”Papperlandet” Finland

 

Cure-Paper-Clutter

Hej på er allihopa! Jag kommer idag att fortsätta med veckans blogginlägg och vårt grupps tema (Suomessa paperit ovat ihmistä tärkeämpiä). Som för många andra är det här förstå gången någonsin jag skriver ett blogginlägg, så visst är det lite pirrigt men ska bli intressant och sehur slutresultatet kommer att se ut. Jag har valt att skriva blogginlägget på svenska, men ni kan hitta längst ner en fil där ni hittar textens huvudpunkter på finska! Löydätte siis tämän julkaisun vasemmasta alakulmasta olevassa linkistä/tiedostosta blogijulkaisuni ”pääpointit” suomeksi! 🙂

Jag har till det här blogginlägget fördjupat mig i vår grupps forskares,  Marianne Teräs vetenskapliga artikel som heter ”Learning in paperland: cultural tools and learning  practices in Finland” och tankar om den.  Lite lustigt nog visade sig genast att vi hade (utgående från vår ”lööppi”, paperit ovat ihmistä tärkeämpiä) inte alls gissat rätt gällande vad forskningen skulle handla om. Artikeln visar att i Finland har papper en väldigt viktig kulturell betydelse, speciellt inom lärandet. Man kan ju fråga sig hur papper, som bara är ett material har fått en så viktig roll i Finland? I artikeln tas det fram att papper är en s.k.a. kulturell artifakt eller redskap, som har genom historisk och kulturell utveckling blivit redskap för mänsklig målmedvetet handlande. Artifakter representerar också våra normer och symboler och forskningen lyfter fram att papper symboliserar lärande och kunskap i vår kultur. Papper i sig  har såvida en stor ”makt” i vårt samhälle.

Jag själv känner igen den här ”förkärleken” för papper, eftersom jag personligen ofta tycker om att läsa från en vanligt bok eller printa ut de texter som ska läsas (t.ex. forskningsartikeln jag nu skriver om). Ock visst är det någonting  som man märker väldigt tydligt i Finland: till ALLT som man villgöra hör det till att fylla i minst två papper. Visserligen har man nuförtiden möjlighet att fylla i papper elektroniskt, som är mer ekologiskt, men huvudpunkten är den samma, du ska fylla i någonting och visa bevis på att du ”är någonting”.

Vår stora passion för papper är någonting som förstås skapar förundran bland med  invandrare, eftersom papper är inte ett så viktigt material inom flera andra kulturer. I forskningens intervjuer hade det kommit fram att det stora flödet av papper orsakar stress och problem för invandrare, eftersom de inte är vana att organisera de alla papper de får i skolan. Detta är även en känsla jag känner till, jag har alltid avundas mina skolkompisar som har fint organiserat alla sina papper och anteckningar i olika pärmar. Men jag kan tänka mig att detta blir ett väldigt mycket större problem för en person som inte är uppväxt med ”papperflödet” . Detta är dock någonting som har minskat enligt mig i och med att allt i skolan blir mer elektroniskt, men och andra sidan hur vana är människor i olika kulturer med detta? För mig väckte intervjuresultaten tankar om att man borde allt mer både i skolor och i olika byråer vara medvetna om saker som känns väldigt naturliga/självklara i vår kultur är sådana faktorer som är väldigt viktiga att man synliggör till människor som kommer till Finland från olika kulturer. Men hur skulle man kunna nå detta i praktiken?

Hei hopp, det blev lite längre än jag tänkte mig…som ni ser väckte artikeln mycket med tankar och det skulle vara intressant att också höra era andras åsikter om ämnet! För övrigtett trevligt veckoslut åt er alla och tack för mig! 🙂

Mvh, Jenny Byman/ Paperit-gruppen

Pääpointit suomeksi:  ’’PAPERIMAA’’ SUOMI

2,733 thoughts on “”Papperlandet” Finland

  1. Hauska kulma lööpin aiheeseen, paperitulva tuntuu ajankohtaiselta! Lupasin itselleni, että nyt kun aloitan (taas) yliopiston, hankin itselleni kunnollisen kansiosysteemin, enkä anna luentomuistiinpanojen ja muiden printtien pyöriä pöydillä. Luentoja on takana nyt kuukausi, luentomuistiinpanot ja printit pyörivät pöydillä, eikä kansioista ole tietoakaan. 😀

  2. Tack Meira för ditt svar, jag vågar påstå att vi inte heller är dom enda i vår klass som har haft problem med ”papperflödet”! Man får hoppas att man så småningom själv också skulle lära sig att organisera alla sina papper…Jag har faktiskt delvis löst detta problem genom att köpa ett häfte där det med olika färger har uppdelats plats för 5 olika kurser (5 subject notebook). Super behändigt när man inte måste ha 15 olika häften och så har man allt material i ett och samma häfte! Suosittelen lämpimästi!

Comments are closed.