Jäätelökone

Ruoka ja teknologinen toiminta -opintojaksolla toteutimme tutkimuksen kolmen erilaisen jäätelökoneen käyttöominaisuuksista. Tutkimuskysymyksemme oli ”Miten Philipsin ja kahden erilaisen Krupsin jäätelökoneet eroavat toisistaan käytettävyyksiltään ja ominaisuuksiltaan?”

Jäätelökoneella valmistetaan kotitekoista jäätelöä ilman lisäaineita. Käyttämistämme jäätelökoneista Krupsin molemmissa malleissa koko jäätelönvalmistuskulho laitetaan pakastimeen vähintään kahdeksitoista tunniksi kun taas Philipsin mallissa pakastimeen laitetaan vain kylmävaraava irtopohja. Jäätelökoneiden ideana on jääkylmä kulho, johon lavan pyöriessä kaadetaan jäätelömassa. Lapa pyörittää massaa kulhon reunoja myöten jolloin massa alkaa vähitellen jäätyä. Jäätelö valmistuu massan määrästä riippuen noin 10-45 minuutissa.

Toteutimme tutkimuksen tekemällä mansikkajäätelömassan, jonka jaoimme koneisiin. Arvioimme koneiden kasaamisen helppoutta, käytännöllisyyttä, valmiin jäätelön rakennetta sekä koneiden puhdistettavuutta. Testin tuloksia esittelemme alla olevassa taulukossa.

Koe suoritettiin 21.2.2013 klo: 8-12.

Philips

Krups Uusi

Krups Vanha

Koko Isokokoinen, vie paljon kaappitilaa. Pakastimeen laitetaan vain kylmävaraava irtopohja, joten ei vie suurta tilaa pakastimessa. Melko pieni mutta painava. Koko jäätelönvalmistuskulho pakastetaan, joten vie paljon tilaa pakastimessa. Melko pieni mutta painava. Koko jäätelönvalmistuskulho pakastetaan, joten vie paljon tilaa pakastimessa.
Kasattavuus Todella yksinkertainen kasata, onnistuu helposti jopa ilman ohjetta. Kokoamisohje yksinkertainen, mutta todella vaikea toteuttaa käytännössä. Osat eivät kiinnity toisiinsa ja kasaajan on pidettävä lapaa pystyssä samalla, kun yrittää kiinnittää kantta. Kokoaminen melko monimutkaista, mutta käyttöohjeen lukemisen jälkeen onnistuu sujuvasti.
Toiminta Koneen käydessä lapa viistää aivan kulhon reunoja pitkin, jolloin jäätelöä ei kovetu lainkaan kulhon reunoille. Lähes valmis jäätelö jäi kiinni lapaan, eikä siksi enää kiinteytynyt vaan alkoi sulaa. Lapa ei yltä aivan kulhon reunaan asti, joten reunalle jää kerros jäätelömassaa, joka kovettuu. Lapa ei yltä aivan kulhon reunaan asti, joten reunalle jää kerros jäätelömassaa, joka kovettuu. Kun jäätelö oli valmista, koneen lapa juuttui paikoilleen. Tämä olisi voinut rikkoa koneen, ellei virtaa olisi katkaistu heti.
Jäätelön valmistukseen kulunut aika 1/3 maksimiannoksesta valmistui 15 minuutissa. 1/3 maksimiannoksesta valmistui 9 minuutissa. 1/3 maksimiannoksesta valmistui 8 minuutissa.
Jäätelön rakenne Jäätelön rakenne pehmeää, maistelijoiden suosikki. Jäätelössä ei ollut kiteitä, sulaminen hitainta. Jäätelön rakenne kiteisin ja melko kova. Jäätelö melko kiteistä, sulaminen todella nopeaa, maistui vetiseltä.
Puhdistettavuus Jäätelöä ei ollut jäänyt paljon koneeseen, mutta irtopohjan takia puhdistus hankalampaa kuin muissa koneissa. Kulhon alareunassa on reikiä, joista vesi pääsee kulhon reunojen sisään. Kovettunutta jäätelöä jäi runsaasti kulhon reunoille, mutta puhdistus sujui hyvin lämpimällä vedellä. Kulhon sisäpuoli on metallia, johon vesi jäätyy nopeasti, jos pestyä kulhoa ei heti kuivaa. Kovettunutta jäätelöä jäi runsaasti kulhon reunoille, mutta puhdistus sujui hyvin lämpimällä vedellä. Kulhon sisäpuoli on metallia, johon vesi jäätyy nopeasti, jos pestyä kulhoa ei heti kuivaa.
Muuta Myös pehmytjäätelötoiminto. Jäätelönvalmistuskulho muovia. Jäätelönvalmistuskulho metallia. Jäätelönvalmistuskulho metallia.

Leave a Reply