Vohvelirauta

Tutkimuskysymyksemme oli “Kummalla vohveliraudalla saadaan tasaisempi ja parempi paistotulos?” Vohvelirauta toimii siten että, alimmalle raudalle kaadetaan taikina ja ylempi rauta lasketaan sen päälle. Näin ollen taikina paistuu kahden raudan välissä. Vohveliraudat toimivat sähköllä. Vohveliraudan tärkeinä ominaisuuksina pidämme tasaista paistotulosta, rapeutta, tehokkuutta ja puhdistettavuutta. Lähdimme selvittämään vastausta tutkimuskysymykseen kahden vohveliraudan avulla. Tutkittavat vohveliraudat olivat Krups Waffelautomat ja OBH Nordican double waffle iron.

Teimme yhden vohvelitaikinan, josta paistoimme molemmilla vohveliraudoilla noin neljä vohvelia. Vertailimme valmiiden vohveleiden paistotulosta muun muassa värin tasaisuuden, koostumuksen ja rapeuden perusteella.

Käyttämämme vohvelitaikinaohje:

2dl kermaviiliä

2dl maitoa

½tl suolaa

3-4dl vehnäjauhoja

3 munaa

1dl öljyä

Tulokset:

OBH Nordica Krups
Lämpeneminen nopea nopea
Taikinan leviävyys ei leviä tasaisesti leviää hyvin
Paistonopeus nopea hidas
Paistoväri ja tasaisuus melko tasainen, reunoilta vaaleampi toinen puoli tasaisemman värinen
Rakenne tuoreena rapea kuori, pehmeä sisältä rapea kuori, jäykkä
Rakenne jäähtyneenä hieman kumimainen taikinainen
Muoto ei kaunista muotoa vohvelille ominainen muoto
Rapeus tarpeeksi rapea tarpeeksi rapea
Maku hyvä hyvä
Puhdistaminen helppo puhdistaa helppo puhdistaa
Ohjeiden luotettavuus taikina ei levittynyt ohjeiden mukaan aikanäyttö ei pitänyt paikkaansa

Taulukossa on päätulokset havainnoista, joita teimme vohveleita paistaessamme. Molemmat raudat lämpesivät nopeasti ja vohvelien maku oli molemmissa samanlainen ja hyvä. Tähän syynä on luultavasti se, että vohvelit valmistettiin samasta taikinasta.

Olennainen ero laitteissa oli paistonopeus, vohvelien muoto ja taikinan leviäminen. OBH Nordica oli tutkimuksessamme nopeampi ja sillä sai lisäksi paistettua kaksi vohvelia kerrallaan. OBH Nordica on siis näistä kahdesta taloudellisempi vaihtoehto.

Krupsin vohvelirauta paistoi vohvelit toiselta puolelta tasaisesti mutta toisella puolella oli paljon epätasaisuutta. OBH Nordica puolestaan jätti reunat vaaleiksi noin kolmannesta vohvelista lähtien. Muuten paistotulos oli tasainen ja hyvä. Ulkonäöltään Krupsin vohvelit olivat kauniimman värisiä ja muotoisia, koska taikina levittyi paremmin.

Tuoreeltaan maistettuina vohvelien rakenne ja rapeus olivat samankaltaisia. Molemmat olivat rapeita tosin Krupsin kohdalla rakenne oli hieman jäykkä. Jäähtyneinä vohvelit erosivat toisistaan. OBH Nordican vohvelit olivat hieman kumimaisia kun taas Krupsin vohvelit olivat reunoilta rapeita mutta sisältä taikinaisia.

Yritimme aluksi paistaa vohveleita käyttöohjeiden mukaan. OBH Nordican ohjeissa kerrottiin, ettei taikinaa tarvitse levittää vaan kannen painaminen saa taikinan leviämään. Näin ei kuitenkaan tapahtunut ja vohvelin muoto ei ollut kunnollinen. Krupsin käyttöohjeissa sanottiin valon sammuvan, kun vohveli on valmis. Valon sammuessa vohveli ei kuitenkaan ollut valmis, vaan puoliksi pelkkää taikinaa. Vohvelia tuli kypsentää raudassa vielä puolet pidempi aika valon sammumisajasta.

Pohdintaa:

Huomasimme, että olimme ylimitoittaneet ajankäyttömme, sillä todellisuudessa tutkimuksen tekoon olisi riittänyt melkein puolet lyhyempi aika. Paistaminen sujui hyvin ja taikina soveltui hyvin rautoihin. Kyseisellä taikinalla saadaan aikaan hyvin rapea paistotulos, joten voimme suositella sitä kaikille.

Tutkimme vain kahta erilaista rautaa, joten tutkimustuloksia ei voida yleistää laajemmalle. Myös taikinan valinta vaikuttaa paistotulokseen ja rakenteeseen. Voimme kuitenkin todeta, että vohveliraudoissa on paljon eroa esimerkiksi energiatehokkuuden, paistoajan sekä paistotuloksen kuten värin, rakenteen ja muodon välillä. Ohjekirjojen neuvoihin ei kannata sokeasti luottaa, vaan paistotuloksen nähdessä on syytä käyttää omaa järkeään kuten omassa tutkimuksessa huomasimme. Jos asiaa haluaisi tutkia tarkemmin, tulisi tutkimukseen valita useampi eri valmistajan vohvelirauta sekä erilaisia taikinoita.

Omaa tutkimusta olisimme voineet parantaa esimerkiksi testaamalla eri taikinoita ja suunnittelemalla ajankäytön paremmin. Olisimme voineet mitata esimerkiksi energiankulutusta, koska huomasimme suuria eroja kahden eri laitteen välillä. Kokonaisuudessaan tutkimus onnistui mielestämme hyvin, sillä saimme vertailtua vohveleiden paistotuloksia ja tärkein ominaisuus eli maku oli molemmilla raudoilla hyvä. Huomasimme, että vohvelirautojen avulla onnistuu helposti ja lähes aina. Vohvelit sopivat niin suolaiseen kuin makeaan, joten suosittelemme vohveliraudan hankintaa kaikille siitä kiinnostuineille.

Leave a Reply