Köstritzer Schwarzbier

Köstritzer

Ainakin allekirjoittanut on odottanut mielenkiinnolla tätä uutta vahvistusta Alkon olemattomaan mustaolutvalikoimaan. Toivoimme saavamme oluen mukaan jo parin viikon takaisiin olutruokailtamiin, mutta tuotetta ei vain kuulunut. Nyt odotus on päättynyt, sillä Köstritzer Schwarzbier on vihdoin saatu pitkäripaisen hyllyyn.

Mustaolut on saksalainen keksintö, tyyli on kotoisin Thüringenin ja Saksin alueelta. Mainintoja oluesta löytyy jo 1300-luvulta. Mustaolut pannaan pohjahiivalla, alkoholia valmiissa tuotteessa on noin 5 %. Musta väri saadaan reippaasti paahdetuista maltaista, joista tulee juomaan mm. kahvia ja suklaata muistuttavia aromeja. Aromimaailma on tuttu myös stouteista ja porttereista, mutta mustaolut on yleensä miedompaa maultaan. Lähes kaikki mustaolut pannaan edelleen Saksassa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa monet pienpanimot ovat tuoneet markkinoille omia versiotaan.

Köstritzerin panimo sijaitsee Saksassa, juurikin Thüringenin osavaltiossa, ja sillä on pitkät perinteet. Jo vuonna 1543 perustettu panimo on yksi vanhimpia mustaoluen tuottajia Saksassa. Mm. Johann Wolfgang von Goethe kuului Köstritzerin ystäviin, ja esimerkiksi sairauden runtelemana hän ravitsi itseään ainostaan kyseisellä oluella, koska ei kyennyt syömään murentakaan. Nykyäänkin olut nauttii verraten suurta suosiota: Köstritzer on Saksan juoduin mustaolut.

Otan ostamani pullon käteeni ja tarkastelen etikettiä. Perinteinen vaakuna, eksoottisen vanhanaikaiset fontit, kikkailematon sommittelu sekä musta-puna-kultainen värimaailma tekevät selväksi, että kyseessä on saksalainen tuote. Sihautan pullon auki ja kaadan olutta lasiin. Kaunis ja tumma väri, kuten tyyliin kuuluukin. Beige vaahto voisi viipyä lasissa pitempäänkin, mutta hävitessään se sentään jättää kauniisti pitsiä lasin sisäpinnalle. Tuoksussa erottuu makeahko, hivenen paahteinen mallas. Aivan hentoa metallisuuttakin voi aistia, mutta se häviää nopeasti. Maku noudattelee tuoksua, siitä löytyy paahteisuutta sekä hiven makeaa mallasta. Jälkimaku on mieto ja katoaa nopeahkosti, katkeruutta ei esiinny. Hiukan köykäinen muttei missään nimessä vetinen suutuntuma on hiilihappoisuudeltaan tasapainoinen ja erittäin miellyttävä.

Olut kuluu nopeasti, sillä juotavuus on todella helppo. Tämä ei todellakaan ole mitään extremetavaraa! Olutta voisi helposti kuvitella juovansa litran tuopin jos toisenkin: loistava sessio-olut siis. Laadukkaat tuotteet ovat mielestäni todella tervetulleita myös tähän kategoriaan. Uskoisin oluen toimivan hyvin myös ruokapöydässä: mukavan maltaisena muttei kuitenkaan liian aromikkaana se on varmasti monikäyttöinen niin juustojen kuin erilaisten liharuokienkin ohessa.

Puolen litran pullo Köstritzeriä maksaa Alkossa 2.78 €, joten kaameaa lovea lompakkoon ei synny. Hinta on sopiva oluen ominaisuuksiin nähden: kyseessä on konstailematon ja aromimaailmaltaan verraten yksinkertainen kulutusolut ruokapöytään ja rehelliseen juomiseen. Tällainen olut ei saisikaan mielestäni ylittää kolmen euron rajapyykkiä, ja koska nyt pysytään aisoissa, hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Oluen tiedot: alkoholia 4.8 %, kantavierre 11.4 %, katkerot 23 EBU, väri 100 EBC.

