Ensimmäinen harjoitus: Itämeren typpipäästöt

Ensimmäisellä harjoituskerralla pyrittiin tuottamaan koropleettikartta, joka esittää Itämeren typpipäästöt sitä ympäröivistä valtioista suhteellisesti jaettuna. Kartta luotiin QIS-ohjelmistolla, josta minulla on aikaisempaa kokemusta hyvin niukasti. Tämä aiempi vähäinen kokemus on myös jättänyt jälkeensä lievän GIS-fobian, sillä aiemmin ohjelmisto on itselläni takkuillut ja kaatuillut. Sen vuoksi oli mielekästä seurata selkeitä, yksityiskohtaisia ohjeita, jotka eivät jättäneet liikaa ajateltavaa ja ratkaistavaa omille aivoille. Harjoitusta tehdessä QGIS toki jäätyili muutaman kerran, mutta ainakaan mitään ei tarvinnut aloittaa alusta asti uudestaan.

Kuvasta 1 voidaan nähdä lopputulos. Kartta on mielestäni suhteellisen onnistunut: legenda, mittakaava ja pohjoisnuoli erottuvat selkeästi kartasta ja hoitavat tehtävänsä. Värimaailmakin on selkeä, tosin koko työhän on tehty suoraan ohjeiden pohjalta ilman omaa tyylittelyä. Kartan mukaan Puolan typpipäästöt Itämeressä ovat merkittävimmät. Kuten Laiho (2023) blogissaan sanoo, taloudelliset syyt vaikuttavat merkittävästi siihen, annetaanko päästöjen joutua Itämereen. Harjoitus olikin pehmeä lasku QGIS:n pariin, joten ehkä kynnys ryhtyä ohjelmistolla tehtäviin töihin on tulevaisuudessa hieman pienempi.

Kuva 1: Itämeren typpipäästöt valtioittain suhteellisesti jaettuna

Lähteet: Laiho, S. (24.1.2023). Ensimmäinen kurssikerta. Noudettu osoitteesta siiri’s blog: siiri’s blog – 🙂 (helsinki.fi) (Viitattu 11.2.2023)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *