Tehosekoitin

Markkinoilla olevien tehosekoittimien vertailu

Tutkimukseni kohteena ovat tällä hetkellä markkinoilla olevat tehosekoittimet.

Yleistä tehosekoittimen käytöstä: Tehosekoittimessa ainekset laitetaan lasiseen kannuun, joka on teräksisen leikkurin päällä. Kannun päälle laitetaan kansi ja tehosekoitin kytketään pistorasiaan. Joissain kansissa on myös irrotettava osa, jolloin aineiden lisääminen tehosekoittimeen käy kätevästi. Käytön aikana tehosekoittimen tehoa voi säätää. Maksimitehot vaihtelevat eri sekoittimien välillä. Käytön jälkeen kannu irroitetaan laitteesta. Kannun kaatonokan ansiosta nestemäisten ruokien ja juomien kaataminen kulhoihin ja laseihin käy helposti.

Käyttötarkoitus: Tehosekoittimen käyttötarkoitus on sekoittaa, muhentaa ja pilkkoa ruoanvalmistukseen käytettyjä aineita. Kaikki tehosekoittimet on tarkoitettu nesteiden ja perhmeiden aineiden (kuten keitetyt vihannekset, sulatetut pakastemarjat ym.) muhentamiseen. Useat mallit sopivat myös kovien ainesten pilkkomiseen, kuten jäänmurskaamiseen.

Tutkimuskysymys: Millaisia kotitalouskäyttöön tarkoitettuja tehosekoittimia on tällä hetkellä markkinoilla?

Tutkimuksen toteutus: Tutkimuksessa vertaillaan markkinoilla olevien, kotitalouksille suunnattujen tehosekoittimien ominaisuuksia. Vertailtavia ominaisuuksia ovat tehosekoittimien koko, valmistusmateriaali, teho watteina, hinta, jään murskaamiskyky ja mahdolliset erityisominaisuudet. Tutkimuksessa keskitytään ainoastaan yksittäisten tehosekoittimien tutkimiseen, eikä huomioida esimerkiksi tehosekoittimia, jotka ovat yleiskoneen osana. Tarkoituksena on selvittää, millaista tarjontaa markkinoilla on kotitalouksille, jotka etsivät tehosekoitinta.

Tein tutkimuksen toteuttamisvaiheessa taulukon, johon kirjasin tehosekoittimien vertailtavat ominaisuudet. Tämän jälkeen menin Prismaan selvittämään, mitä tuotteita siellä on markkinoilla ja täytin taulukkoa. Myöhemmin etsin Prismassa olleista tuotteista vielä lisätietoa verkosta. Kävin myös Gigantin verkkosivuilla, jossa vertailin Prisman ja Gigantin hintoja, sekä poimin vertailuun kaksi tehosekoitinta, joita ei ollut lainkaan Prismassa.

Arviointivaiheessa vertailin tehosekoittimia laatimani taulukon avulla. Taulukosta käy ilmi, mitkä ominaisuudet täyttyvät tietyn koneen kohdalla. Taulukon avulla voi verrata helposti tehosekoittimien ominaisuuksia. Taulukon ensimmäisellä vaakarivillä on vertailtavat tehosekoitin merkit ja ensimmäisellä pysyrivillä ominaisuudet, joita taulukossa esitetään. Hinta kohdassa punaisella merkitty on Prisman, ja mustalla merkitty Gigantin verkkosivujen hinta. Osassa tuotteista on vain musta tai punainen hinta, tällöin tuotetta ei löytynyt kuin toisesta paikasta. Esimerkiksi Wilfan tehosekoitinta ei ollut Prismassa.

Princess 212023

OBH Nordica Chilli
6665

OBH Nordica 6659

Kenwood BL240

Philips AC HR2095/90

Wilfa BL-1200

Koko
(l)

1,5

0,8

0,8

0,8

2,0

1,8

Valmistusmateriaali

Harjattu teräs

Ruostumaton teräs

Ruostumaton teräs

Teräs

Ruostumaton teräs

teräs

Teho (W)

800

300

300

350

700

1200

Hinta

39,95

49,95
39,90

29,95
39,90

59,95

109

94,90

Jään murskaus

?

x

x

x

x

x

Erikoistoiminnot

Pulse

Pulse

Pulse

Pulse

Pulse ja Smoothie painike sekä lasta

Pulse,
Smoothie ohjelma, puhdistustoiminto

Tutkimuksen tulokset: Markkinoilla on erilaisia tehosekoittimia useilta eri valmistajilta. Pienin tehosekoittimen kannun koko on 0,8 ja suurin löytämäni kannu oli 2 litraa. Näitä suuria, 2 litran kokoisia tehosekoittimia ei kuitenkaan ole yhtä paljon markkinoilla kuin pienempiä. Yleisimpiä kokoja on 0,8 ja 1,5. Myös muita kokoja 0,8 ja 2 litran väliltä löytyy.

Valmistusmateriaali oli kaikissa löytämissäni tehosekoittimissa teräs, kannut ovat lasia. Osassa oli mainittu erikseen teräksen olevan esim. harjattua. Tehosekoittimien teho vaihtelee. Pienin teho oli 300 wattia, mikä oli yleinen teho etenkin pienissä (0,8l) sekoittimissa. Yleensä kannun koon kasvaessa myös teho kasvaa. Tehosekoittimen tehokkuus ei kuitenkaan ole aina pienemmässä koneessa pienempi kuin isommassa. Esimerkiksi Princessin 1,5 litran koneessa teho on 800 ja Philipsin 2 litran koneessa 700 wattia. Myös tehosekoittimien hinnat vaihtelevat. Halvin tehosekoitin maksoi 29,90 ja kalleimmat yli sata euroa.Taulukkoon on merkitty punaisella tuotteen hinta Prismassa ja mustalla Gigantin verkkoisivuilta. Osa tuotteista löytyi vain toisesta kaupasta, joten silloin tuotteen kohdalla on vain yksi hinta. OBH Nordican tehosekoittimet löytyivät kuitenkin molemmista paikoista. OBH Nordica chilli oli Prismassa 10 euroa kalliimpi kuin Gigantissa. OBH Nordica 6659 puolestaan maksoi Prismassa 10 euroa vähemmän kuin nettisivuilla. Muut hinnat eivät olleet vertailtavissa, koska tehosekoitin löytyi vain toisesta liikkeestä. Ei voida sanoa, onko yleisesti päivittäistavarakaupoissa vai kodinkoneliikkeissä halvempaa, koska tuotteiden hinnat vaihtelevat paljon. Kodinkoneliikkeissä on kuitenkin laajempi valikoima kuin päivittäistavarakaupoissa.

Kaikissa paitsi yhdessä tehosekoittimessa oli mainittu jäänmurskaus ominaisuus. Princessin koneessa ei ollut mainintaa, voiko niillä murskata jäitä. Princessin koneesta oli muutenkin vaikeaa löytää tietoa internetistä, enkä löytänyt yhtään suomen tai englannin kielistä sivustoa, jolta olisi löytynyt kattavat tuotetiedot kyseisestä koneesta. Muista tuotteista löytyi verkosta melko hyvin tietoa joko suomeksi tai englanniksi.

Kaikissa koneissa oli pulse- eli sykäystoiminto. Philipsin tehosekoittimesta löytyi myös smoothie painike sekä lasta, jolla aineita voi sekoittaa laitteen ollessa käynnissä. Myös Wilfan tehosekoittimessa oli smoothie ohjelma sekä puhdistustoiminto, jolla kone huuhtelee itse itsensä käyttökertojen välissä. Varsinainen pesu täytyy silti tehdä joko tiskaten käsin tai astianpesukoneessa.

Pohdinta: Tutkimuksen toteuttamista hankaloitti se, että tehosekoittimia on markkinoilla todella paljon. Silti päivittäistavarakaupan valikoima oli melko pieni, vain neljä tuotetta. Gigantin verkkosivuilta löytyi 18 tuotetta. Otin vertailuun mukaan kaikki Prismassa myynnissä olleet tehosekoittimet. Gigantin verkkosivuilta poimin vertailuun lisäksi hieman kalliimpia ja erikoistoiminnoilla varustettuja tehosekoittimia. Tutkimusta olisi voinut laajentaa käymällä useammissa kaupoissa ja ottamalla enemmän tehosekoittimia vertailuun. Useissa sekottimissa kuitenkin toistuvat samat ominaisuudet. Siksi mielestäni useampien tehosekoittimien tuominen mukaan vertailuun ei välttämättä olisi antanut enää uutta informaatiota.

Mielestäni tutkimus antaa melko hyvää kuvaa siitä, että ostaessaan tehosekoitinta kuluttaja joutuu valitsemaan monen tuotteen ja valmistajan välillä. On myös tuotteita, kuten Princess merkin sekoitin, joista ei löydy netistä juurikaan suomen- eikä edes englanninkielistä informaatiota. Kuluttaja joutuu ostopäätöksessään tekemään valintaa koon, tehon, erikoistoimintojen ja hinnan perusteella. Usein varmasti myös koneen ulkonäkö ja luottamus johonkin tiettyyn merkkiin vaikuttaa valintaan. Tutkimuksen perusteella myös hinnat saattavat vaihdella paljonkin eri ostopaikkojen välillä. Kuluttajalla täytyy olla selkeä idea siitä, millaisen tehosekoittimen hän tarvitsee. Mielestäni tutkimustulokset voivat auttaa hahmottamaan markkinoilla olevia tehosekoittimia ja ostopäätöksen tekemistä. Tutkimuksen perusteella voisi hahmotella ostopäätöksen syntymistä seuraavien vaiheiden kautta:

  1. Mieti minkä kokoiselle tehosekoittimelle sinulla on tarvetta (0,8l – 2l).

  2. Mihin käytät tehosekoitinta? Teetkö vain juomia ja keittoja vai tarvitsetko konetta myös kovien aineiden pilkkomiseen, kuten jään murskaamiseen?

  3. Onko joitain erityisominaisuuksia jota koneelta vaadit? (esim. itsehuuhtelu jos teet useita erilaisia juomia peräkkäin) Pidätkö tehosekoitinta esillä vai kaapissa, onko koolla tai ulkonäöllä merkitystä?

  4. Minkä hintainen kone saa korkeintaan olla? (30 euroa – yli sata euroa?)

  5. Tee hintavertailu koneista, jotka täyttävät edellä mainitut ehdot ja valitse itsellesi sopivin kone. Löydettyäsi sopivan koneen, tarkista vielä verkosta saisiko sitä jostain muusta liikkeestä halvemmalla.

Leave a Reply