

Tapaamme Olutkellari Helsingin (Hallituskatu 3) kantahuoneessamme (kts. kuva).

Olutkellari Helsingin Real Ale -hanassa on GLASTONBURY LOVE MONKEY, ja  nyt  saatavilla pitäisi olla myös Stadin Panimon pullo-olutta, Stadin Panimon Pale Alea.  Huhtikuussa maistamamme pullotettu koe-erä oli Stadin panimon Pils.

Sauna- ja maisteluilta Kattosauna Sivistyksessä ke 20.5.

 p1160223

 

 

 

 

 

 

Tervetuloa AOSin sauna- ja maisteluiltaan Domus Gaudiumin Kattosauna Sivistykseen ke 20.5. klo 18:00 alkaen!

Koska Kattosaunan vuokra on Uuden Alasaunaa huomattavasti kalliimpi, joudumme veloittamaan jäsenistöltä muodollisen pääsymaksun 3€.

Maksu maksetaan AOS:n tilille 660100-3353745, saaja: Vertti Virkajärvi, viesti: saunailta + Oma Nimi.

Mikäli ehdit ilmoittautua mukaan vasta keskiviikkona, älä huoli, maksun voi tällöin maksaa toki myös paikan päällä.

Saunaillan yhteydessä järjestetään myös pienimuotoinen maistelu kolmen savuoluen kesken. Estradilla ovat vanhempi tuttavuus Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, uudempi tuttavuus Prykmestar Savu ja todellisena uutuutena Sauhusanttu. Alennettu jäsenhinta kolmen oluen maistelulle on 5€. Oluet ovat Alkossa suhteellisen hintavia joten nyt on hyvä tilaisuus kokeilla hieman erilaisia oluita tuettuun hintaan.

Mikäli haluat osallistua myös kyseiseen olutmaisteluun, ilmoittaudu joko sähköpostitse osoitteeseen aos-hallitus(at)helsinki.fi tai pj Matti Tujulalle puhelinnumeroon 040-5319901 keskiviikkoon klo 12 mennessä. Myös maistelun osallistumismaksun 5€ voi maksaa joko tilille tai vasta paikan päällä.

Saunalle pääsee tulemalla Domus Gaudiumin Leppäsuonkadun ulko-ovelle (Leppäsuonkatu 11 ”sisäpiha”, ei Mechelininkadulle) ja soittamalla ovipuhelimella Kattosauna Sivistykseen. Päästyäsi aulaan tilaa hissi ja astu kyytiin. Odota toiveikkaana hissin nousemista Penthouse-kerrokseen. Vaihtoehtoisesti voit aulasta mennä porraskäytävään (lasioven kautta) ja kävellä kolmanteen kerrokseen kolkuttamaan Kattosaunan porrasovelle.

Saunalla on Jääkaapit, mikroaaltouuni, 52″ tv + dvd ja kiukaan yläpuolella makkarapannu. Lisäksi iltaa varten lainataan lautasia, haarukoita, veitsiä ja pestäviä muovituoppeja. Maistelussa käytetään AOSin maistelulaseja. Omat saunaoluet ja makkarat yms. kannattaa ottaa mukaan. Muistakaa myös pyyheliina!

HELSINKI BEER FESTIVAL 15.–16.5. 2009

hbf-2008-yleisn-isompana

Oluttapahtumien ehdoton ykkönen Suomessa. Edesmennyt Beerhunter Michael Jackson arvosti tätä tapahtumaa paljon eikä syyttä. Hänen viimeinen käyntinsä Suomessa tapahtui vuoden 2007 Helsinki Beer Festival:lle. Nyt on vuorossa 12. HBF, jolla erikoisteemana on OlutRenesanssi ja jenkkiläiset oluet.

www.helsinkibeerfestival.com

Uutuutena Helsinki Beer Festival:lla on Pienpanimomaailma, joka esittelee kotimaista pienpanimo-osaamista. Festivaalilla on edellisvuosien tapaan Vuoden Oluen, Siiderin ja Viskin kilpailu sekä sarjoittain erilaisten oluttyylien kilpailu. Tulokset ovat selvillä ennen kuin tilaisuus avataan yleisölle. Kyse on siis ammattilaisraadista, mutta hyvänä puolena on se, että yleisöllä on heti tilaisuuden avaamisesta alkaen tiedossa parhaimmisto. Tämän vuoksi suosittelen menemistä HBF:ään heti perjantaina, sillä lauantaina voi jokin voittajista olla loppunut.

AOS mahdollisesti järjestää excun Helsinki Beer Festivalille. Tarkkailkaa sähköpostejanne ;-)

Olutkolumnisti Ilmo Teikari

Kuvat HBF 2008 Juho Saarinen

hbf-pomot3

aosmerkit-ja-hbf2008_mg_9771

AOSille sopiva vaahtokukka ja HBF:n festivaalijohtaja Markku Korhonen (oikealla) tuomariston johtajan Kari Likovuoren kanssa