Löysimmekö tutkivan työtavan?

Så börjar även den här kursen gå mot sitt slut, och då är det väl på sin plats att reflektera lite över den. Början på slutet – alltså forskartenten – gick faktist bättre än förväntat (man förväntar ju sig alltid det värsta ). Särskilt imponerade blev vi av vår forskare, Marianne Teräs som svarade lugnt och bra på alla frågor, med utmärkta förklaringar, trots alla våra försök att ställa svåra frågor. Det var även intressant att lyssna på när Musa-gruppen tenterade Jan-Erik Mansikka – vilket även det gick väldigt smidigt. Dessutom har det varit väldigt givande att få ta del av så många olika forskningar.

För de flesta av oss var det här vår första djupare introduktion till forskning, och vi har alla lärt oss mycket. Särskilt genom alla grupparbeten känner vi att vi lärt oss väldigt mycket, och vår grupp har fungerat väldigt bra (trots konstant växlande mellan finska och svenska), vi har haft roligt tillsammans och stöttat varandra vid behov. Att forskning faktist är så pass krävande har vi inte riktigt tänkt på tidigare och vi lyfter på hatten till alla forskare – det är trots allt ett viktigt arbete de gör.

Vissa uppgifter tycker vi att ha varit lite väl flummigt formulerade, vilket har skapat lite förvirring ibland, och dessutom har vi fått höra om en del uppgifter/kriterier lite väl sent (t.ex. diskussionen om bloggbedömningen kom först efter att över hälften redan haft sin bloggvecka, dessutom hade vi helt missat att vi skulle skriva det här blogginlägget). Det skulle kanske vara bra om alla olika uppgifter (bloggen, egna forskningsplanen, forskartenten) skulle kunna kopplas mer till varandra – som det var nu blev bloggen ganska på sidan om, vilket inte sällan ledde till att vi helt enkelt glömde bort att den fanns! Under kursen har det varit lite väl mycket olika uppgifter som varit lite för löst kopplade till varandra. Trots allt känner vi ändå att vi har fått ut mycket från denna kurs, och särskilt tack till lärarna som var väldigt entusiastiska och insatta och faktist försökte göra denna kurs till något extra!

Tack för oss, och hoppas att det inte har varit alltför svårt att hänga med och förstå trots att vi har skrivit (och hållt presentationer) på svenska ibland!

Hälsningar, Pappers-gruppen: Pinja, Eva, Anna, Veronika, Jenny B, Jenny R, Carolina och Alexandra.