Leivinpaperi vs. silikonimatto

Leivinpaperi vs. silikonimatto

Halusin selvittää kuinka monta pellillistä kauralastuja voi paistaa silikonimaton kokoisella leivinpaperiarkilla, kunnes se on käyttökelvoton. Vertasin myös sitä kuinka monta leivinpaperirullaa täytyisi kuluttaa ennen kuin silikonimatto tulisi (kauralastuja paistettaessa) edullisemmaksi.

Toteutus

Mittasin uunin kestävästä silikonimatosta mitat (30cm x 40cm) ja leikkasin leivinpaperirullasta mahdollisimman hyvin tätä vastaavan arkin (30cm x 38cm). Jotta leivinpaperia ei olisi mennyt turhaan hukkaan, arkki oli pituussuunnasta noin 2cm lyhyempi, kuin silikonimaton sivun vastaava pituus. Perustelin päätöstäni myös sillä, ettei niin pieni ala merkitse kauralastujen paistopinta-alassa merkitsevästi.
Seuraavaksi valmistin kauralastujen taikinan 2,5 kertaisena Keittiön Kautta (Mäkinen yms. 2012) – kirjan mukaan:

  • 250 g margariinia
  • 5 dl sokeria
  • 5 kananmunaa
  • 2,5 rkl vehnäjauhoa
  • 10dl kaurahiutaleita
  • 2,5 tl leivinjauhetta
  • 5 tl vaniljasokeria

Paistoin kauralastuja seitsemän pellillistä uunin ylätasossa noin 10 minuuttia kutakin 200 asteessa, kunnes leivinpaperi oli mielestäni käyttökelvottomassa kunnossa. Eli leivinpaperi läpäisi rasvaa (uunipeltiin jäi rasvatahroja) ja alkoi hapertua niin, että se repeytyi.

Pohdinta

Leivinpaperirulla maksaa 1,75€/ 15 metriä ja silikonimatto 14,95 €. Leivinpaperirullasta, joka on 15 metriä, saa 50 kpl käyttämäni leivinpaperiarkin kokoisia paloja. Eli yhdellä leivinpaperirullalla voi paistaa 350 pellillistä kauralastuja ja, jotta silikonimatto tulisi edullisemmaksi, täytyisi leivinpaperirullia ostaa 9 kappaletta. Sillä määrällä leivinpaperia voi paistaa 3150 pellillistä kauralastuja. Huhhuh.

Kotitalouksissa kauralastuja tuskin paistetaan muutamaa pellillistä enempää, joten silikonimaton hankkiminen yksin siihen tarkoitukseen ei ole järkevää eikä kovin realististakaan. Silikonimaton etu on kestävyys, mutta pelkästään kauralastuja paistettaessa leivinpaperia voi myös käyttää useaan kertaan. Näin ollen leivinpaperin edullinen hinta kääntyy sen eduksi tässä tutkimuksessa. Silikonimatto ei siis ole tässä tapauksessa edullisin vaihtoehto, mutta sillä on muussa käytössä hyviä ominaisuuksia, joihin leivinpaperi taas ei sovellu. Esimerkiksi silikonimattoa voi käyttää leivonta-alustana, jonka voi sitten laittaa suoraan uuniin. Se kestää, sen voi puhdistaa ja uudelleen käyttää lukemattomia kertoja ja se myös suojaa uunipeltiä tahroilta.

Leave a Reply