Panimon sivut, Alkon tuotesivu, Olutopas-linkki, RateBeer-linkki.

Ekskursio Hilpeään Haukeen keskiviikkona 22.4.

Hei taas, kaikki oluen ystävät!

Akateemisen Olutseuran hallitus on valinnut huhtikuun Kuukauden Olutravintolaksi
Kalaravintolat-ketjuun kuuluvan Hilpeän Hauen (Vaasankatu 7, Kallio).

Kalaravintoloissa on 13.–26.4. meneillään teemaviikot, ja jokaisella ravintolalla on oma
maateemansa. Päädyimme Hilpeän Hauen valintaan, sillä siellä on tarjolla mielenkiintoisia
Yhdysvaltalaisia oluita. Kalaravintolat löydät Internetissä osoitteesta
www.kalaravintolat.fi.

Järjestämme Haukeen ekskursion keskiviikkona 22.4. Yhteislähtö käynnistyy
totuttuun tapaan klo 16 Porthanian edestä Yliopistonkadulta, josta suuntaamme Kaisaniemen
metroasemalle ja sieltä metrolla Sörnäisiin.

Jos et ehdi/pääse yhteislähtöön mukaan, liity ihmeessä seuraan myöhemmin! Haukeen pääset
kätevästi metrolla (Sörnäinen) tai esim. raitiovaunulla nro 8 (Helsinginkadun pysäkki).
Myös raitiovaunut 6 ja 7 (Vilhonvuoren pysäkki) sekä 1, 3B ja 9 (Kaarlenkadun pysäkki)
pysähtyvät järkevähkön matkan päässä Hauesta. Kartta ja muuta tietoa Oman kaupungin
sivuilla
.

Tervetuloa mukaan!

EDIT: Olutlista löytyy taas kerran Olutopas.infon sivuilta.

Olutkellari Helsinki ja Stadin Pils

Akateeminen Olutseura suoritti onnistuneen maihinnousun uuteen kuukausitapaamispaikkaansa, Olutkellari Helsinkiin, maanantaina 6.4.

Miljöö oli mukava, suosikkipöydät saatiin varattua myös tulevia tapaamisia varten ja hanastakin löytyi vielä Cantillonin Gueuzea sekä Stadin panimon Mokka Stoutia ja Kellari Brown Alea. Illan kruunasi maistiaisena tarjoiltu, juuri pullotettu (pulloissa ei ollut vielä edes etikettejä) Stadin panimon pils. Myyntiin olut on tulossa muutamien viikkojen kuluessa.

Tässä joitain kommentteja tulevasta uutuudesta:

-raikas, hyvin humaloitu, hyvä hellejuoma, sitruunainen

-mukavan muhkea maku näin suodattamattomana, olisi kiva kiva verrata suodatettuun

-väri Hoegaarden-mainen (ainakin vielä), sakean vaaleankeltainen

-tuoksu kevyen sitruunainen, ”hollantilainen”, hieman hiivainen

-maku witbiermäinen, hieman mausteinen, lopussa humala puraisee mukavasti

-loistava olut terassille

Olutruokailtamat 16.4.

Tervetuloa olutruokailtamille torstaina 16.4.

Akateeminen olutseura järjestää perinteiset ja odotetut oluturokailtamat torstaina 16.4. klo 18.30 alkaen. Ruokapaikkana Alina-sali Uudella ylioppilastalolla, A-rappu, 3 krs.

Luvassa on maukasta ruokaa, hyvää olutta ja rentoa seuraa. Menuun kuuluu kolmen ruokalajin illallinen ja ruokiin sopivat oluet. Pääruokana on tarjolla herkullista ja mehevää olutruokapataa, jälkiruokana biere de garde-olutkakkua.

Ilmoittautumiset osoitteeseen aos-hallitus@helsinki.fi tiistaihin 14.4. mennessä. Hinta:
jäsenille 14€, muille 16€. Maksut tilille 660100-3353745, maksun saajaksi Vertti
Virkajärvi. Viesti: ”olutruokailtamat + oma nimi”