1 Heprea ja kirjaimet

Heprea oli puhuttu kieli Israelin ja Juudan kuningaskuntien aikana (1000 – 589 eKr.). Vanhimmat löydetyt hepreankieliset piirtokirjoitukset ovat 800-luvulta eKr. Arkeologisten löytöjen perusteella kirjoitus- ja lukutaito yleistyi kuitenkin vasta 700-luvulta eKr. alkaen Juudassa.

Heprean käyttö puhekielenä väheni persialaisajalta lähtien (noin 500 eKr.), jolloin aramea alkoi yleistyä sekä hallinto- että puhekielenä. Aramean yleistyminen näkyy myös Raamatun teksteissä. Myöhemmissä Raamatun kirjoissa, kuten Saarnaajan kirjassa, on runsaasti aramean kielestä peräisin olevia ilmaisuja ja sanastoa sekä Danielin kirjassa, josta osa on kokonaan vain arameaksi säilynyt (luvut 2:4–7:28).

Ajanlaskumme alkuun mennessä heprea oli jo väistynyt käyttökielenä, mutta se säilyi juutalaisten pyhänä ja Heprealaisen Raamatun kielenä.

Heprean kirjoitusjärjestelmä ja kirjaimet

Kaikki heprean kirjaimet ovat konsonantteja. Vokaalimerkkejä on lisätty konsonanttikirjoitukseen vasta 700 jKr. lähtien. Aluksi on tärkeää opetella konsonantit: niiden nimet, äännearvo sekä kirjoittaminen. Opettele samalla myös aakkosjärjestys, jotta sanaston käyttö helpottuu heti alusta alkaen.

Hemmon harjoituksia
Aakkosten tunnistusAakkosjärjestysharjoitus


Harjoittele lisää

1a Käsialanäytteet ja aakkosten kirjoitusharjoitus

01_konsonantit-flash-cards


Lisämateriaalia

1c Heprean kirjaimet


Vastauksia oppikirjan harjoituksiin

Tulossa myöhemmin